spot_img
AcasăEconomieCererea de locuințe a crescut


Cererea de locuințe a crescut

Ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a continuat să încetinească în al doilea trimestru, mai ales în marile orașe, în frunte cu Bucureștiul, dar într-un context în care volumul tranzacțiilor imobiliare la nivel național este mai mic decât în perioada similară a anului trecut, cererea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare este mai ridicată decât în urmă cu 12 luni, iar oferta este, dimpotrivă, mai scăzută, scrie Profit.ro.

Această discrepanță este explicată de specialiști prin faptul că între faza de căutare a unei locuințe și luarea unei decizii de achiziție intervine o perioadă mai lungă de așteptare. „În al doilea trimestru din 2019, cererea de locuințe (cumpărători care au interacționat direct cu vânzătorii prin intermediul) a cunoscut o creștere anuală de 14% în cele șase orașe mari. Credem că este o primă reacție pozitivă a cererii la temperarea creșterii prețurilor. Clienții sunt mai atenți la produsul achiziționat, își iau mai mult timp pentru informare și amână decizia de achiziție, deși proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Dacă vor să rămână într-un anumit buget, cumpărătorii ar trebui să aleagă proiecte care au ca termen de finalizare anul 2020 sau 2021”, spune Dorel Niță, Head of Data Imobiliare.ro.

Cu excepția Bucureștiului, majoritatea marilor orașe monitorizate au consemnat, trimestrul trecut, creșteri ale prețurilor apartamentelor – chiar dacă acestea nu au fost foarte mari, potrivit sursei citate.

De asemenea, pretențiile proprietarilor s-au mai diminuat în București, dar și în Târgu-Jiu (-0,4%, până la 970 de euro pe metru pătrat). Cererea, oferta și tranzacțiile Această evoluție a prețurilor a avut loc în contextul în care, față de perioada similară din 2018, volumul actual al cererii este, per ansamblu, cu 14% mai mare, iar tendința de creștere poate fi observată în toate marile centre regionale analizate.





















RELATED ARTICLES