spot_img
AcasăRevista PreseiBrief 09-15 aprilie 2018


Brief 09-15 aprilie 2018

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

PWC se mută din sediul actual și a semnat contractul de închiriere pentru noua locație

Omul de afaceri George Copos a încheiat cu PricewaterhouseCoopers România, una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale, de consultanță și audit din lume, parte din grupul Big Four, un contract de închiriere a 8.000 de metri pătrați în proiectul Ana Tower, turnul de birouri de peste 100 de metri din București pentru care lucrările de construcție au fost lansate în noiembrie, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro.

De asemenea, PwC va ocupa astfel un sfert din proiect, a cărui construcție a început deja. Astăzi, PWC are birourile în clădirea The Lakeview din zona Barbu Văcărescu, deținută de compania NEPI Rockcastle, dar compania se va muta, urmare a semnării contractului, în Ana Tower, la sfârșitul anului viitor sau începutul anului 2020, în funcție de momentul finalizării turnului, potrivit sursei amintite.

Totodată, în primavara anului trecut, însă, Profit.ro a anunțat ca GTC a ieșit din proiect în 2017, iar Ana Holding, deținută de Copos a rămas singurul acționar. Construcția Ana Tower implică o investiție evaluată la circa 50 de milioane de euro, finanțată și printr-un credit de 38 milioane euro de la CEC, semnat pe 15 ani. Pentru această construcție, Copos l-a chemat pe Cătălin Homor, fost director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și director general interimar al Metrorex. SURSA: Profit.ro

 

Auchan va deschide un nou magazin în cartierul rezidențial One Floreasca City

Auchan România va deschide împreuna cu One Properties un magazin în viitorul complex rezidențial One Floreasca City din București. One Floreasca City este un proiect imobiliar multifuncțional pe care Auchan Retail România și One United Properties îl dezvoltă împreună, potrivit Curierul Național.

One Floreasca City, ce va fi situat la intersecția dintre strada Mircea Eliade și Calea Floreasca, va cuprinde trei componente: fosta fabrică Ford, ce va fi restaurată, modernizată și transformată într-un magazin Auchan, o clădire de birouri clasa A – One Tower – și trei blocuri de apartament exclusive – One Mircea Eliade.

De asemenea, pentru a respecta patrimoniul clădirii, investitorul va folosi pentru designul interior mașini de epocă Ford, unele dintre ele fiind produse în perioada interbelică. Investiția necesară pentru dezvoltarea întregului complex imobiliar este de 100 de milioane de euro. Licitația pentru structura birourilor și a componentelor rezidențiale va fi finalizată în curând, lucrările urmând să înceapă în aprilie 2018. Toate cele trei componente ale proiectului vor fi livrate simultan în 2020.

Tot în București, retailerul francez anunțase și deschiderea unui magazin în Centrul Comercial Bucur Obor, o locație istorică, emblematică pentru comerțul bucureștean, magazin pe care Auchan nu l-a mai deschis la finalul anului, după cum anunțase în august 2017.

SURSA: Curierul Național

 

MACROECONOMIE

INS: Producția industrială a crescut cu 7% pe serie brută, în ianuarie-februarie 2018

Producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7%, în primele două luni din 2018 comparativ cu aceeași perioadă din 2017, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare (+9,6%) și a industriei extractive (+5,3%), se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) remis, joi, AGERPRES.

Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,5%. Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele două luni din 2018 comparativ cu aceeași perioadă din 2017, a crescut cu 7,4%, datorită creșterilor industriei prelucrătoare (+9,9%) și industriei extractive (+5,4%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,2%. În februarie 2018, față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a crescut cu 5,8%, datorită creșterilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+6,9%), industria extractivă (+5,3%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,4%).

Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 3,2%. Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut față de luna precedentă cu 0,7%, din cauza scăderii înregistrate de industria prelucrătoare (-2,5%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă au crescut cu 5,8%, respectiv cu 3,2%.

SURSA: Agerpres

 

INS: Rata anuală a inflației s-a majorat în martie

Rata anuală a inflației a urcat la 5% în martie 2018, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% și a serviciilor cu 2,9%, potrivit Agerpres.

O rată mai mare a inflației anuale a fost consemnată în luna iunie 2013, când prețurile de consum au urcat cu 5,37%. În martie comparativ cu februarie, prețurile de consum au urcat cu 0,3%, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,48%, cele nealimentare cu 0,15% și serviciile cu 0,30%. „Rata medie a inflației în ultimele 12 luni (aprilie 2017 – martie 2018) față de precedentele 12 luni (aprilie 2016 – martie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,9%”, notează INS.

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflației în primele trei trimestre ale anului 2018 este determinată de acele componente ale cosului de consum exogene sferei de acțiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaționist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul țintei începând cu ultimul trimestru din 2018.

SURSA: Agerpres

 

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat de la bănci cu 280 milioane lei, la un randament de 4,18% pe an

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 280 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat tip benchmark pe 72 de luni, la un randament mediu de 4,18% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

De asemenea, valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, însă băncile au subscris oferta până la 435 milioane lei, conform datelor oferite de Economica.net.

În același timp, la sfârșitul săptămânii acesteia este programată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat, în aprilie 2018, împrumuturi de la băncile comerciale de aproximativ 3,82 miliarde de lei, din care 3,4 miliarde de lei prin licitații de obligațiuni de stat și certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 420 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

SURSA: Economica.net

 





















RELATED ARTICLES