spot_img
AcasăEconomieBulgaria a testat fără succes timp de trei ani plata defalcată a...


Bulgaria a testat fără succes timp de trei ani plata defalcată a TVA

Cu patru ani înainte de aderarea la Uniunea Europeană, Bulgaria a adoptat în 2003, sistemul de plată defalcată a TVA, măsură pe care vrea s-o introducă și guvernul român, tot în scopul combaterii evaziunii fiscale.

După trei ani, concluzia vecinilor de la sud de Dunăre a fost că această inovație fiscală a blocat sume importante de bani, a crescut povara administrativă, la care s-au adăugat costuri mai mari decât se anticipa, fără ca încasările la bugetul de stat provenite din plata TVA să crească semnificativ.

După primul an de la implementarea acestui sistem, nivelul încasărilor la buget a fost mai mare doar cu 0,52%, comparativ cu anul precedent. Nici după trei ani, nu s-a constat o ameliorare pe partea de venituri bugetare, astfel că sistemul a fost eliminat în 2006, cu un an înainte de intrarea Bulgariei în UE.

În Bulgaria, doar plățile ce depășeau 1.000 de leva trebuia trecute obligatoriu prin contul pentru TVA. În plus se acordau beneficii mai consistente pentru firmele ce deschideau un cont pentru încasarea TVA, față de ceea ce prevede legislația românească, arată Cristian Rădulescu, partener la Taxhouse.

În 2006, la trei ani de la utilizarea sistemului de splitare a TVA, Konstantin Pașev, doctor în economie și membru al Comisiei Europene, a arătat că marele eșec a constat în faptul că nu s-a reușit eliminarea fraudei în domeniul TVA. Rețelele organizate pentru eviziunea fiscală, care includeau firme de tip fantomă, au găsit metode alternative de a evita obligația plății TVA, chiar și în cadrul noului sistem de plată prin conturile de TVA.

România vrea să aplice un mecanism identic cu cel care s-a dovedit un fisco în Bulgaria. Ca și în cazul Bulgariei, gradul redus de colecatre a TVA nu este o noutate nici la noi. Atunci de ce ar putea da rezultate în economia românească din moment ce același sistem de plată defalcată a TVA nu a funcționat în Bulgaria, se întreabă consultanții fiscali.

În locul acestei măsuri, care are șanse reduse de reușită, consultanții fiscali de la Taxhouse propun alte inițiative.

„Statul român ar trebui să ia în calcul alte metode eficiente de combatare a fraudei de TVA în România – extinderea taxării inverse la alte domenii de aplicare, urgentarea introducerii caselor de marcat conectate la infrastructură ANAF, introducerea sistemelor de facturare conectate la infrastructură ANAF, o inspecție fiscală eficientă și care să țintească contribuabilii și zonele de fraudă în timp real, mai ales în condițiile în care există de multe vreme deja o formă extinsă a formularului 394 privind tranzacțiile locale prin care se raportează toate operațiunile desfășurate între plătitori de TVA tocmai cu scopul ușurării controlului fiscal și al identificării evazionistilor în domeniul TVA”, se arată în concluzia studiului realizat de economiștii de la Taxhouse.













RELATED ARTICLES