spot_img
AcasăRevista PreseiBrief 19-25 februarie 2018


Brief 19-25 februarie 2018

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri susține dezvoltarea rurală

Beneficiarii publici locali pot accesa noul produs de finanțare Garantarea Economiei Rurale (GER), lansat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis luni AGERPRES. „Noul produs de garantare (…) reprezintă pentru Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri un pilot al noii strategii de repoziționare și dezvoltare. Susținerea ecosistemului antreprenorial românesc, a economiei în general, presupune o abordare personalizată a potențialilor beneficiari. Am identificat o serie de oportunități la nivelul segmentului public local și am dezvoltat noul mecanism de garantare pentru a facilita implementarea proiectelor ce pot beneficia de finanțarea AFIR. Estimăm un potențial de peste 2.000 de proiecte la nivel național, ce pot genera atragerea a peste 180 de milioane de euro, fonduri destinate dezvoltării rurale’, a declarat Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM.

De asemenea, acest produsul de garantare este destinat beneficiarilor publici care propun proiecte la nivelul Grupurilor de Acțiune Locală și conține două facilități: garanția FNGCIMM pentru plata avansului prevăzut în contractele de finanțare încheiate cu AFIR în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, respectiv garanția creditului bancar pe care beneficiarii îl pot accesa pentru finanțarea investiției.

În același timp, garanția Fondului este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.

SURSA: Agerpres

 

Banca Europeană de Investiții susține firmele mici și mijlocii

Banca Transilvania a accesat prima tranșă dintr-un împrumut de 150 milioane euro aprobat de Banca Europeană de Investiții, proiect prin care ar urma să fie susținute aproximativ 3.000 de firme mici și mijlocii, angajând 37.000 de persoane, conform Profit.ro

De asemenea, Banca Europeană de Investiții (BEI) a eliberat o tranșă de 75 milioane euro dintr-un împrumut de 150 milioane euro aprobat pentru Banca Transilvania (TLV) în vederea unor co-finanțări ale unor proiecte derulate de IMM-uri, informează un comunicat de presă al instituției internaționale de credit.

Prin intermediul acestui împrumut aprobat de 150 milioane euro, finanțările Băncii Europene de Investiții către Banca Transilvania urcă la 300 milioane euro.

SURSA: Profit.ro

 

ING lansează o platforma digitală pentru antreprenori

ING România va lansa în luna aprilie noua platformă digitală ING Business dedicată clienților Mid Corporate Banking – companii cu cifra de afaceri între 2 milioane și 500 de milioane de lei, conform datelor Profit.ro.

Platforma va fi disponibilă gradual pe parcursul anului 2018. Prin intermediul ING Business, companiile vor avea la dispoziție toate produsele și serviciile bancare, platforma putând fi accesată de pe desktop, laptop, tabletă, smartphone și – în premieră în România – prin smartwatch.

Grupul ING operează în cadrul unei rețele de 180 de sucursale la nivel național și asigură servicii bancare unui numar de peste 13.000 de clienți aflați în portofoliul diviziei de Mid Corporate Banking.

SURSA: Profit.ro

 

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

România – lider pe piața lucrărilor de construcții din UE, în decembrie

România a înregistrat în decembrie cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În decembrie, lucrările de construcții au inregistrat o creștere de 0,6% in UE și au stagnat în zona euro. Cele mai mari creșteri ale lucrărilor de construcții s-au înregistrat în România (4,5%), Franța (4,2%) și Ungaria (3,9%), iar cele mai semnificative scăderi în Slovacia (minus 5,5%), Spania (minus 4,4%) și Bulgaria (minus 3%).

De asemenea, lucrările de construcții au urcat cu 0,5% în zona euro și cu 1,5% în Uniunea Europeană, în decembrie comparativ cu perioada similară din 2016.

Totodată, cel mai semnificativ avans lunar al lucrărilor de construcții s-a înregistrat în Ungaria (35%), Slovenia (21,2%) și Polonia (18,3%), cele mai importante scăderi fiind raportate în Spania (minus 13,4%) și Bulgaria (minus 4,1%). România a înregistrat în decembrie un avans anual de 10,6%, comparativ cu o scădere de 5,9% în noiembrie.

SURSA: Agerpres

 

UTILITĂȚI, ENERGIE

Companiile vor fi încurajate să investească

Companiile de stat vor fi impulsionate să facă mai multe investiții și nu să păstreze banii în rezerve, după ce Guvernul va decide distribuirea către acționari a 90% din profitul obținut, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferință de specialitate.

El a fost întrebat cum vor fi afectate investițiile companiilor de decizia Guvernului, care a aprobat recent un memorandum prin care cel putin 90% din profitul companiilor de stat va merge în dividende. „Dacă aș fi constatat că firmele la care avem participații au făcut investiții din banii pe care i-au câștigat, atunci aș fi fost deranjat de faptul că profitul dispare. Dar, după ce am vazut că firmele au acumulat banii în vistierie, mândrindu-se cu faptul că au niște rezerve, faptul că aceste rezerve trec, și subliniez chestia asta, nu intră în buzunarul investitorului ca dividende, intră în bugetul național și se reîntorc din bugetul național pentru investiții, eu cred că e vorba de circulația banilor mai repede și poate că acest lucru va eficientiza investițiile, va crește numărul de investiții”, a spus ministrul.

El a mai fost întrebat dacă s-a întâlnit până acum cu președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. „Cu președintele ANRE nu am avut întâlnire, pentru că ANRE nu este în subordinea mea, ci a Parlamentului. Am planificat o întâlnire săptămana asta cu președintele ANRE și cu președintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților”, a arătat Anton, fără să precizeze care este scopul întâlnirii.

SURSA: Agerpres

 

Noi investiții în rețelele de gaz și energie electrică

Marile companii din sectorul de distribuție al gazelor și energiei electrice au anunțat investiții de ordinul sutelor de milioane de euro în rețele, în acest an. Erisc Stab, CEO al Engie Romania, compania care are concesionată distribuția de gaze naturale din jumătatea de sud a Românei, a anunțat, la ZF Power Summit, invesiții de 70 de milioane de euro, dintre 50 de milioane în dezvoltarea rețelei, pentru acest an, potrvit Economica.net.

E.On România are concesionată distribuția de gaze din jumătatea de nord a țării, dar și serviciul de distribuție a energiei electrice într-una dintre cele opt zone de distribuție din România, cea a Moldovei.

De asemenea, Electrica SA este singurul distribuitor de energie electrică la care statul român este în continuare cel mai mare acționar, și distribuie electricitate în trei dintre cele opt zone din România în Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord.

România are alocat un procent de 5% din această sumă. Ceea ce înseamnă că Enel va investi în cele trei distribuții pe care le deține în România (Muntenia Sud, Banat și Dobrogea) 565 de milioane de euro în următorii trei ani. Din cele 565 de milioane de euro, circa 400 de milioane vor fi investiți doar în zona de digitalizare a rețelelor din România, inclusiv pentru instalarea de contoare inteligente la consumatori.

SURSA : Economica.net

 

MACROECONOMIE

Structura noii bănci pentru dezvoltare se va finaliza anul acesta

Autoritățile vor definitiva structura noii bănci pentru dezvoltare în acest an fiind, de fapt, o bancă de promovare, a declarat miercuri Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, la Palatul Parlamentului. ‘Este un concept mai vechi, banca de promovare, cum este cunoscută la nivel european. Sunt 6 state membre la nivel european care au un astfel de concept de bancă. Nu este o nouă bancă. Sunt anumite atribuții care, în sistemul nostru de astăzi, având două bănci, o serie de atribuții care vor fi alipite. Vor fi câteva zone prioritare precum infrastructura, agricultura, IMM-uri, energie, sănătate, către care această bancă se va îndrepta cu precădere’, a declarat Teodorovici.

El a adăugat că în Parlament sunt două proiecte cu privire la o Bancă pentru Dezvoltare. ‘Sunt modele la nivel european. Sunt două proiecte în Parlament, unul fiind deja la Camera Deputaților. Ideea e să avem un singur document la ieșirea din Parlament, care să reglementeze modul în care această bancă va trebui să își desfășoare treaba la nivelul pieței. În 2018 definitivăm ca structură’, a precizat ministrul Finanțelor. SURSA: Agerpres

Inflația trezește opinii diferite

Inflația din luna februarie anunțată de Institutul Național de Statistică (INS), de 4,3%, are la bază creșterea prețurilor administrate, respectiv la combustibil, energie electrică, energie termică și gaze, a afirmat, joi, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României (BNR), precizând că statul a mișcat aceste prețuri când nu trebuia să o facă. „Și atunci este clar că statul ne-a facut o figură, a mișcat aceste prețuri când nu trebuia să o facă. Mâncăm de post mâncare de cartofi. Dar dacă statul gândea bine și făcea această creștere..trebuia să o facă, acesta este vital, această creștere la cele patru căsuțe, dar dacă făcea la vreme și nu lăsa să vină toamna și nu lăsa să vină ianuarie 2018, nu aveam această creștere la 4,3%”, a spus Adrian Vasilescu la o conferință de specialitate.

De asemenea, acesta a mai adăugat că Banca Națională nu putea să facă nimic cu toate instrumentele pe care le are împotriva prețurilor administrate, dar că este ușor a arunca vorbe în piață pentru a decredibiliza instituția, potrivit Agerpres. Pe de altă parte, prețul serviciilor a crescut cu 0,9% față de luna ianuarie 2017. Banca Națională a Romaniei (BNR) a revizuit în creștere la 3,5% prognoza de inflație pentru finalul acestui an. Prognoza anterioară indică o inflație de 3,2% în 2018.

SURSA: Agerpres

 

Romania a rămas în urma statelor membre UE

România este structural mai îndepărtată de statele din centrul și estul Europei pentru că în 2015 a luat decizia de a stimula consumul, susține economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea. „Prima întrebare, dacă suntem structural mai asemănători cu statele zonei euro sau măcar cu statele din centrul și estul Europei? Aici, răspunsul, după mine, este: Nu suntem. Suntem mai îndepărtați de ei pentru că ceea ce se întâmplă prin 2014 – 2015, când tindeam cu deficitul de cont curent spre zero și aproape că deveneam exportatori neți, aproape că deveneam excedentari la export, adică exporturile tindeau să depășească importurile, ne-ar fi apropiat de zona Visegrad, de Cehia, Ungaria și Slovacia”, a spus Valentin Lazea, la o conferință de specialitate.

El a mai subliniat că 20 de țări europene au surplus de cont curent, iar dacă România își propune să fie structural ca europenii va trebui să crească prin export și prin investiții, nu prin consum, conform Agerpres. În ceea ce privește vulnerabilitatea la care suntem expuși în cazul unei viitoare crize internaționale, specialistul a subliniat că țările emergente au învățat din crizele din 1998 și 2008 că trebuie să se pună la adăpost prin surplusuri de cont curent și deficite cât mai mici, însă România nu a învățat lecția aceasta.

SURSA: Agerpres

 

România suferă de un dezechilibru macroeconomic

România are cel mai ridicat nivel de dezechilibru macroeconomic din 2012 până în prezent, iar aceasta pentru că nu se mai fac reforme, susține Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania. „Această creștere (economica – n. r.), din nefericire, s-a făcut pe o dinamică lentă a investițiilor și s-a făcut cu prețul unei intensificări a deficitelor, deficitul intern, finanțele publice și deficitul extern, poziția României în raport cu restul lumii. De când s-a terminat ultimul acord cu FMI s-au terminat și reformele și atunci s-au implementat măsuri strict cu bătaie pe termen scurt și s-a renunțat la măsurile de reformă, deși vremurile economice pe care le-am traversat au fost ideale pentru reforme”, a spus Andrei Radulescu, la o conferință de specialitate.

Conform economistului Băncii Transilvania, România ar urma să înregistreze o creștere economică de 4,2% în 2018, de 3,3% anul viitor și de 3,1% în 2020. De asemenea, costul finanțării României va crește în perioada următoare. Astfel, rata de dobandă la titlurile de stat pe 10 ani va urca de la 3,9%, în 2017, la 5,1%, în 2018.

SURSA: Agerpres

 

 

 

IT&C

Avenir Telecom lansează telefoanele mobile Energizer în România

Distribuitorul de telefoane mobile și accesorii Avenir Telecom a anunțat miercuri lansarea seriei de telefoane mobile premium Energizer, conform Profit.ro.

Potrivit companiei, noua serie Energizer conține trei game de telefoane mobile. Avenir Telecom produce și distribuie accesorii marca Energizer din anul 2010, de când a preluat licența de la producătorul american de baterii, și telefoane mobile din anul 2017. Odată cu lansarea noii game de telefoane, compania a anunțat și extinderea garanției la 10 ani pentru toate accesoriile sub brandul Energizer. Telefoane mobile Energizer sunt disponibile, în prezent, la Flanco, eMAG, Cel.ro, Elefant.ro, PCGarage.ro, Auchan și Bayern Mobile Solution. Două dintre noile modele de telefoane, Energy Plus S550 LTE și PowerMax P550S, pot fi achiziționate, cu abonament, din rețeaua de magazine Internity, partener Telekom Romania, scrie News.ro. ”Modelul Energizer Energy Plus S550 LTE este disponibil cu abonament, exclusiv la Internity, la pretul de doar 19 lei, împreună cu planul tarifar Mobil 13. De asemenea, modelul Energizer PowerMax P550S poate fi achiziționat la doar 1 leu, cu abonamentul Mobil 25 de la Telekom Romania. Ambele abonamente oferă internet nelimitat, la viteza 4G”, potrivit comunicatului.

SURSA: Profit.ro

 













RELATED ARTICLES