spot_img
AcasăEconomieSRL-D, o variantă la îndemâna tinerilor aspiranți la viața antreprenorială


SRL-D, o variantă la îndemâna tinerilor aspiranți la viața antreprenorială

Șocul suferit de mediul de business odată cu debutul crizei financiare în 2008 pare să nu îi sperie pe tinerii români. Tot mai mulți aleg să pătrundă în mediul antreprenorial, profitând de facilitățile fiscale oferite de stat pentru cei care își deschid un SRL-D. Potrivit celor mai recente date de la Registrul Comerțului, de la lansarea pe piață a acestui tip de afacere în 2011 și până la finalul lunii iulie a acestui an, antrepronorii debutanţi au înfiinţat peste 32.000 de firme SRL-D. Cele mai multe au fost înregistrate în Capitală și în județele Cluj și Timiș.

În 2011, Guvernul a lansat un tip de afacere, ca urmare a unui program naţional de finanţare a start-up-urilor, numit SRL-D. Soldul acestuia a ajuns în luna iulie 2016 la 32.550 entităţi, cu peste 838 mai multe SRL-Duri faţă de luna precedentă, arată datele de la Registrul Comerţului. Cele mai multe firme debutante s-au înregistrat în Bucureşti (4.424 societăţi) și în județele Cluj (3.810 societăţi) şi Timiș, cu 2.017 societăţi. La polul opus regăsim județele  Covasna (119 societăţi), Călăraşi (131 societăţi) şi Caraş-Severin (164 societăţi). Majoritatea firmelor nou înființate după acest model desfășoară activități în sectoare precum transporturi de măr­furi rutiere (1.420 de firme), lucrări de construcţii (1397 de firme) şi comerţul cu amănuntul (1.176 de firme).

Ce presupune înființarea unui SRL-D 

Un SRL-D este o firmă înființată de un acţionar aflat la prima afacere, care primeşte o serie de facilităţi şi care poate accesa şi o finanţare de cel mult 10.000 de euro de la stat. Pentru a putea beneficia de alocația financiară nerambursabilă, societatea trebuie să fie înființată de un întreprinzător debutant de până în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult 5 întreprinzatori debutanți asociați. Finanțarea de la stat se primește cu obligația de a crea și menține cel puţin două locuri de muncă, în baza unui contract pe durată nedeterminată, cu normă întreagă. De asemenea, antreprenorul trebuie să reinvestească, anual, cel puțin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent. De menționat că după împlinirea a 3 ani de la data înființării, firmele își pierd calitatea de microîntreprindere debutantă, iar antreprenorii trebuie să opteze pentru altă formă juridică, astfel că nu vor mai primi facilitățile de stat conferite de acest statut.













RELATED ARTICLES