spot_img
AcasăEuropaUE acuză giganții IT Amazon și Apple că nu și-au plătit corect taxele...


UE acuză giganții IT Amazon și Apple că nu și-au plătit corect taxele în Europa

Comisia Europeană solicită companiei Amazon să plătească diferența de 250 milioane de euro reprezentând impozite datorate Luxemburgului, deoarece a beneficiat de un regim fiscal incorect din 2003 încoace. Totodată a dat deschis o acțiune la Curtea Europeană de Justiție împotriva Irlandei care nu și-a recuperat ajutoarele de stat ilegale totalizând 13 miliarde de euro acordate companiei Apple.

În urma unei investigații aprofundate, care a fost lansată în octombrie 2014, Comisia a constatat că, prin soluția fiscală anticipată emisă în 2003 și prelungită în 2011, Luxemburgul a micșorat impozitul plătit de Amazon fără nicio justificare valabilă. Folosindu-se de o soluție fiscală anticipată, Amazon și-a mutat marea majoritate a profiturilor de la o societate din cadrul grupului plătitoare de impozite în Luxemburg (Amazon EU) la o societate neplătitoare de impozite în Luxemburg (Amazon Europe Holding Technologies). Mai precis, prin soluția fiscală anticipată s-a aprobat ca Amazon EU să plătească o redevență către Amazon Europe Holding Technologies, ceea ce a redus semnificativ profiturile impozitabile ale Amazon EU. Conform metodei aprobate în soluția fiscală anticipată, profiturile impozabile ale societății de exploatare au fost reduse la un sfert din valoarea lor reală. Aproape trei sferturi din profiturile obținute de Amazon au fost trecute în mod necuvenit în conturile societății holding și au rămas astfel neimpozitate. De fapt, soluția a permis companiei Amazon să evite impozitarea a trei sferturi din profiturile obținute din totalitatea vânzărilor efectuate în UE.

„Luxemburgul a acordat beneficii fiscale ilegale companiei Amazon. Drept urmare, aproape trei sferturi din profiturile înregistrate de Amazon nu au fost impozitate. Cu alte cuvinte, companiei Amazon i s-a permis să plătească de patru ori mai puține impozite decât alte întreprinderi locale supuse acelorași norme fiscale naționale. Acest lucru este ilegal din perspectiva normelor UE privind ajutoarele de stat. Statele membre nu pot să acorde grupurilor multinaționale facilități fiscale selective de care nu pot beneficia și alții”, a declarat comisarul însărcinat cu politica de concurență, Margrethe Vestager.

În cazul Apple, în luna august 2016 Comisia Europeană a ordonat gigantului american să ramburseze impozitele neplătite în valoare de 13 miliarde de euro de care ar fi beneficiat în Irlanda sub forma unor ajutoare de stat ilegale. „La peste un an de la adoptarea deciziei Comisiei, Irlanda nu a recuperat acești bani. De acea am decis astăzi să trimitem Irlanda în fața Curții Europene de Justiție pentru eșecul în implementarea decizie noastre”, a declarat comisarul Margrethe Vestager.

Executivul comunitar precizează că termenul limită până la care Irlanda trebuia să implementeze decizia Comisiei cu privire la tratamentul fiscal preferențial de care a beneficiat Apple era 3 ianuarie 2017. Potrivit procedurilor standard, până când ajutoarele ilegale nu vor fi recuperate, compania respectivă continuă să beneficieze de avantaje ilegale, de acea recuperarea trebuie să aibă loc cât mai rapid posibil.

În Irlanda se află sediul Apple din Europa, unde compania americană înregistrează toate profiturile realizate pe vechiul continent, precum și în Africa, Orientul Mijlociu și India.





















RELATED ARTICLES