spot_img
AcasăEconomieNumărul insolvențelor, la minimul ultimilor 10 ani în primul semestru din 2017


Numărul insolvențelor, la minimul ultimilor 10 ani în primul semestru din 2017

Numărul insolvențelor s-a situat la un nivel minim al ultimului deceniu în primele șase luni din 2017, însă creditorii au înregistrat pierderi la cel mai ridicat nivel în această perioadă, conform unei analize realizată de Coface România.

În primul semestru al acestui an au fost raportate 4.442 de proceduri noi de insolvență, fiind similar cu cel înregistrat în perioada similară din 2016. Pe de altă parte, a crescut numărul de companii cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro cu 20%, ajungând la 180.

”Paradoxul, şi anume un minim al insolvenţelor corelat cu un maxim al pierderilor cauzate mediului de afaceri, este explicat prin profilul firmelor. Mai exact, din totalul companiilor insolvente în primul semestru al anului curent, un număr de 20 de firme au avut venituri mai mari de 10 milioane euro în anul anterior, dintre care 11 desfăşurau o activitate de distribuţie, comerţ sau furnizare de energie. Aceste companii au un nivel scăzut al activelor imobilizate şi un grad de îndatorare foarte ridicat, ceea ce poate predispune creditorii la pierderi semnificative”, arată un comunicat al Coface.

Sectorul care a avut cele mai multe insolvențe deschise în primul semestru a fost cel al construcțiilor, respectiv 746. Creșterea numărului de insolvențe din acest sector a avut loc pe fondul unei scăderi al volumului de lucrări de 8% în primele șase luni din acest an, față de perioada similară din 2016.

Comerțul cu amănuntul a înregistrat 705 insolvențe în primul semestru, iar comerțul cu ridicata și distribuție, 660 de insolvențe.

”Gradul de îndatorare a companiilor care ulterior au intrat în insolvenţă a crescut constant, de la 72% în 2008, la aproximativ 97%, în 2016. Această dinamică a fost determinată de acumularea de pierderi care au erodat nivelul capitalurilor proprii, aportul scăzut de capitalizare din partea acţionariatului şi necesitatea de suplimentare a datoriilor pentru a gestiona presiunile asupra lichidităţii”, arată studiul.

Din cele 4.442 de companii insolvente în primul semestru al acestui an, 2.244 companii au depus declaraţiile financiare pentru activitatea desfăşurată în anul 2016. Conform analizei Coface, una dintre principalele cauze care a alimentat riscul intrării în insolvenţă a fost creşterea accelerată a datoriilor mult peste avansul veniturilor, cuplată cu acumularea de pierderi din ce în ce mai mari.




















RELATED ARTICLES