spot_img
AcasăEconomieAnaliștii financiari prevăd deprecierea leului și creșterea dobânzilor în 2018


Analiștii financiari prevăd deprecierea leului și creșterea dobânzilor în 2018

În ultimul comunicat din acest an, CFA România prevede o depreciere semnificativă a monedei naționale în 2018, în creștere față de estimările făcute la sfârșitul lunii noiembrie.

În ceea ce privește indicatorul de încredere macroeconomică, acesta a înregistrat o creștere marginală, după cinci luni consecutive de scădere, la 44,1 de puncte, fiind cu 0,7 puncte mai mare decât valoarea consemnată în urmă cu o lună.

Peste 90% dintre membrii CFA anticipează o tendință de depreciere a leului în raport cu euro. Astfel, valoarea medie a prognozelor pentru următorul semestru este de 4,6891 lei pentru un euro, iar pentru sfârșitul anului 2018, valoarea medie a estimărilor finanțiștilor este de 4,7329 lei/euro, se arată în comunicatul emis de CFA.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor financiari evoluția activității economice în România pentru următoarele 12 luni.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 59,7 puncte, valoare în creştere cu 0,6 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 0,8 puncte până la valoarea de 36,3.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2018/decembrie 2017) a înregistrat o valoare medie de 3,38% (valoare mai mare cu 0,62 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior).

De asemenea, analiștii financiari prevăd în unanimitate o majorare a dobânzilor pentru anul viitor. Astfel, pentru sfârșitul anului 2018, rata ROBOR la trei luni este prevăzută să 3,25% (valoare mai mare cu 0,62 pp față de estimarea anterioară), iar yeldul pentru obligațiunile suverane denominate în lei cu scadența de cinci ani să ajungă la 4,74%.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România, asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.













RELATED ARTICLES