spot_img
AcasăEuropaInflația din zona euro atinge pragul de 2%


Inflația din zona euro atinge pragul de 2%

Inflația din zona euro a înregistrat cel mai alert ritm de creștere de după ianuarie 2013, ceea ce oferă noi argumente acelora care solicită Băncii Centrale Europene (BCE) încetarea programului de acordare de stimulente monetare, transmite Bloomberg. 

Rata anuală de creștere a prețurilor de consum a ajuns la valoarea de 2% în februarie, conform datelor comunicate joi de Eurostat.

Creșterea prețului petrolului a determinat majorarea inflației în întreaga zonă euro inclusiv în Germania, Spania și Italia.

Un semnal că tendința ascendentă ar putea continua, indicele prețurilor producției industriale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, cu o creștere anuală de 3,5% în ianuarie, ce a depășit estimările medii de 3,2% dintr-un sondaj realizat de Bloomberg News.
Între timp, inflația core din zona euro, ce nu ține cont de componentele volatile precum energia, a rămas neschimbată pentru a treia lună consecutivă în februarie, la 0,9%.
Inflația core, călcâiul lui Ahile al BCE

„Atenția rămâne concentrată pe inflația core, care nu arată prea bine”, a declarat Frederik Ducrozet, economist la Banque Pictet & Cie SA din Geneva. „Este stabilă în cel mai bun caz și dacă se păstrează în felul acesta, nu există nici un motiv să ne gândim la o schimbare a politicii monetare”.

Divergența dintre cei doi indicatori ai inflației subliniază provocările pe care le are BCE în a alege nivelul corect de stimulare monetară. În timp ce evoluția inflației globale se apropie de ținta pe care și-a propus-o banca centrală, de aproape 2%, fragilitatea persistentă a inflației core este o sursă de îngrijorare pentru oficiali, inclusiv pentru Mario Draghi, președintele BCE.
Totodată, rata șomajului a rămas la același nivel de 9,6% în luna ianuarie, cea mai mică din mai 2009, conform datelor publicate marți de Eurostat.

În ianuarie a.c., Mario Draghi a atras atenția asupra unui nou set de criterii, argumentând faptul că revenirea inflației la valoarea țintită de BCE trebuie să fie durabilă, autosustenabilă și reprezentativă pentru zona euro luată ca întreg. Pe această bază, BCE poate să nu reacționeze la creșterea recentă a prețurilor din cauza efectului produs de scumpirea energiei.

Cele mai recente proiecții ale BCE prevăd o rată medie a inflației de 1,3% în acest an, și că aceasta va ajunge la 1,5% în 2018. Banca centrală va actualiza aceste previziuni, la 9 martie, cu ocazia reuniunii a Consiliului Guvernatorilor.

Jens Weidmann este primul decident în sfera politicii monetare care oferă indicii cu privire la cât de mult poate Banca Centrală Europeană să majoreze prognoza de inflație săptămâna viitoare. „Inflația de anul acesta ar putea depăși cu mult cifrele prognozate până acum”, a declarat Jens Weidmann, membru al Consiliului de Administrație al BCE. „Inflația prognozată pentru Germania ar putea fi modificată în creștere cu jumătate de procent, iar acest lucru ar putea fi valabil pentru întreaga zonă euro”, a precizat acesta.

Președintele BCE a amintit în repetate rânduri de riscurile cu privire la perspectiva economică a celor 19 state din zona euro a cărei prognoză este negativă din cauza problemelor externe precum agenda președintelui american Donald Trump și impactul planului premierului Theresa May de a scoate Marea Britanie din Uniniunea Europeană. Aici se adaugă și alegerile din acest an din cele mai importante state ale zonei euro: Franța, Germania și Olanda.













RELATED ARTICLES