spot_img
AcasăEuropaEfect advers: Ucraina mai mult pierde de pe urma acordului de liber...


Efect advers: Ucraina mai mult pierde de pe urma acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană

Deficitul balanței comerciale al Ucrainei cu Uniunea Europeană a crescut anul trecut cu 2,2 miliarde de euro față de anul precedent, după ce de la 1 ianuarie 2016 au fost eliminate complet barierele tarifare în comerțul bilateral, arată într-o analiză think tank-ul polonez GEFIRA.

Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dintre Ucraina și Uniunea Europeană valabil de la începutul anului trecut era menit să ajute economia est-europeană să se redreseze. Cu toate acestea, rezultatele primului an au fost departe de așteptări. Fosta republică sovietică a avut un deficit mai mare al balanței comerciale cu 2,2 miliarde de euro în 2016 comparativ cu anul precedent în schimburile comerciale cu UE. În timp ce importurile din UE au avansat puternic, exporturile au înregistrat o creștere nesemnificativă.
După cum transmite presa poloneză, Uniunea Europeană a inundat piața ucraineană cu bunuri, efectul fiind invers față de ceea ce se dorea prin acordul de liber schimb. Semnatarii lui presupuneau că Ucraina va avea un câștig exponențial din deschiderea pieței cu Uniunea Europeană.

Exporturile UE în Ucraina au crescut în 2016 cu 17,6% față de anul anterior, de la 14 miliarde de euro la 16,5 miliarde de euro, în timp ce exporturile Ucrainei către UE au crescut cu doar 1,9%, de la 12,8 miliarde de euro la 13 miliarde de euro în aceeași perioadă, potrivit datelor recente ale Eurostat. În concluzie, deficitul comercial al Ucrainei în relația cu UE a crescut de la 1,2 miliarde de euro la 3,43 miliarde de euro.

Economia Ucrainei nu a fost deloc pregătită să concureze cu companiile occidentale, pe fondul războiului din estul țării, care a destabilizat fosta republică sovietică. Think tank-ul polonez GEFIRA consideră că vor fi necesari mai mulți ani de zile până când mediul de afaceri ucrainean, în special în cazul IMM-urile, va fi pregătit să facă trecerea de la parteneriatul cu Rusia la o orientare occidentală. Acest tranziție va fi deosebit de costisitoare, dacă nu chiar letală pentru ucrainieni, concluzionează GEFIRA în studiul său.

Pe de altă parte, think tank-ul polonez observă faptul că Moldova a fost capabilă să beneficieze în mod avantajos de acordul de liber schimb și și-a înjumătățit deficitul comercial cu UE, chiar dacă forțele politice pro-ruse au avut câștig de cauză la ultimele alegeri electorale.





















RELATED ARTICLES