spot_img
AcasăEconomieBrief 12-18 martie 2018


Brief 12-18 martie 2018

 

 

MACROECONOMOIE

INS: Rata anuală a inflației a ajuns la pragul de 4,7%, în februarie

Rata anuală a inflației a urcat în februarie 2018 la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,74% și a celor nealimentare cu 6,27% comparativ cu luna februarie 2017, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate marți.

De asemenea, prețul serviciilor a crescut cu 2,92% față de luna februarie 2017. „Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018) față de precedentele 12 luni (martie 2016 – februarie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,6%”, notează INS, conform Agerpres. Potrivit sursei citate, față de luna ianuarie 2018, prețurile au urcat cu 0,30%, în februarie 2018, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,61%, cele nealimentare cu 0,13%, iar serviciile cu 0,18%.

Totodată, față de luna decembrie 2017, prețurile au urcat cu 1,08%, în februarie 2018, în condițiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,25%, cele nealimentare cu 1,21%, iar serviciile cu 0,5%. În luna februarie a acestui an, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflației de 3,1%.

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflației în primele trei trimestre ale anului 2018 este determinată de acele componente ale cosului de consum exogene sferei de acțiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaționist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul țintei începând cu ultimul trimestru din 2018.

SURSA: Agerpres

 

PwC România introduce în Europa centrală și de este raportul CEO Survey

PwC România lansează marți raportul CEO Survey pentru România și Europa Centrală și de Est, acesta fiind un document care analizează opiniile executivilor cu privire la evoluția economică și a mediului de business în anul 2018.

Potrivit organizatorilor, raportul detaliază perspectivele de creștere și amenințările la adresa dezvoltării, impactul tehnologiei și necesarul de specialiști cu competențe digitale, responsabilitatea socială a companiilor, precum și efectul economic, social și politic al globalizării.

În același timp, raportul oferă recomandări pentru adaptarea organizațiilor la o lume în care aspecte precum încrederea, educația, tehnologia și inovarea sunt la fel de importante ca și aspectele financiare. Prezentarea raportului va fi făcută de către Ionuț Simion – Country Managing Partner, PwC România și Olga Grygier-Siddons – CEO, PwC Europa Centrală și de Est. (

SURSA: Agerpres

 

 

Grupul austriac Erste a majorat prognoza de creștere economică a României(?)

Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, a majorat prognoza de creștere economică a României pentru acest an, de la 4,1% la 4,7%, avansul urmând să fie susținut de creșterea investițiilor. Totuși, ritmul de creștere va fi mult sub cel din 2017, de 7%, care a fost susținut, printre altele, de efectele policii monetare laxe asupra consumului privat.

De asemenea, estimarea proprietarului BCR, cea mai mare bancă din sistemul local, este cu mult sub prognoza oficială de creștere economică a României, de 6,1%. „Credem că investițiile vor înlocui consumul ca principal pilon de creștere în 2018. Formarea brută de capital fix și-a revenit în a doua jumătate din 2017, iar perspectivele pentru acest an sunt bune, în contextul unor fluxuri mai mari din fondurile structurale și de investiții ale UE, al optimismului pe piețele rezidențiate și de birouri și planurilor ambițioase legate de cheltuieli de capital publice”, spun analiștii Erste.

În aceeași măsură, grupul Erste anticipează că deficitul bugetar al României va depăși în acest an, pragul de 3% prevăzut de Tratatul de la Maastricht.SURSA: Profit.ro

INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 20,7% în ianuarie 2018

Cifra de afaceri din industrie s-a majorat, în termeni nominali, în ianuarie, cu 20,7% în comparație cu aceeași lună din anul 2017, relevă datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Cea mai importantă creștere a fost consemnată în industria prelucrătoare (+21,9%), în timp ce industria extractivă a înregistrat un recul de 6,7%, potivit Agerpres.

De asemenea, în intervalul analizat, pe marile grupe industriale, majorări ale cifrei de afaceri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+23,9%), industria bunurilor intermediare (+23,2%), industria energetică (+19,8%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+14,1%) și industria bunurilor de uz curent (+13,2%).

Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 17,2%. Datele statistice arată, totodată, ca pe marile grupe industriale au fost semnalate creșteri în: industria bunurilor intermediare (+8,3%), industria bunurilor de capital (+7,3%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (+5,2%). La polul opus s-au situat industria energetică și industria bunurilor de uz curent, cu scăderi ale afacerilor cu 9,7%, respectiv 8,6%.

SURSA: Agerpres

 

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Agricover Credit IFN, a semnat pentru 20 milioane euro

Agricover Credit IFN, divizia de finanțare a grupului Agricover, controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani, unul dintre principalii jucători pe piața locală agricolă, a împrumutat 20 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Mării Negre (Black Sea Trade and Development Bank – BSTDB), după ce în urmă cu aproape 2 ani a mai tras 15 milioane euro de la BEI, pentru finanțări agricole. În toamna anului trecut, BERD a intrat în acționariatul grupului Agricover.

Acum, BEI a creditat Agricover Credit IFN cu 5 milioane de euro pentru a finanța proiectele întreprinderilor mici și mijlocii, iar Banca Mării Negre a participat cu 15 milioane de euro, sumă rambursabilă pe 7 ani, fără garanții și asumarea de către societate de obligații. În prima parte a anului trecut, Agricover Credit IFN a încheiat un acord de finanțare în valoare de 70 milioane lei cu International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale.

Agricover Credit IFN este prima instituție financiară din România care oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic. Grupul reunește diviziile Agri-Business și Agri-Finance, având peste 850 angajati și un număr de peste 4.500 clienți fermieri la nivel național.

SURSA: Profit.ro

 

UTILITĂȚI, ENERGIE

Noul val de frig surprinde  consumatorii și furnizorii de gaze și electricitate

Autoritățile române, agențiile de reglementare din domeniul energiei, funrizorii și principalele companii energetice de stat, Transgaz, Romgaz și Transelectrica, riscă să fie surprinse dacă s-au bucurat prea devreme de sfârșitul iernii.

Săptămâna viitoare, un nou val rece, cu ninsori și temperaturi extrem de scăzute, va lovi Europa, potrivit unei atenționari a Severe Weather Europe. În cazul României, este anticipată, pentru începutul săptămânii viitoare, reducerea temperaturilor minime sub nivelul de -5 grade Celsius.

De asemenea, valul de frig din urmă cu două săptămâni a surprins autoritățile și companiile autohtone, indicatorul Line Pack, care arată volumul efectiv de gaze aflat în sistem într-un anumit moment, coborând în apropierea stîrii de risc, de 33 milioane metri cubi.

Un nou import de gaze de la Gazprom ar putea fi inevitabil, numai că, la fel ca în urmî cu două săptămâni, cererea de gaze rusești va fi mai mare în întreaga Europî, ceea ce va limita oferta și va majora prețurile. În ceea ce privește piața de electricitate, în pofida consumului aflat la niveluri record, producția de energie eoliană și hidro a acoperit întreaga cerere, România exportând curent electric în respectiva perioada caracterizată de o vreme geroasă.

SURSA: Profit.ro

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

 

UPC România închiriază 6.000 pentru The Bridge

Forte Partners, dezvoltatorul proiectului de birouri, semnează un contract major de închiriere cu UPC România, parte a grupului Liberty Global, cea mai mare companie internațională de comunicații prin cablu. Forte Partners a închiriat o suprafață de aproape 6.000 de metri pătrați din clădirea The Bridge 2 către UPC România. Noul birou UPC va fi sediul central al companiei, consolidând astfel operațiunile din două locații, sediul din Nordului și cel din Sema Park, începând din 2019. „Căutăm întotdeauna soluții optime pentru echipa noastră, iar selectarea proiectului The Bridge este o alegere naturală, având în vedere standardele de calitate și de sustenabilitate implementate în aceste spații de birouri de Forte Partners. Organizarea dinamică a noului spațiu susține și cultura noastră organizațională, facilitând schimbul de experiență și conectarea echipelor”, a declarat Cristian Osadczuk, director financiar UPC România.

Totodată, proiectul de birouri The Bridge, dezvoltat de Forte Partners, a primit recent certificarea LEED Platinum, cu cel mai ridicat scor de certificare LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) acordat de US Green Building Council unei proprietăți din România. Clădirea The Bridge 2, cu o suprafață închiriabilă de 21.000 mp, este în prezent în construcție și va fi finalizată în trimestrul patru al acestui an. UPC România deține peste 1,3 milioane de clienți și a marcat mai multe premiere pe piața digitală din România.

SURSA: Curierul Național

 

 

 

 





















RELATED ARTICLES