spot_img
AcasăEconomieInflație de 0% până la finele anului


Inflație de 0% până la finele anului

ING Bank România a revizuit în scădere prognoza pentru rata inflației din 2016 și 2017. Analiștii anticipează o rată anuală a inflației de 0% până la finele anului și 2,7% în decembrie 2017, pe fondul unei transmisii mai bune a scăderilor de taxe în preţurile finale şi a ieftinirilor din sectorul energetic. Anterior, analiştii ING estimau că rata anuală a inflaţiei va urca la 1,3% la finalul acestui an şi la 3,5% în decembrie anul viitor, informează News.ro, citat de adevărulfinanciar.ro

„În ciuda cererii interne robuste şi a unei noi serii de măsuri de relaxare fiscală care au majorat veniturile disponibile, forţele deflaţioniste care se manifestă pe plan global s-au dovedit mai puternice decât am anticipat anterior“, se arată într-un raport al ING.

„Proiecţia noastră revizuită pentru finalul anului, fără efectul de prima rundă a a reducerii TVA, este în scădere cu 1,1 puncte procentuale, la 1,4%. Inflaţia fără efectul scăderii taxelor a scăzut de la 1,8% în ianuarie până la 1,2% în martie“, precizează analiştii ING. În noua prognoză, analiştii au ţinut cont de scăderea anunţată a preţului electricităţii, cu 2,4% în al doilea trimestru din 2016, şi de revenirea pe creştere a preţului petrolului.

De asemenea, gradul de transmitere a scăderii taxei pe valoarea adăugată în preţuri a fost peste estimări, în timp ce preţul gazelor naturale a crescut mai puţin decât se anticipa. De asemenea, analiştii se aşteaptă la un an agricol normal în 2016 şi 2017. Statisticile oficiale au arătat că, în martie, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a coborât la -3%, nou nivel minim istoric, de la -2,7% în februarie, după un uşor avans al preţurilor, cu 0,1%, faţă de a doua lună din 2016. Noile prognoze i-au făcut pe analiştii ING să anticipeze că prima mişcare importantă a conducerii băncii centrale în materie de politică monetară va avea loc în şedinţa din 4 noiembrie, când culoarul simetric de dobânzi din jurul ratei de politică monetară ar putea fi redus cu 0,25 puncte procentuale. În acest caz, dobânda la facilitatea de depozit, pe care o primesc băncile cu exces de lichidităţi care plasează bani la Banca Naţională a României (BNR), va creşte de la 0,25% pe an până la 0,5% pe an, în timp ce dobânda la creditul Lombard (sau facilitatea de credit), pe care o plătesc băncile aflate în nevoie de lichiditate şi care se împrumută de la BNR, ar scădea de la 3,25% până la 3% pe an, conform News.ro.

ING mai estimează că BNR va majora dobânda de politică monetară, la care împrumută băncile prin licitaţiile repo contra garanţii în titluri de stat, de două ori în al doilea trimestru din 2017, până la 2,25%, de la 1,75% în prezent. La finalul lui 2017, dobânda de referinţă a BNR ar putea ajunge la 2,75%. Înăsprirea politicii monetare ar avea ca efect scumpirea creditelor în lei, prin majorarea ratelor de plătit ca urmare a dobânzilor mai mari. Pe de altă parte, ING estimează o întărire a leului în următorii doi ani, până la 4,40 lei/euro la finalul acestui an şi 4,30 lei/euro la sfârşitul lui 2017, de la nivelul actual, de 4,48 lei/euro. Pentru finalul anului 2016, BNR estimează că rata anuală a inflaţiei va urca la 1,4%, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 3,4%. Dacă se exclude efectul reducerii TVA asupra preţurilor, rata anuală a inflaţiei ar fi, la finalul acestui an, de 3%, potrivit ultimelor proiecţii publicate de către BNR.

Sursa: adevărulfinanciar.ro, news.ro




















RELATED ARTICLES