spot_img
AcasăEconomieBrief 26 februarie - 4 martie 2018


Brief 26 februarie – 4 martie 2018

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Restanțele la creditele în lei sunt în creștere

Valoarea totală a creditelor restanțe în lei ale populației și firmelor, înregistrată în luna ianuarie 2018, se cifrează la 4,904 miliarde de lei, în creștere cu 2,55% față de suma raportată în decembrie 2017, iar restanțele la creditele în valută au urcat cu 0,11%, la 4,394 miliarde de lei (echivalent), conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR).

Totalul creditelor în lei atingea, în ianuarie, 146,5 miliarde de lei (cu 0,31% peste valoarea din luna precedentă), din care 61,7 miliarde de lei erau sume contractate de agenții economici și 80,69 miliarde de lei împrumuturi efectuate de populație, se mai regăsește în documentul amintit.

De asemenea, totalul creditelor în lei contractate in Capitală ajungea la 51,873 miliarde de lei, iar al celor în valută la 42,93 miliarde de lei, potrivit Agerpres.

SURSA: Agerpres

Economiile BNR în creștere

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie, se arată într-un comunicat de presă al instituției transmis, joi, AGERPRES.

În februarie, au avut loc intrări de 2,818 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele, potrivit Agerpres.

De asemenea, au avut loc ieșiri de 1,243 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice și a altor obligații externe denominate în valută (512 milioane de euro) și altele.

Totodată, reprezentanții BNR precizează că plățile scadente în luna martie 2018, în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 96 milioane de euro.

SURSA: Agerpres

 

 

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

Companiile din IT&C inchiriaza cele mai multe spatii noi de birouri

Sectorul de IT&C este pe primul loc în topul domeniilor care au închiriat sau au preînchiriat spații noi de birouri anul trecut, potrivit unui studiu de profil, remis, joi, AGERPRES.  Astfel, companiile din sectorul menționat au fost interesate de 51% din totalul suprafeței cuprinse în contractele de închiriere și preînchiriere din 2017. Pe locul doi, la mare distanță ca pondere, cu un total de 16% din piață se află domeniul Finanțe, Bănci și Asigurări.

Totodată, o pondere de 38% din spațiile de birouri din București aflate în lucru și planificate a se da în folosință în 2018 sunt deja pre-închiriate de anul trecut, potrivit analizei companiei de consultanță ESOP l Corfac International.

De asemenea, în 2017, a crescut ponderea contractelor de închiriere, preînchiriere și extindere de spații de birouri noi în totalul pieței, 74% față de 71% în 2016, însumând peste 228.000 mp din totalul de aproximativ 308.000 mp tranzacționați, potrivit sursei amintite.  În 2018, zona centru-vest va avea o mai mare pondere în totalul spațiilor închiriate, în condițiile în care 56% din proiectele cu finalizare în 2018 sunt concentrate în acest perimetru.

SURSA: Agerpres

 

 

Noi investiții în cadrul Central Business District din București

Globalworth, companie fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas și liderul industriei de clădiri de birouri din România, a finalizat preluarea celor două terenuri în zona de nord a Bucureștiului, achiziție semnată la finalul anului trecut, pe care va construi două noi clădiri de birouri.

Ambele terenuri se află în zona Gara Herăstrău/Barbu Văcărescu din noul Central Business District. În total, acestea vor permite dezvoltarea a aproximativ 40.000 metri pătrați de spații comerciale, preponderent birouri.

Globalworth este o companie de investiții imobiliare listată pe piața bursieră AIM care activează în Europa Centrală și de Est, axată cu precădere pe piața din România, unde este liderul pieței de clădiri de birouri, și Polonia, unde compania s-a extins recent.

Totodată, în decembrie 2017, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că a intrat în acționariatul dezvoltatorului imobiliar Globalworth Real Estate Investments Limited, prin preluarea unei participații de 4,4%, în cadrul unei oferte publice pentru susținerea dezvoltării portofoliului companiei și a operațiunilor din România și Polonia, prin care compania a atras 340 de milioane de euro.

SURSA: Profit.ro

 

UTILITĂȚI, ENERGIE

Sistemul de transport al gazelor nu face față

Sistemul național de transport (SNT) al gazelor s-a aflat, miercuri dimineață, la un pas de starea de risc, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind cu mult sub limita de funcționare la parametri normali, ca urmare a consumului mare, potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, operatorul național de transport și sistem, citate de Agerpres.

Astfel, indicatorul Line Pack, care arată volumul efectiv de gaze care se află în sistem într-un anumit moment, era, miercuri, la ora 9:00, la nivelul de 33,6 milioane de metri cubi, cu puțin peste limita de 33 de milioane de metri cubi, care indica intrarea într-o stare de risc, scrie Bursa.

De asemenea, Transgaz explica, la capitolul „Limite de funcționare ale SNT”, că starea optimă a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normală este între 38 si 44 milioane de metri cubi, stări de dezechilibru există între 33 si 38 milioane de metri cubi, iar, dacă valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, există stări de risc.

SURSA: Bursa

 

Consumul de electricitate al țării atinge un nou record

Consumul de energie electrică al României depășește nivelul de 9.500 de MW, fiind aproape de cel istoric înregistrat în luna ianuarie 2017, potrivit datelor privind starea sistemului energetic național, postate pe site-ul Transelectrica.

Astfel, consumul național era, la ora 11:50, de 9.549 de MW, acoperit integral de producția internă (11.085 de MW), diferența fiind exportată, scrie Agerpres.

În aceeași măsură, în luna ianuarie 2017, România a înregistrat un record de consum mediu orar de 9.750 MW.

SURSA: Profit.ro

 

Complexul Energetic Oltenia estimează un profit considerabil pentru ianuarie

Complexul Energetic Oltenia estimează pentru luna ianuarie un profit de peste 44 de milioane lei și de alte aproximativ 200 de milioane de lei la nivelul anului trecut, susținând că numele companiei „nu poate fi asociat cu insolvența”. „Complexul Energetic Oltenia va încheia anul 2017 cu un profit estimat de circa 200 milioane lei. Inclusiv pentru ianuarie 2018, compania estimează un profit de peste 44 milioane lei”, arată un comunicat publicat pe site-ul companiei.

Societatea răspunde astfel afirmațiilor făcute de Nicoleta Munteanu, partener al casei de insolvența Euro Insol, care a declarat miercuri că “în perioada următoare vom vedea și companii foarte mari, de interes strategic chiar, care vor intra în insolvență. Este vorba despre Tarom, Poșta Română și Complexul Energetic Oltenia, potrivit situațiilor financiare depuse de acestea la Ministerul Finanțelor”, scrie News.ro.

În anul 2016, CE Oltenia a realizat o productie de energie electrică de 13,5 TWh, conform Profit.ro. Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia.

SURSA: Profit.ro

 

 

Întrunire a CGMB în vederea alegerii administratorului special al RADET

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se va întruni în ședința de îndată, joi, de la ora 12,00, pe ordinea de zi figurând un proiect care vizează desemnarea administratorului special al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET).

Un alt proiect de pe ordinea de zi se referă la alegerea președintelui de sedință al CGMB, funcție deținută în prezent de Orlando Marian Culea. Proiectul de hotărâre pentru desemnarea unui nou administrator special al RADET a fost dezbătut și în ședința CGMB din 22 februarie, dar nu a întrunit voturi suficiente pentru a fi adoptat, potrivit Economica.net.

Totodată, pe 30 ianuarie, Răzvan Nițu a anunțat că își dă demisia de onoare din funcția de administrator special al RADET, după ce doi muncitori și-au pierdut viața în timp ce lucrau la o conductă de termoficare în zona bulevardului Iuliu Maniu.

SURSA: Economica.net

 

COMPANII, AFACERI

Cris-Tim se extinde în Prahova

Producatorul de produse din carne Cris-Tim, companie ce aparține familiei Timis, printre principalii procesatori din România, a primit acordul Consiliului Concurenței pentru a prelua active ale fabricii Diavist din Prahova, deținută de familia Cord, aflată în insolvență de 6 ani, tranzacție inițiată pe finalul anului trecut, conform Profit.ro.

Fabrica Diavist, pe piața din 2000, are o capacitate de producție de 20 de tone pe zi de carne procesată. În 2016, fabrica din Prahova, cu 140 de angajați, a avut afaceri de 25,8 milioane lei și o pierdere de aproape 600.000 lei. Fabrica a intrat în insolvență în 2012, motivând criza economică ce a generat scăderea numărului de produse vândute și a contractelor încheiate cu diverși clienți, precum și lipsa unor contracte cu marile lanțuri comerciale.

În 2016, compania a înregistrat afaceri de 370 milioane lei (82 milioane euro), în creștere cu 20% față de 2015, și un profit de 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro), în creștere cu 46%.

De asemenea, grupul Cris-Tim are afaceri anuale de peste 120 milioane euro și circa 2.500 de angajați. În 2016, cei mai mari cinci producători de carne au reușit să obțină în România afaceri cumulate de aproape 2 miliarde lei (437 milioane euro), în creștere cu 5,3% comparativ cu 2015.

SURSA: Profit.ro

 

 





















RELATED ARTICLES