spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 01-05 mai 2017


Revista presei 01-05 mai 2017

BERD: Ne așteptăm ca economia României să încetinească în 2017 și 2018, dar creșterea va rămâne remarcabilă în regiune

logo-zf

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se aşteaptă la o încetinire a creşterii economice în Romania în 2017 şi 2018. Cu toate acestea, creşterea economică a României va rămâne  remarcabilă în regiune, consideră instituţia. „În pofida măsurilor de stimulare fiscală care vor exista şi în acest an ne aşteptăm la o încetinire a creşterii  economice în România”, a spus Roger Kelly,  economist şef pentru România şi Bulgaria în cadrul BERD. Potrivit acestuia, anul acesta România se va confrunta cu o problemă specifică şi anume deficitul bugetar. Cea mai probabilă măsura pentru încadrarea în deficitul bugetar de 3% pentru România ar fi tăierea bugetului pentru investiţii în a doua parte a lui 2017, potrivit BERD. Deficitul bugetar prognozat pentru acest an este de 3,6%. România a înregistrat anul trecut o creştere economică de 4,8%.

Sursa: Ziarul Financiar

Eurostat: România a înregistrat în martie a doua mare creștere anuală a vânzărilor cu amănuntul din UE, de 9,1%

România a înregistrat în martie a doua mare creștere anuală a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 9,1%, după cea a Sloveniei, de 10,4%, în timp ce la nivelul UE avansul a fost de 2,5%, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică Eurostat. Pe locul al treilea s-a situat Luxemburgul, cu 7,8%. Eurostat calculează afacerile cu amănuntul ajustate la factorii de calendar și sezonieri. Institutul Național de Statistică a anuntat joi că cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a accelerat în a treia lună a acestui an, având un avans de 9,2% față de martie 2016, ritm crescut comparativ cu cel înregistrat în februarie, în timp ce, după primele trei luni, avansul este de 6,9%.

Sursa: News.ro

Tranziția a mers cel mai prost în România: PIB-ul în euro a crescut între 1989 și 2016 de patru ori, în Cehia de șase ori, iar în Polonia de șapte ori

logo-zf

În condiţiile în care Occidentul se îndepărtează în termeni de PIB per capita, sunt căutaţi alţi indicatori pentru a arăta că totuşi evoluăm. România a avut cea mai redusă creştere a PIB-ului exprimat în miliarde de euro dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, între 1989 şi 2016, de patru ori, în condiţiile în care în Bulgaria PIB-ul a crescut de 4,1 ori, iar în Ungaria, Republica Cehă şi Polonia de 5-7 ori, se arată într-un raport al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, dat ieri publicităţii în cadrul conferinţei „Dincolo de PIB: dezvoltare umană şi bunăstare“, organizat de Institutul Aspen România la  Palatul Parlamentului. „Trebuie să acceptăm că faza de tranziţie s-a terminat, iar ceea ce am obţinut este cea mai polarizată economie şi societate din Europa, cu un grad ridicat de dezagregare. România este complet deze­chilibrată, după ce în toată această perioadă s-a dus o politică a veniturilor mici, despre care s-a spus că este necesară. Astăzi, doar 59% dintre români spun că sunt satisfăcuţi de viaţa lor, faţă de 83% din cele 15 ţări cele mai dezvoltate din UE“, a spus Cătălin Zamfir, academician, profesor de sociologie.

Sursa: Ziarul Financiar

Afacerile din comerțul cu amănuntul au accelerat în martie, înregistrând un avans de 9,2%

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a accelerat în a treia lună a acestui an, având un avans de 9,2% față de martie 2016, ritm crescut comparativ cu cel înregistrat în februarie, în timp ce, după primele trei luni, avansul este de 6,9%, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Avansul modest din februarie, de 4,8%, a venit după o creștere de 6,4% în ianuarie, ritm deja temperat comparativ cu cel înregistrat anul trecut, scrie News.ro. Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în 2016 cu 13,5% față de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescuse cu 8,9% față de anul precedent, după un avans de 7% în 2014.  Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule și motociclete, arată că afacerile din comerț au fost susținute în luna martie 2017 în special de vânzările de carburanți, care au urcat cu 13,1% față de a treia lună din 2016.

Sursa: News.ro

DOCUMENT Măsuri pregătite de Guvern pentru creșterea veniturilor: Contribuții pentru angajatori, acciza majorată la țigări, plafonarea indemnizației pentru copil

logo-profit

Introducerea obligației de plată de la 1 iunie 2017 a contribuțiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru salariații cu timp parțial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul salariului minim de 1.450 lei, majorarea accizei la țigarete cu 1% și o eventuală plafonare a indemnizației pentru creșterea copilului sunt măsuri pregătite de Guvern pentru creșterea veniturilor bugetare. Nivelul accizei la țigarete va crește de la 435,58 lei/1/000 țigarete la 439,94 lei/1.000 țigarete (impact estimat la 90 milioane lei în 2017), relevă documentul aprobat astăzi de Guvern și analizat de Profit.ro.

Sursa: Profit.ro

Isărescu: Am eliberat băncilor 500 milioane euro prin reducerea RMO

logo adevarul

Banca Naţională a României (BNR) a eliberat 500 de milioane de euro reducând rata rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută de la 10% la 8%, aceşti bani fiind ai băncilor, ţinta fiind atingerea unui nivel de 2%, nivelul mediu la nivelul Uniunii Europene (UE), a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Consiliul de Administraţie al BNR a luat, vineri, prima decizie importantă de politică monetară din 2017, reducând rata rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută de la 10% la 8%. Cele 500 de milioane de euro pot fi folosite pentru credite sau pentru închiderea unor linii de finanţare externă. Aceşti bani sunt ai băncilor, iar această reducere vine să diminueze o masură restrictivă luată pentru a descuraja creditul în valută, a declarat Isărescu. ”Ne îndreptăm spre normalitate în ceea ce priveşte rezervele, 2% e media la nivelul UE. Nu dăm bani băncilor şi nu le finanţăm. Creşterea rezervei a fost o măsura restrictivă având ca scop descurajarea creditului în valută. Diminuăm o restrictie, sunt banii lor, nu dăm bani băncilor, cum se infiripa unele discuţii”, a declarat Isărescu.

Sursa: Adevărul.ro

Preţurile producţiei industriale au crescut cu 3,9% faţă de martie 2016 şi cu 0,3% faţă de luna anterioară

logo adevarul

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut, în martie, cu 0,3% faţă de luna februarie 2017, în timp ce, raportat la aceeaşi perioadă din 2016, s-au majorat cu 3,9%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Situaţia pe marile grupe industriale arată că în martie 2017, faţă de aceeaşi lună din 2016, pe total piaţă internă şi externă, cea mai mare creştere a fost înregistrată în industria energetică, de 5,9%, urmată de industria bunurilor intermediare, cu 4,7%, de industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 3%, de cea a bunurilor de uz curent, cu 2,8%, şi de industria bunurilor de capital, cu 2,1%.

Sursa: Economica.net

Grupul BCR a raportat, în primul trimestru, un profit net de 39,2 milioane de euro, în scădere cu 40%

logo-agerpres

Grupul BCR a obținut, în primul trimestru din acest an, un profit net de 39,2 milioane de euro, în scădere cu 40% față de perioada similară din 2016, când a înregistrat un rezultat net de 65,7 milioane de euro, potrivit unui raport al Erste Bank. Conform raportului, rezultatul net atribuit acționarilor băncii mamă a fost în primul trimestru din acest an de 36,8 milioane de euro, în scădere cu 40% față de perioada similară din 2016, când s-a situat la 61,5 milioane de euro. Venitul net din dobânzi a coborât în primul trimestru din acest an la 91,1 milioane de euro, față de 97,1 milioane de euro în perioada similară din 2016. Venitul net din taxe și comisioane a scăzut la 36,4 milioane de euro în primele trei luni din 2017, față de 39,4 milioane de euro în primul trimestru din 2016.

Sursa: Agerpres

Giganţii energetici români se transformă în companii de partid. Ce spun specialiştii

logo adevarul

Nori negri planează asupra viitorului celor mai mari companii energetice româneşti, unde Ministerul Energiei a făcut recent o serie de numiri controversate. Cel mai relevant exemplu este Hidroelectrica, ce ar putea rata listarea pe bursă în acest an din cauza deciziilor guvernanţilor. Ce spun specialiştii. Cinci mari companii energetice la care statul român este acţionar majoritar sau minoritar au suferit, în ultima lună, modificări în conducere, venite din partea Ministerului Energiei. Mare parte dintre cei numiţi sunt apropiaţi de partidele de la guvernare. Este vorba despre Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz şi Transgaz. Şi în timp ce unii specialişti nu sunt neapărat îngrijoraţi de viziunile politice ale noilor conduceri, iar alţii se tem că ne-am putea întoarce la perioada când poziţiile în companii erau o formă de recompensă şi o modalitate de a câştiga uşor nişte venituri, viziunea unitară este că persoanele însărcinate cu noile funcţii trebuie să fie competente pentru acel post, ceea ce nu prea se întâmplă la companiile mai sus numite.

Sursa: Adevărul 

Mihail Coman: Îngheţurile târzii din aprilie au distrus până la 95% din culturile de fructe

logo-mediafax

Îngheţurile târzii şi zăpezile căzute în 15-22 aprilie au distrus culturile fructifere în proporţie de 30% până la 95%, mai ales în zonele centrale ale ţării, cei mai afectaţi fiind merii, cireşii, nucii şi piersicii, arată un studiu prezentat joi de Mihail Coman, directorul general al ICDP Piteşti. „În ultimii ani s-au constatat creşteri de temperaturi în lunile februarie şi martie, care au generat o dezvoltare prematură a culturilor, minusul de timp faţă de perioadele normale fiind de două săptămâni. Dar probabilitatea de a se produce fenomenele din aprilie este foarte mică, se întâmplă o dată la 100 de ani”, a spus Mihail Comn, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti, în cadrul conferinţei „Cum salvăm anul agricol”, organizată de Mediafax şi Agrointeligenţa.

Sursa: Mediafax

Calendarul fiscal al lunii mai: Ce declaraţii trebuie depuse şi ce taxe se plătesc

logo-mediafax

Pe baza datelor din calendarul obligaţiilor fiscale pe anul 2017, publicat luni de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), MEDIAFAX prezintă care sunt declaraţiile fiscale care trebuie depuse în luna mai. Din informaţiile postate pe site-ul ANAF, rezultă că, încă de la începutul lunii mai trebuiesc depuse mai multe tipuri de formulare, cum ar fi: Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România – Formularul 092.

Sursa: Mediafax 

Gabriel Popoviciu a vândut 200 de apartamente din proiectul cu 1.500 de unităţi din „polul corporatiştilor”

logo-economia

Lucrările de construcţie la primele două blocuri cu 238 de apartamente din proiectul Belvedere Residence, construit de o firmă deţinută de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, au început în toamna anului trecut. Peste 200 de apartamente au fost vândute în proiectul rezidenţial Belvedere în şapte luni de la lansare, anunţă Coldwell Banker Romania. Investiţia în cele două blocuri se ridică la 16,75 milioane de euro, iar finalizarea este programată pentru începutul anului viitor.  Proiectul va avea la finalizare 1.500 de apartamente şi se află în zona Aviației – Barbu Văcărescu, pe Strada Fabrica de Glucoză.

Sursa: Economica.net

Cererea de locuinţe în Bucureşti ajunge la 99.000 de apartamente. Cumpărătorii vor apartamente noi, însă livrările sunt mai puţine

logo-economia

60% din potenţialii cumpărători de apartamente la nivelul întregii ţări caută locuinţe noi, arată o analiză realizată de portatul Imobiliare.ro. În şase mari oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, interesul pentru achiziţia de locuinţe a crescut cu 36% în primul trimestru din acest an, comparativ cu trimestrul anterior. Cu toate acestea, nivelul livrărilor este redus faţă de cererea de pe piaţă. Cererea de locuinţe la nivelul Bucureştiului se ridică la aproape 99.000 de apartamente, fiind şi cea mai mare cerere la nivel naţional, arată analiza Imobiliare.ro. Bucureştiul este urmat de Timişoara, unde cererea depăşeşte 20.000 de unităţi, şi Constanţa, unde cererea trece de pragul de 18.000 de locuinţe.

Sursa: Economica.net

România, parte a celei mai mari tranzacţii imobiliare din lume. Statul chinez ar putea cumpăra

logo-capital

Fondul american Blackstone, cea mai mare companie de investiţii alternative din lume, se află în proces de vânzare a spaţiilor de depozitare acumulate în ultimii cinci ani prin intermediul Logicor, inclusiv patru parcuri logistice şi peste 100 hectare de teren din România. Valoarea tranzacţiei este estimată la 13 mld. euro şi ar fi cea mai mare tranzacţie imobiliară de până acum la nivel internaţional. Blackstone a intrat în România anul trecut, când, prin platforma Logicor, a cumpărat toate parcurile logistice deţinute de austriecii de la Immofinanz. Pentru cele patru parcuri logistice din Ploieşti, Timişoara, Mogoşoaia şi Pantelimon, plus peste 100 hectare de teren dedicat construcţiei de hale logistice, Blackstone a plătit circa 48 mil. euro. Vânzarea acestor proprietăţi ar reprezenta şi ieşirea Blackstone de pe piaţa imobiliară românească.

Sursa: Capital

Profitul BRD a crescut de aproape cinci ori, în primul trimestru, la 307 milioane lei

logo adevarul

BRD – Groupe Société Générale, a treia bancă din România după valoarea activelor, a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 307 milioane lei, în creştere de aproape cinci ori faţă de primele trei luni ale anului trecut. Prin comparaţie, în primul trimestru al anului trecut, profitul băncii a fost de 73 milioane de lei. Profitul băncii din România a reprezentat 93% din profitul total al grupului BRD, care s-a ridicat în primele trei luni la 330 milioane de lei, de asemenea o majorare de aproape cinci ori faţă de trimestrul I 2016, când a fost de 63 milioane de lei. În plus, veniturile operaţionale au crescut cu 0,4%, până la 650,12 milioane lei. În schimb, valoarea activelor a scăzut cu 1%, până la 51,36 miliarde lei. Soldul creditelor nete ale grupului BRD a atins 28,7 miliarde lei, cu 3,5% mai mare în comparaţie cu sfârşitul lunii martie 2016, în contextul în care soldul creditelor nete acordate marilor clienţi corporativi a fost mai mare cu 4,9%. Volumul depozitelor clienţilor a crescut pe ambele segmente, atât retail, cât şi non retail, atingând 41,4 miliarde lei, în creştere cu 6,7% faţă de sfârşitul lunii martie 2016.

Sursa: Adevărul

Subscrierile investitorilor individuali în oferta Digi au depășit 3 miliarde lei, cât două tranșe de la FMI în perioade de restriște

logo-profit

Brokerii de acțiuni au cea mai intensă activitate post-criză, în condițiile unui flux consistent al retailului la oferta Digi Communications. Subscrierile se ridică deja la 692 milioane euro, cât două tranșe de la FMI în perioadele de restriște pentru țară. La sediul ING Bank de la Piața Română, o persoană în jur de 60 de ani introduce la multimat ordinul de virament pentru subscrierea în oferta publică primară a Digi Communications (DIGI). Nu este la fel ca operațiunea de piață de la Transgaz Mediaș (TGN) care a adus cu 10 ani în urmă  transportatorul de gaze naturale la bursă și când oamenii stăteau la cozi la sediile băncilor, dar este oricum vizibil. Cea mai importantă ofertă derulată de la IPO-ul de 1,95 miliarde lei Electrica (EL) din iunie 2014 stânește interesul pieței. Cât 2 tranșe de la FMI de altădată. Atât au subscris investitorii individuali în oferta publică primară derulată de compania care operează rețeaua mai cunoscută în România sub brandul RCS&RDS.

Sursa: Profit.ro

Cifra de afaceri a companiei Deichmann România a crescut cu 15,9% anul trecut

logo-bursa

Cifra de afaceri a companiei Deichmann România, compania din domeniul retail-ului german şi european de încălţăminte, care aparţine de grupul Deichmann cu sediul în Essen, Germania, a crescut cu 15,9% la 380,5 milioane lei anul trecut, faţă de 2015 când a fost de 328,4 milioane lei, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.  Compania a vândut anul trecut 3,2 milioane de perechi.  Deichmann România a deschis primul magazin în 2007 şi de atunci şi-a extins în continuare reţeaua de filiale. Cu cele opt noi filiale care au fost deschise în 2016, compania este prezentă acum în 82 de locaţii. Numărul angajaţilor a crescut în total la 629 (2015: 612). Pentru anul curent 2017 sunt planificate 7 noi filiale. Grupul Deichmann a obţinut în exerciţiul financiar trecut un venit brut de 5,6 miliarde euro (4,8 miliarde euro net), fiind prezent în 23 ţări europene şi în SUA.

Sursa: Bursa

Hidroelectrica a înregistrat în primele trei luni din 2017 cel mai mare profit din istorie

logo-economia

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a obţinut în primele trei luni ale anului un profit net de 482 de milioane de lei, cel mai mare din istoria companiei, potrivit conducerii Hidroelectrica. “Este mai mult decât anul trecut, este un record absolut la trei luni”, a declarat pentru Economica.net directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru. Potrivit acestuia, cifra de afaceri aferentă primelor trei luni ale anului este de 1,2 miliarde de lei, iar vânzările de energie electrică au fost de 3,5 TWh, cu peste 20% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut. Compania nu a prezentat anul trecut rezultatele aferente primelor trei luni ale anului, ci doar pe primele cinci, iar rezultatele pentru primele trei luni din 2017 sunt aproape la fel cu cele de la cinci luni din 2016. Atunci, Hidroelectrica raporta o cifră de afaceri de 1,29 miliarde de lei, iar profitul a fost de 560 de milioane de lei. În 2016 Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, după patru ani, perioadă în care au fost anulate sau renegociate toate contractele de vânzare de energie electrică.

Sursa: Economica.net













RELATED ARTICLES