spot_img
AcasăEuropaUniunea Europeană răsuflă ușurată după alegerile din Olanda, însă euroscepticii sunt în...


Uniunea Europeană răsuflă ușurată după alegerile din Olanda, însă euroscepticii sunt în ascensiune

Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de actualul premier Mark Rutte, a obținut cel mai mare număr de mandate de parlamentar după scrutinul electoral din 15 martie, din cele 150 de locuri din parlamentul olandez.

Când Donald Trump a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii în noiembrie trecut, echivalentul său olandez Geert Wilders a sărbătorit începutul „Primăverii Patriotice”, care urma să aducă la putere de-a lungul Europei mișcările naționaliste anti-imigranți. Această revoluție nu s-a materializat decât parțial în Olanda, transmite Bloomberg.

Totuși, victoria liberalilor conduși de actualul premier, care s-a concretizat prin câștigarea a 33 de locuri dintre cele 150 din parlamentul olandez, este cu 8 locuri sub rezultatul alegerilor din 2012. Partidul Libertății condus de Wilders s-a clasat pe locul al doilea cu 20 de locuri câștigate, însă în creștere cu 5 locuri față de rezultatul de la alegerile anterioare.

Rezultatul obținut de Wilders în alegerile din Olanda este primul test al populiștilor europeni, care va fi urmat de scrutinele electorale din acest an în Franța, Germania și probabil Italia și care acum par a favoriza succesul partidelor de centru, într-o revigorare a mișcării pro-europene.

Finalul acestui an s-ar putea concretiza astfel prin rămânerea în continuare la putere a premierului olandez Mark Rutte, cu instalarea reformistului flegmatic, pro-UE Emmanuel Macron, la Palatul Elysee, și de asemenea cu realegerea Angelei Merkel în funcția de cancelar al Germaniei. Aceast lucru ar însemna o recâștigare a terenului pierdut de către motorul franco-german în cadrul Uniunii Europene.

Moneda europeană a crescut imediat după ce primele rezultate exit-poll indicau victoria lui Rutte în fața lui Wilders.

Rezultatele alegerilor de miercuri din Olanda sunt încurajatoare mai mult pentru ceea ce nu s-a întâmplat de fapt. O victorie incomodă pentru Wilders ar fi erodat încrederea în sondajele de opinie, care în prezent arată că președintele Frontului Național din Franța, Marine Le Pen, va pierde în al doilea tur de scrutin alegerile prezidențiale din luna mai. Aceste alegeri au o importanță mult mai mare pentru economia de 17.000 miliarde de dolari a Uniunii Europene.Le Pen, la fel ca și Wilders, militează pentu scoaterea țării din zona euro și stabilitatea UE în cazul în care aceasta ar câștiga.

În ciuda acestor rezultate, trebuie remarcat faptul că Partidul Libertății condus de Wilders a câștigat mai multe locuri în parlamentul olandez decât în 2012, iar îngrijorările privind creșterea populismului sunt departe de a fi dispărut.

„Ceea ce am văzut în Olanda este că centriștii au rămas pe poziții”, a declarat pentru Bloomberg președintele UBS Group Axel Weber. „Aceasta duce la o scurtă perioadă de revigorare a piețelor. Însă nu va dura prea mult”.

Analiștii sublinează faptul că în ultimele zile ale campaniei electorale din Olanda, premierul Rutte a adoptat foarte mult din discursul populist al lui Wilders privind imigrația. În special, el a răspuns dur la încercările guvernului turc care a încercat să-și facă o campanie printre imigranții din Olanda pentru referendumul constituțional care va avea loc în Turcia. Sărbătorind victoria de miercuri, Rutte a spus votanților săi că au respins „forma greșită de populism”.













RELATED ARTICLES