spot_img
AcasăEconomieBRIEF 30 aprilie-4 mai 2018


BRIEF 30 aprilie-4 mai 2018

MACROECONOMIE

CE: Deficit bugetar de 3,4% în 2018 și 3,8% în 2019

Comisia Europeană (CE) a menținut estimările referitoare la creșterea economiei noastre la 4,5%, în acest an, pentru 2019 așteptând un avans de 3,9%, potrivit Bursa.

Conform previziunilor economice de primăvară publicate, ieri, de Executivul comunitar și citate de Agerpres, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3,4% din PIB în 2018, pentru ca în 2019 să se adâncească la 3,8% din PIB. Rata inflației ar urma să crească la 4,2% anul acesta și să încetinească până la 3,4% anul viitor, în timp ce rata șomajului se va situa la 4,5% în 2018 și la 4,4% în 2019.

În ultima sa prognoză, BNR a revizuit în creștere, de la 3,2% la 3,5%, estimările privind inflația pentru finalul acestui an și a preconizat un nivel al inflației de 3,1% pentru decembrie 2019, conform sursei citate. Rata anuală a inflației în zona euro a coborât ușor în aprilie, până la 1,2%, de la un nivel de 1,3% înregistrat în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată ieri de Eurostat. Potrivit celor mai recente estimări ale BCE, creșterea prețurilor de consum în zona euro va rata ținta de 2% până în 2019, chiar dacă economia regiunii înregistrează al cincilea an de creștere consecutivă.

SURSA: Bursa

România are cel mai mare deficit bugetar din ultimii ani

Execuția bugetară pentru primul trimestru, publicată de Finanțe vineri după ora 20,00, arată că situația s-a deteriorat masiv față de anii trecuți. După doar un singur trimestru din acest an, deficitul la bugetul statului a ajuns la aproape un miliard de euro (4,458 miliarde lei, respectiv 0,48% din PIB), potrivit Adevărul.

Spre comparație, în 2017 România avea un excedent de 1,5 miliarde de lei, în 2015 înregistrând un plus de 4,9 miliarde de lei la buget. „Acum avem cel mai mare deficit din ultimii 7 ani”, a declarat deputatul USR Claudiu Nasui, amintind că în 2012 deficitul era de 3,4 miliarde de lei, în 2013 a fost de 4,2 miliarde de lei, iar în 2014 de 0,9 miliarde de lei.

De asemenea, cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 11,8%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție, potrivit sursei amintite.

În 2017, deficitul bugetului general consolidat a fost de 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB, sub ținta anuală stabilită de 2,96%.

SURSA: Adevărul

UTILITĂȚI, ENERGIE

România exportă din nou gaze

De la 1 aprilie, în fiecare zi, o cantitate între 2.532 și 2.544 MWh pleacă dinspre România spre Ungaria prin gazoductul Arad–Szeged, potrivit România Liberă. Nu este o cantitate mare – reprezintă necesarul pentru 15.000 de locuri de consum –, dar este un semnal că gazele românești sunt competitive. Se așteaptă că Romania sa devina un exportator major odata cu intrarea in exploatare a zacamintelor din Marea Neagră, pe care directorul general al Agenției pentru Resurse Minerale, Sorin Gal, le-a estimat la 200 miliarde metri cubi. În prezent, prețul de pe bursa locală de gaze este de 73 lei/MWh, circa 16 euro.

De asemenea, Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legatură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din România în alte state membre UE“, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

La începutul acestui an, însă, Budapesta a anunțat că nu susține continuarea BRUA până la Viena, dorind ca gazoductul să aibă punctul terminus pe teritoriul Ungariei, gazul urmând a se dispeceriza acolo. Lucrurile sunt în plină evoluție în acest proiect, aproape orice variantă fiind posibilă, inclusiv ca gazul din Marea Neagră să ajungă în Ucraina și în sudul Europei prin conductele de tranzit din Dobrogea.

SURSA: România Liberă

IT&C

RCS&RDS a testat viteza 5G cu ajutorul unei platforme prototip

Operatorul telecom RCS&RDS a realizat, joi, alături de Ericsson, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de comunicații, o prezentare introductivă referitoare la capabilitățile tehnologiei 5G, precum și funcționalitățile care asigură puntea între 4G și 5G. “Astăzi am făcut împreună un prim pas către conectarea la tehnologia 5G. Rețeaua Digi Mobil este pregătită pentru evoluția către 5G, iar aceasta le va permite utilizatorilor Digi Mobil, companii, instituții de stat, dar și utilizatori rezidențiali, să se conecteze la obiectele care ne înconjoară, în ceea ce va însemnă Internet of Thing (IoT) și societatea interconectată, indiferent de distanțele care ne separă, la o scară fără precedent, schimbând modul în care interpretăm și modelăm lumea”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreședinte RCS&RDS într-o conferință de presă.

De asemenea, reprezentanții operatorului au prezentat modalitatea prin care viitoarele aplicații de monitorizare dinamică a traficului pot detecta obiectele și pot determina poziția acestora în timp real, cu aplicabilități multiple pentru soluțiile de tip smart city, managementul traficului sau siguranța publică, precum si potențialul roboticii în cloud, respectiv cum poate fi controlat un robot la distanță.

Rețeaua Digi Mobil este construită și functionează în tehnologiile 3G și 4G, în benzile de frecvență 900 MHz (3G), 2.100 MHz (3G și 4G LTE FDD în banda 1), 2.600 MHz (LTE TDD în banda 38) și 3.700 Mhz (LTE TDD în banda 43). Ericsson este unul dintre cei mai mari producători internaționali de echipmente telecom.

SURSA: Profit.ro

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Rezervele în valută ale BNR au scăzut

Rezervele valutare constituite la Banca Națională a României (BNR) au scăzut la circa 33,54 miliarde euro, la finalul lunii aprilie, față de 34,72 miliarde euro, la 31 martie 2018, conform datelor transmise de banca centrală. Aceasta arată că, în cursul lunii, au avut loc următoarele operațiuni: intrări de 589 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele și ieșiri de 1,77 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele, potrivit Bursa. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 30 aprilie 2018 au fost de 37,16 miliarde euro, față de 38,3 miliarde euro, la 31 martie 2018.

SURSA: Bursa

Indicele Robor la 3 luni a atins un nou record de 2,47%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins un nou record al ultimilor trei ani și jumătate, acesta ajungând la 2,47% pe an, de la 2,45% pe an cât era luni, conform Profit.ro.

O valoare apropiată a fost înregistrată pe 23 octombrie 2014, respectiv 2,48% pe an. Conform datelor BNR, la începutul acestui an, Robor se situa la 2,05% în condițiile în care, în perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,91% pe an. În ceea ce privește indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a rămas la 2,57% pe an.

De asemenea, Robor la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a stagnat la 2,62% pe an, iar indicele Robor la 12 luni a rămas miercuri la 2,67% pe an. Banca Națională a României (BNR) a decis, miercuri 4 aprilie, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an.

SURSA: Profit.ro

 

 





















RELATED ARTICLES