spot_img
AcasăEconomieAntreprenorii din România, îngrijorați de politica fiscală promovată de Guvern


Antreprenorii din România, îngrijorați de politica fiscală promovată de Guvern

 

O serie de oameni de afaceri sunt îngrijorați de relaxarea fiscală și majorările salariale adoptate de Guvern pentru 2017, pentru că există riscul unei creșteri economice nesustenabile, majorarea deficitului bugetar și reapariția presiunilor inflaționiste.

Măsurile populiste promovate de Guvern pot conduce la efecte adverse, precum înmulțirea falimentelor companiilor private și creșterea șomajului.

„Măsurile pe care le-a luat actualul Guvern, anunţurile potrivit cărora mărim salariile, triplăm, facem… A creat un sentiment în piaţă pe care nu-l văd bine şi va pune o presiunea pe salariile existente şi, dacă se va continua în acelaşi ritm, se va ajunge la şomaj. O creştere nesănătoasă a salariilor nu are cum să fie bună. Salariile trebuie sa crească natural. Trebuie să crească în momentu în care ai productivitate (…) şi nu atunci când eşti forţat”, a declarat unul dintre fondatorii companiei de curierat Fan Courier, Adrian Mihai, în cadrul evenimentului de lansare a studiului “Barometrul afacerilor de familie din România”, realizat de compania de consultanţă şi audit EY, conform News.ro, citat de europafm.ro.

Dragoș Petrescu, patronul grupului de restaurante și cafenele Citty Grill, consideră că cele mai mari riscuri din acest an sunt evaziunea fiscală și cheltuielile bugetare nesustenabile.

Neîncadrarea în limita de 3% a deficitului bugetului de stat va conduce la adoptarea de măsuri care implică un impact negativ asupra mediului de afaceri, a explicat Petrescu în cadrul aceluiași eveniment. Pe de altă parte, omul de afaceri salută reducerile de taxe din ultimii ani care au dat un impuls businessului autohton.

„Principalele măsuri care au un impact pozitiv sunt impozitul forfetar, începând cu acest an, şi reducerea de TVA la 9%. Sunt două lucruri care schimbă paradigma de business”, a spus Petrescu.

EY arată într-un studiu că un sfert din afacerile de familie și 33% dintre cei cu o cifră de afaceri de peste un milion de euro apreciază extinderea termenului de aplicare a neimpozitării profitului neinvestit ca fiind măsura cu cel mai mare impact asupra mediului de afaceri din acest an.

 













RELATED ARTICLES