spot_img
AcasăEconomieHidroelectrica anulează licitația pentru retehnologizarea Vidraru


Hidroelectrica anulează licitația pentru retehnologizarea Vidraru

Licitația lansată în 2016 pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice de la Vidraru, estimată la 97,5 milioane euro, a fost anulată de Hidroelectrica, în urma ofertelor care nu corespundeau cu specificațiile din caietul de sarcini a companiei de stat.
Anul trecut a avut loc aniversarea a 50 de ani de la inagurarea barajului și hidrocentralei de la Vidradu, ce se situa la acea perioadă pe locul al cincilea în funcție de dimensiuni în Europa și pe locul al nouălea la nivel mondial, conform Profit.ro.
Lista ofertanților în cadrul acestei licitații includea firme specializate în construcții energetice din România, Rusia, China, Cehia, Serbia, Slovenia și Macedonia. Totodată, la licitație s-au înscris atât ofertanți individuali, cât și candidați grupați în consorții, inclusiv asociați, subcontractanți și terți susținători.
Printre ofertanții chinezi se regăsesc și două companii de stat, respectiv Power Construction Corporation of China, cu venituri de 43 miliarde dolari în 2015, și Power Huadong Engineering Corporation, companie cu peste 6.000 de angajați.
Totodată, în cadrul licitației s-a înscris și Power Machines, compania rusă specializată în construcții și lucrări în domeniul energetic, controlată de miliardarul rus Alexei Mordașov, și care înregistra venituri de 680 milioane dolari în 2015.
Alexei Mordașov, un apropiat la președintelui Vladimir Putin, este cel mai bogat din Rusia și deține o avere estimată la 15,7 miliarde dolari, deținând o cotă de circa 25% din concernul turistic german TUI, conform Bloomberg. În urmă cu 10 ani, Mordașov a pierdut în fața miliardarului indian Lakshmi Mittal cursa pentru preluarea grupului metalurgic Arcelor. Numele lui Mordașov apare și în documentele Panama Papers.
Alte companii străine care s-au arătat interesate de retehnologizarea complexului Vidraru sunt Litostroj Power și Konkar (Slovenia), Blansko Engineering și CKD Blansko (Cehia), ATB Sever Max și Monting Energetika (Macedonia), precum și ATB Sever Doo din Serbia. Lista include, totodată, cele mai importante nume românești din domeniu, respectiv Romelectro, Romenergo, Energomontaj, ISPE, Hidroconstrucția, Energoconstrucția, Adrem, Elsaco, Construcții Hidrotehnice SA sau ABB SRL, subsidiara locală a grupului multinațional omonim. Interesant este că la licitație s-a înscris și UCM Reșița, aflată în insolvență și al cărei administrator judiciar, firma Euro Insol a deputatului ALDE Remus Borza, a gestionat și insolvența Hidroelectrica.UCM Reșița depinde în proporție covârșitoare de contractele de mentenanță, automatizări și retehnologizări cu Hidroelectrica. Pe lista ofertanților se afla și Hidroserv, controlată 100% de Hidroelectrica și intrată în insolvență anul trecut.





















RELATED ARTICLES