spot_img
AcasăEconomieSoluția crizei certificatelor verzi: valorificarea acestora în Serbia


Soluția crizei certificatelor verzi: valorificarea acestora în Serbia

În condițiile în care o treime din certificatele verzi din România nu sunt valorificate, producătorilor din domeniul energiei regenerabile nu le rămâne decât să le vândă pe alte piețe, imediat ce acest lucru va fi posibil.

„Vom vinde certificate verzi în Serbia. Aşteptăm liberalizarea pieţei certificatelor verzi. Acum vindem în România şi le vindem foarte greu. În România rămân nevândute anul acesta aproximativ şase milioane din 18 milioane de certificate verzi”, a explicat Gheorghe Boeru, investitor în domeniu, adăugând că „și în Serbia, energia verde este cu 20% mai scumpă, sistemul de tranzacţionare fiind mai bine pus la punct”

Anul trecut, au fost emise circa 14,1 milioane de certificate verzi, dintre care peste 355.000 au expirat şi nu au mai putut fi tranzacţionate.

Din 2011, de când industria regenerabilelor a luat avânt, populaţia si firmele le subvenţionează activitatea, prin sistemul certificatelor verzi. În factura la curent pentru populaţie, ponderea certificatelor verzi a ajuns, în ultimii doi ani, la circa 10%, circa 10 lei lunar sau 2,2 euro, la o factură medie de 100 de lei.

Devoltarea sectorului energiei regenerabile în România este susţinută de consumatorii de energie electrică. Miza investitorilor este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, iar  una solară trei certificate.

De anul trecut, 14 companii din România sunt exceptate de la plata certificatelor verzi, în proporţie de 40% până la 85%, funcţie de consumurile de energie. Aceste companii nu mai sunt nevoite să plătească, începând cu 2015, circa 75 de milioane de euro pentru certificate verzi.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii de curent  din România sprijină producţia de energie verde.

Sursa: economica.net





















RELATED ARTICLES