spot_img
AcasăEconomieCFA: România riscă să piardă stabilitatea macroeconomică


CFA: România riscă să piardă stabilitatea macroeconomică

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut la 60 de puncte, cu 6,6 puncte, în luna iunie față de luna precedentă, pe fondul percepției înrăutățite asupra situației economice actuale și a previzionării unor condiții mai slabe în 2018, conform datelor publicate de CFA România.

În luna mai a.c., indicatorul de încredere macroeconomică crescuse cu 5,8% la 66,6 puncte față de luna anterioară.

Scăderea înregistrată în iunie a avut loc din cauza evoluției ambelor componente ale indicatorului. Așadar, indicatorul condițiilor curente a fost de 76,2 puncte, valoare în scădere cu 7,6 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 6,1 puncte până la valoarea de
51,8 puncte.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2018/iulie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 2%, similară cu cea înregistrată în exercițiul anterior.

„Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă la leu, atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90%, respectiv 95% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție”, menționează sursa citată.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, sondajul CFA indică faptul că 70% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Totodată, CFA România previzionează o îmbunătățire a pieței muncii în 2018, cu o balanţă de -2% a răspunsurilor (22% din cei chestionaţi aşteaptă o îmbunătăţire), de la -5% în mai. Analiştii estimează o scădere a veniturilor personale( 29% în iunie, faţă de 55% în mai).

Referitor la situația economică la nivel mondial în 2018, 73,2% dintre cei intervievați se așteaptă la condiții economice normale, iar 22% dintre aceștia se așteaptă la o situație bună.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care se dorește să se cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi al candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.





















RELATED ARTICLES