spot_img
AcasăEconomieCriza forţei de muncă devine o problemă pentru economia României


Criza forţei de muncă devine o problemă pentru economia României

Una dintre cele mai mari crize cu care se va confrunta economia românească în următorii ani, şi care începe să îşi arate deja germenii, este criza forţei de muncă, potrivit Adevărul.ro. Soluţia pe care o are în vedere Guvernul PSD-ALDE nu se referă la corecţia politicii economice, ci la importul a zeci de mii de muncitori din Sud-Estul Asiei.

Despre impactul politicii economice a unei ţări asupra demografiei se vorbeşte mai puţin deoarece tendinţele demografice nu se pot schimba de pe o zi pe alta. Politicile economice au efecte demografice ireversibile pe termen lung, conform sursei amintite.

De asemenea, România are cel mai mare procent de cetăţeni care muncesc într-un stat european, 19,7%, raportat la media europeană de 4%. Studiul dedică un întreg capitol „exodului de creiere“ şi dezvăluie că România este sursa a aproape jumătate din toată asistenţa medicală ce a emigrat în UE. Anual, România pierde prin migraţie populaţia a două oraşe mici. În jur de 4,5 milioane de români lucrează în prezent în străinătate, iar numărul acestora continuă să crească de la an la an.

Cele mai puternice motive identificate de specialişti pentru care românii aleg să nu mai facă deloc copii sau să facă un singur copil sunt instabilitatea financiară şi nesiguranţa zilei de mâine. Pe de altă parte, teoriile referitoare la factorii care determină migraţia economică identifică condiţiile structurale şi obiective care determină acest fenomen.

Dacă România nu îşi schimbă politicile economice pentru a-şi ajusta populaţia, în câţiva ani vom ajunge o ţară a oamenilor bătrâni şi neajutoraţi, care se sting de dorul copiilor plecaţi în străinătate pentru un trai mai bun.





















RELATED ARTICLES