spot_img
AcasăEconomieContrabanda cu țigarete a crescut în luna iulie la 16%


Contrabanda cu țigarete a crescut în luna iulie la 16%

Piața neagră a țigaretelor a crescut în luna iulie la 16%, cu 0,9% mai mult față de luna mai 2017, fiind prima creștere înregistrată după 11 luni de scădere, conform unui studiu al Novel Research finanțat de companii din industria tutunului.

Regiunea din sud-vestul României are în continuare o cotă ridicată a comerțului ilicit, de 22%. În luna iulie, cea mai substanțială creștere a pieței negre s-a înregistrat în vestul țării (cu 6,3% mai mult față de luna mai, până la 24,5%), în compensare cu scăderea din regiunea nord-vest, acolo unde în luna mai se înregistra cea mai abruptă creștere.

Categoria „cheap whites” deține în continuare cea mai mare pondere (59,7%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,2%, în creștere cu 2,8% față de mai) și Ucraina (8,5%, în scădere cu 7,2%). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne constantă.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcţia Generalã a Vãmilor(DGV), a aplicat amenzi de aproape 1 milion de lei în cadrul celei de-a patra operaţiuni Scut, care a fost demarată pe 10 iulie şi prin care se urmăreşte eliminarea contrabandei cu ţigări de la frontierele României cu statele din afara Uniunii Europene.

„În iulie, traficul ilicit a depășit pragul de 16%, pentru prima oară de la începutul anului. În ciuda obiectivelor ambițioase asumate de către autorități, contrabandiștii par a fi speculat cu succes incertitudinea creată de schimbările repetate de la nivelul instituțiilor de control. Cei care pierd sunt, pe de-o parte, jucătorii corecți din industrie, care creează locuri de muncă bine plătite și plătesc taxe și accize, și, pe de altă parte, statul, care nu reușește să atragă la buget sutele de milioane de euro rulate pe piața neagră a țigaretelor. Pentru a opri tendința de revenire a contrabandei, în a doua jumătate a anului va fi nevoie de mobilizarea rapidă a tuturor structurilor statului cu atribuții în combaterea traficului ilicit și a evaziunii fiscale. Vor fi necesare atât folosirea eficientă a resurselor proprii, cât și intensificarea colaborării cu toți cei direct afectați de contrabandă, fie că vorbim despre reprezentanții mediului de afaceri sau despre cei ai consumatorilor”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.

„După o scădere continuă timp de 11 luni, piața neagră crește din nou. Chiar dacă vorbim despre o majorare ușoară, de sub 1 p.p., perioada în care aceasta se manifestă este de natură să ne îngrijoreze, pentru că luna iulie este, de regulă, o lună cu niveluri joase. În acest context, salutăm reluarea programelor derulate în cadrul protocoalelor semnate încă din 2005 cu ANAF și Vama”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piaţă.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa trei miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, ceea ce înseamnă echivalentul bugetului destinat Apărării.





















RELATED ARTICLES