spot_img
AcasăEconomieM.Isărescu: Soluția pentru creditele în franci elvețieni o reprezintă negocierile


M.Isărescu: Soluția pentru creditele în franci elvețieni o reprezintă negocierile

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), de a declara neconstituțională legea conversiei creditelor în franci elveţieni este corectă, consideră Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. În opinia sa, soluţia pentru cei cu astfel de împrumuturi o reprezintă negocierile bilaterale, a declarat marţi guvernatorul BNR, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat marţi că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamna anului 2016, informează News.ro. Decizia CCR trebuie pusă în aplicare, iar soluţiile există în legislaţia actuală, consideră guvernatorul BNR.

”Legat de cei cu credite în franci, soluţia este în Codul Civil, la capitolul legat de impreviziune. Se pot găsi soluţii prin negocieri bilaterale”, a afirmat Isărescu.

Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că legea este neconstituţională din cel puţin două mari motive. Primul este încălcarea principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială.

De asemenea, Curtea a respins şi pe fond actul normativ, considerând că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, de reconversie a creditelor din franci elveţieni în lei la data încheierii contractului, ”este greşită şi nu corespunde niciunor directive europene”.





















RELATED ARTICLES