spot_img
AcasăEconomieLeul resimte efectele politicii populiste și conjucturii externe nefavorabile


Leul resimte efectele politicii populiste și conjucturii externe nefavorabile

Evoluția cotației leului de săptămâna trecută confirmă faptul că riscul de depreciere este semnificativ, iar economiștii consideră că depășirea pragului de rezistență de 4,55 lei/euro ar putea duce leul spre maximul istoric înregistrat în 2012, peste 4,6 unități pentru un euro.

Cursul de referință al leului de luni anunțat de Banca Națională a României (BNR) a fost de 4,5538 lei/euro, în creștere față de vineri (4,5535 lei/euro) și egal cu nivelul maxim din 26 octombrie 2012. Deprecierea este pusă de către analiști pe seama conjuncturii externe, dar și a politicii noului guvern, considerată populistă.

Euro a atins cea mai înaltă cotație în raport cu moneda națională, de 4,6481 lei/euro în data de 3 august 2012, pe fondul tensiunilor politice provocate de suspendarea din funcție a fostului președinte, Traian Băsescu, urmată de referendumul pentru demitere.

În prezent, analiștii spun că leul suferă de pe urma politicii cu accente populiste a noului guvern.

În aceste condiții, marile bănci prezente în România, și-au înrăutățit prognozele privind evoluția cursului în 2017. Tot luni, într-o analiză a grupului bancar austriac Erste se arată că leul se va deprecia în următoarele trimestre, cu 1,6%, până la 4,62 unităţi/euro în decembrie 2017, influenţat de factori interni precum creşterea deficitului de cont curent şi incertitudinile fiscale, dar cea mai mare influenţă o vor avea evoluţiile externe.

„Pe plan intern nu se întâmplă prea multe săptămâna aceasta, însă proiectul noii legi a salarizării bugetarilor promovat de guvern arată că riscurile derapajelor fiscale rămân pe agendă (aspect negativ pentru activele denominate în lei). (…) Pentru săptămâna aceasta, este posibil un interval de 4,52-4,56 (lei/euro)”, se arată într-un raport al ING Bank, publicat luni și citat de News.ro.

„Pe piața valutară s-au confirmat așteptările noastre din februarie, pesimiste pentru leu: cursul a continuat să crească, după ce finalizase în prealabil formațiunea corectivă, iar la finalul săptămânii trecute încerca deja rezistența istorică de la 4,55. Acest 4,55 constituie un nivel foarte important, de care prețurile s-au lovit în repetate rânduri din 2013 încoace și care a pus capac de fiecare dată avântului din curs.

Prin urmare, aici se va da proba cea mai importanta pentru leu în ce privește evoluția în perioada următoare. Subliniem că riscurile de depreciere pentru leu sunt semnificative dacă această redută cedează, paritatea putând urca ulterior cel puțin până la maximele istorice din 2012, adică spre 4,6”, scrie într-un raport destinat investitorilor economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, citat de Hotnews.ro

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a coborât de la 4,2885 lei la 4,2673 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a scăzut la 4,2343 lei, de la 4,2391 lei.





















RELATED ARTICLES