spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 02 - 06 octombrie 2017


Revista presei 02 – 06 octombrie 2017

Economist BEI: Romania are o crestere economica puternica determinata de consum,dar atentia trebuie mutata pe investitii

Cresterea economica puternica inregistrata de Romania este determinata de consum, insa paradigma trebuie mutata spre segmentul investitional, a atras atentia, joi, Patricia Wruuck, economist la Banca Europeana de Investitii (BEI), in cadrul editiei a VI-a a Bucharest Forum. „M-am uitat la segmentul economic al Europei si al Romaniei. Exista o crestere impresionanta economica a Romaniei, cu peste 5% (5,8% — n. r.), ceea ce permite realizarea unei economii de scara. (…) Totusi, exista si puncte slabe si ma refer aici la instabilitate fiscala si la nivelul actual al investitiilor. Nivelul scazut al investitiilor nu este incurajator. Vorbim apoi despre investitiile publice si despre absorbtia fondurilor europene. Vorbim si despre investitiile private. Noi, la BEI, facem sondaje despre ce gandesc companiile fata de mediul investitional. Sondajul ne arata ca Romania este tara in care doar 68% dintre companii investesc. Cumva prioritatea companiilor este diferita aici. De asemenea, sunt foarte multe companii care lucreaza la capacitate sau peste capacitate. Exista un necesar de investitii. (…)

Sursa: Agerpres

 

Consumul privat, raportat la vânzările cu amănuntul, a crescut cu 9,3% în opt luni

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în perioada 1 ianuarie – 31 august a.c. faţă de perioada similară a anului trecut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,3%, respectiv cu 8,4% a informat INS. Cele mai mari cresteri au venit din segmentul vânzărilor de produse nealimentare (+12,0%), carburanţi (+11,9%) şi produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%), arată datele INS.    Potrivit statisticii, faţă de luna iulie a.c., volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 7,4% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,3%.   Faţă de luna august 2016, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 15,9%, respectiv cu 12,6%.

Sursa:News.ro

 

INS: Rata şomajului a fost de 5,1% în luna august, în scădere uşoară faţă de luna precedentă

Rata şomajului a fost de 5,1% în luna august, în scădere uşoară faţă de luna iulie, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică. Conform INS, în august, rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (5,2%).  De asemenea, rata şomajului la bărbaţi a fost cu 2,4 puncte procentuale mai mare decât la femei.  Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna august a anului 2017 a fost de 465 mii persoane, în scădere faţă de luna precedentă (478 mii persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a lui 2016 (510 mii persoane), precizează INS.  Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna august 2017: (5,3% în cazul bărbaţilor şi 2,9% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 77,8% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna august 2017.

Sursa: Mediafax

 

BNR schimbă regulile creditelor date de IFN-uri

Banca Naţională a României (BNR) a introdus, începând cu data de 1 octombrie, noi reguli pentru acordarea creditelor de către instituţiile financiare nebancare (IFN-uri). BNR motivează această măsură prin faptul că valoarea împrumuturilor intermediate de către creditorii nebancari în decursul anului 2016 a fost cu aproximativ 13 la sută mai ridicată decât cea înregistrată în anul precedent, iar în perioada recentă au fost adoptate de către creditorii-instituţii financiare nebancare din România „modele de afaceri ce se bazează pe furnizarea de produse de creditare pe termene scurte, de valori relativ reduse, accesate cu preponderenţă de segmente ale populaţiei care au deja dificultăţi în gestionarea obligaţiilor de plată curente”. BNR susţine că din perspectiva dimensiunii sectorului, IFN-urile nu au o importanţă sistemică, însă se poate manifesta fenomenul de îndatorare excesivă a populaţiei care poate induce efecte sistemice din direcţia sectorului IFN. Aşadar, „se impune modificarea reglementărilor menţionate, atât pentru a elimina arbitrajul de reglementare, cât şi pentru a adresa problematica potenţialelor efecte sistemice ce pot surveni”, potrivit BNR.

Sursa: Wall-Street

 

Preturile productiei industriale au crescut mai rapid in Romania decat in UE, in august

Preturile produselor care ies pe portile uzinelor au inregistrat, in august, un avans de 0,1% in Uniunea Europeana si de 0,3% in zona euro, comparativ cu luna precedenta, in timp ce, in Romania, au crescut cu 0,6%, arata datele publicate, marti, de Eurostat. In august, tarile in care preturile productiei industriale au crescut cel mai mult in ritm trimestrial au fost Ungaria, Slovacia si Marea Britanie (toate cu 0,9%), Belgia (0,8%), singurul declin fiind inregistrat in Suedia (minus 0,2%). In ritm anual, preturile productiei industriale au inregistrat o expansiune de 2,5% in zona euro si de 2,9% in Uniunea Europeana, in august comparativ cu perioada similara din 2016. Si in acest caz, in Romania preturile productiei industriale au inregistrat o crestere mai mare decat in UE, de 3,4%. Eurostat precizeaza ca preturile productiei industriale au crescut in toate statele membre in august, comparativ cu perioada similara din 2016, in frunte cu Belgia (7,2%), Bulgaria (5,9%), Estonia (5,7%) si Marea Britanie (5,1%).

Sursa: Agerpres

 

FIC: Romania poate deveni una dintre primele zece tari din UE in 20 de ani,dar trebuie sa muncim zi de zi

Locul Romaniei este in primele zece economii ale Uniunii Europene (UE) si putem ajunge acolo peste 20 de ani daca luam anumite masuri pe care sa le implementam zi de zi, a declarat, marti, Eric Stab, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC), intr-o intalnire cu presa. „Suntem convinsi ca Romania poate ajunge una dintre primele zece economii din Uniunea Europeana in urmatorii 20 de ani. Acolo este locul Romaniei. Am facut analize macroeconomice si credem ca acest lucru este fezabil, cu conditia ca anumite lucruri sa fie facute asa cum trebuie, cu regularitate, nu doar din cand in cand, ci zi de zi in urmatorii 20 de ani”, a aratat Stab. In opinia sa, sunt trei arii principale pe care trebuie sa ne axam pentru a atinge acest scop: infrastructura, capitalul uman si eficienta sectorului public si privat. „In primul rand, infrastructura eficienta. Nu este un lucru nou, il auziti peste tot, dar este important. Nu este adevarat doar pentru infrastructura rutiera, ci si pentru cea energetica sau de IT. Este nevoie de foarte multe lucruri care trebuie facute aici, in opinia noastra, daca vrem sa recuperam decalajele fata de alte tari ale UE si daca vrem o convergenta reala”, a explicat oficialul FIC.

Sursa: Agerpres

 

BNR: Inflatia creste mai alert decat prognoza pe termen mediu. Conduita politicilor fiscale si de venituri a sporit riscurile

Rata anuala a inflatiei va continua sa creasca intr-un ritm usor mai alert decat cel din prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din august 2017, arata Banca Nationala a Romaniei in comunicatul prin care explica deciziile luate in sedinta de politica monetara de astazi. BNR a mentinut dobanda cheie la 1,75%, majorand, insa, dobanda la facilitatea permanenta de depozit si reducand-o la cea de creditare Lombard. Creditele Lombard sunt o facilitate prin care BNR acorda lichiditati in lei bancilor comerciale pe termen scurt. Aprecierea vine ca urmare a materializarii unor riscuri asociate evolutiei unor componente exogene ale indicelui preturilor de consum IPC. Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective sunt insa influentate de evolutii din mediul intern si din cel extern. Pe plan intern, arata BNR, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, precum si de perspectiva preturilor administrate (gaze naturale, energie electrica) si a celor volatile ale produselor alimentare.

Sursa: Profit.ro

 

BNR a cheltuit 1,63 miliarde euro din rezerve pentru a proteja leul

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) s-au redus în luna septembrie cu 1,63 miliarde euro, bani pe care analiştii consideră că instituţia i-a folosit pentru a ţine în frâu cursul de schimb şi pentru a nu lăsa leul să se deprecieze. Potrivit datelor anunţate de BNR, la 30 septembrie 2017, rezervele valutare la Banca Naţională se situau la nivelul de 33,32 miliarde euro, faţă de 34,955 miliarde euro la 31 august 2017. O scădere de 1,635 miliarde euro, după ce în august, rezervele internaţionale al Băncii Centrale crescuseră cu 319 milioane de euro. Analiştii ING susţin că BNR a intervenit pe cursul de schimb, cu până la un miliard de euro, astfel încât să păstreze leul sub 4,6/euro. Luni, euro a coborât pentru prima dată în ultima lună sub nivelul de 4,59. Luni, BNR a cotat euro la 4,5871 lei. Ultima dată când euro a fost cotat sub 4,59 lei a fost în data de 25 august, când un euro se schimba pe 4,5869 lei.

Sursa: Profit.ro

 

ANRE amana scumpirea gazelor pentru 1 noiembrie

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a amanat decizia de a majora pretul gazelor pentru consumatorii casnici pana la aprobarea in Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmand ca modificarea pretului final sa intre in vigoare de la 1 noiembrie, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele ANRE. „Am amanat decizia privind pretul gazelor pana dupa aprobarea in Parlament a OUG 64, intrucat vor fi operate modificari care vor avea impact major si asupra pretului final. Este vorba de faptul ca va fi dereglementat serviciul de inmagazinare si, totodata, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzactionare pe bursa pentru producatori”, a explicat Havrilet. Ordonanta de Urgenta nr. 64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificari substantiale legislatiei din sectorul gazelor.

Sursa: Agerpres

 

Veniturile românilor au crescut cu 2,4% pe gospodărie, dar 21,2% se duc pe impozite şi contribuţii

Veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în al doilea trimestru al acestui an cu 2,4% faţă de trimestrul anterior, până la 3.329 lei (727 euro) pe lună, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 1,3%, la 2.797 lei (611 euro), arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit statisticii, românii cheltuiesc, în medie, 70,5% din venituri pentru consumul propriu şi 21,2% pe impozite şi contribuţii.   Pe produsele agroalimentare şi băuturi nealcoolice se duc în medie 35,8% din venituri, pe băuturi alcoolice şi tutun circa 8,3%, pe îmbrăcăminte şi incaltaminte aproximativ 7,5%, iar pe serviciile necesare fiecărei gospodării – apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili – încă 15,5%.   Cheltuielile pentru producţie reprezintă 4,2% din venituri, iar cele pentru investiţii,  destinate  pentru  cumpărarea  sau  construcţia  de locuinţe, cumpărarea de  terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea  de  acţiuni  etc.  deţin  o  pondere  mică  în  cheltuielile  totale  ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,6%).    În primul trimestru din 2017, veniturile medii ale unei gospodării au fost de 3.250 lei (710 euro), iar cheltuielile – de 2.761 lei (603 euro) pe lună.

Sursa: Adevarul

 

Dupa un deceniu, israelienii de la Plaza Centers readuc in prim-plan proiectul Dambovita Center de la Casa Radio din Bucuresti

Plaza Centers, parte a companiei Elbit Imaging, care detine hotelul Radisson din Capitala, are in plan reluarea proiectului Dambovita Centre Multifunctional Complex ce va fi construit pornind de la Casa Radio, acesta fiind „in faza plan si de obtinere a autorizatiilor“, potrivit unui raport de pe bursa de la Londra. Dezvoltatorul imobiliar a semnat inca din 2006 un parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii pentru realizarea unui proiect pe platforma Casei Radio din centrul Capitalei, iar ultima oara cand si-a anuntat intentia de a relua lucrarile a fost in 2012. Proiectul de la Casa Radio a demarat simultan cu cel al mallului AFI Palace Cotroceni, insa in timp ce mallul este gata din 2009 alaturi de cinci cladiri de birouri, platforma de langa statia Eroilor este in continuare abandonata. O reluare a proiectului ar schimba complet zona de centru, in conditiile in care la mai putin de 2 km distanta se construieste polul de birouri din zona Orhideea, unde vor lucra in urmatorii doi ani cel putin 20.000 de corporatisti.

Sursa: Ziarul Financiar

 

Absenta proiectelor mari de infrastructura de pe piata locala trimite otelul romanesc in strainatate.

Combinatul ArcelorMittal din Galati exporta otel pentru poduri din Danemarca, Turcia si Ucraina♦ Danemarca, Turcia sau Ucraina sunt doar trei din tarile care isi construiesc poduri cu otelul produs la Galati de ArcelorMittal ♦ Cel mai mare combinat siderurgic din tara trimite in prezent 65%-70% din productia de otel in strainatate, fiind al 14-lea cel mai mare exportator de pe piata locala, in conditiile in care in Romania lipsesc proiectele mari de infrastructura.Incapacitatea pietei locale de-a absorbi mai mult otel, o resursa pretioasa, reflecta de fapt starea industriei dar si a infrastructurii in general. Daca in perioada comunista se produceau poduri, linii de cale ferata, vehicule (tramvaie, autobuze, vagoane sau locomotive), in prezent cererea pentru otel este limitata, semn ca se construieste mai putin. Cu toate acestea, ArcelorMittal investeste doar in acest an 30 de milioane de euro in modernizare, in special in otelarie, pentru a onora cererile externe. Tabla produsa de ArcelorMittal in Laminorul de Tabla Groasa nr. 2 de la Galati va fi folosita la constructia unui pod pietonal aflat in constructie in prezent la gara Køge Nord din Danemarca.

Sursa: Ziarul Financiar

 

CEC Bank anunta prima din piata rezultatele la 9 luni, cu cifre neauditate: profit brut 204 milioane lei, cresteri la credite si depozite

CEC Bank, institutia bancara detinuta integral de stat prin Ministerul Finantelor, a reusit in primele trei trimestre un profit brut de 203,9 milioane de lei, aproape dublu fata de cel inregistrat la jumatatea anului si de 7 ori mai mare decat cel de anul trecut. Cifrele anuntate azi de banca nu sunt auditate. Cifrele anuntate azi de banca, inaintea oricarei alte institutii financiare din piata si neobisnuit fata de practica de comunicare de pana acum, nu sunt auditate. Cu o valoare totala neta a bilantului de 28,59 mil. lei la finele lunii septembrie, in crestere cu 1,54% fata de finele lui 2016, CEC Bank si-a majorat cota de piata, de la 7,16% din total active bancare la 31 decembrie 2016, la 7,23% la jumatatea acestui an. La acest nivel, CEC ocupa pozitia a saptea in topul bancilor locale, pe o piata in care au avut loc mai multe achizitii si fuziuni (operatiuni care determina cresterea imediata a cotei de piata a bancilor achizitoare), precum si in conditiile in care unele banci din sistem au beneficiat de majorari ale capitalului social din partea actionarilor, arata banca intr-un comunicat.

Sursa: Profit.ro

 

Investitiile publice vor fi in 2017 la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani. Problema este ca sunt si foarte polarizate: regiuni intregi sunt uitate

Investitiile in economie sunt atat de dezechilibrate la nivel de regiuni incat adancesc diviziunea si decalajele, in loc sa armonizeze cresterea. De la un nivel de 6-7% din PIB in anii de boom inainte de criza, investitiile publice au ajuns anul trecut la cel mai jos nivel din ultimii zece ani. Mai mult, de la debutul crizei pana anul trecut au existat doar doi ani in care investitiile in economia nationala au crescut; in toti ceilalti ani ele au scazut. In 2017, un an in care cresterea economica se apropie de 6%, am avut un trimestru intai in care investitiile in economie au scazut cu 3%, si un trimestru al doilea in care au avansat modest, cu 1,9%, potrivit datelor BNR. „Anul trecut investitiile publice au fost la nivelul ultimilor zece ani. Nu comentez acum calitatea lor, cred doar ca anul acesta vor fi probabil cele mai mici din ultimii 15 ani”, spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Ca si cum nu ar fi de ajuns, polarizarea investitiilor la nivel regional este semnificativa – fiind un motiv pentru majorarea decalajului intre regiuni, dupa cum observa un studiu al viceguvernatorului Liviu Voinea, „Macroeconomic disparities at regional level in Romania”.

Sursa: Ziarul Financiar

Cei mai mari cinci furnizori de gaze si-au mentinut afacerile la 11 mld. lei, dar au cu 300 de oameni mai putin ca acum cinci ani

Piata este dominata de nemtii de la E.ON si de francezii de la Engie, fiecare cu afaceri ce sar de 4,5 mld. lei anul trecut. Cei doi controleaza peste 80% din toata piata de furnizare de gaze. Cele mai mari cinci companii care comercializeaza gaze naturale aveau la finalul anului trecut 867 de salariati, cu peste 300 de oameni mai putin decat in 2012. In aceeasi perioada businessul a ramas relativ constant. Totusi, declinul numarului de salariati vine doar de la evolutia din cadrul E.ON Energie Romania, care a ajuns la putin peste 180 de angajati la finalul lui 2016, in conditiile in care in 2012 numarul era triplu. Grupul german E.ON opereaza pe piata locala prin mai multe companii, cu un total de circa 5.500 de salariati, cu peste o mie mai putin comparativ cu anul 2014, potrivit raportului anual al E.ON. Nemtii sunt activi pe mai multe segmente de piata prin mai multe entitati, fiind si furnizor atat de gaze, dar si de energie electrica. Pe piata de furnizare de gaze E.ON este lider, urmat indeaproape de francezii de la Engie, fiecare cu afaceri de peste 4,5 mld. lei.

Sursa: Ziarul financiar

 

Baneasa Developments sustine ca face un proiect de 1,7 mld. euro tocmai pe terenul pentru dobandirea caruia actionarul Puiu Popoviciu este condamnat penal

Baneasa Developments sustine ca vrea sa demareze in perioada urmatoare un proiect gigant de 1,7 miliarde de euro ce va transforma zona din jurul mallului Baneasa Shopping City si Ambasadei Statelor Unite ale Americii intr-un oras de sine statator. Planul Baneasa Developments este de a construi 15.000 de locuinte si peste 250.000 mp de birouri, adica peste suprafata totala a proiectelor de birouri din zona Orhideea din Capitala aflate in prezent in constructie. Sursa finantarii este reprezentata de capitaluri proprii si finantare bancara, iar proiectele vor fi realizate in faze, astfel incat finalizarea unei etape poate finanta o parte din urmatoarea. Practic, aproape 1,1 miliarde de euro din 1,7 miliarde vor merge catre proiectul rezidential, acesta fiind cel mai mare proiect de acest gen anuntat vreodata in Romania.

Sursa: Ziarul financiar

 

Producatorul cafelei Tchibo, de 16 ani pe piata locala, controlat de proprietarul Beiersdorf, isi majoreaza profitul de peste 5 ori

Producatorul cafelelor Tchibo si Davidoff Café, Tchibo Brands, afacere de familie de 16 ani pe piata locala, controlat de Maxingvest AG, proprietarul Beiersdorf, a incheiat anul trecut cu un profit net de peste 9 milioane de lei, de peste 5 ori mai mare fata de anul precedent, in conditiile unei scaderi de peste 26% a afacerilor. Compania a inregistrat anul trecut un profit net de peste 5 ori mai mare fata de 2015, cand a avut un castig net de aproape 1,7 milioane de lei, de peste 3 ori mai mare fata de anul precedent. Afacerile Tchibo Brands au totalizat anul trecut peste 80 milioane de lei, in scadere cu 26% fata de 2015, cand au fost de 109 milioane de lei, cu peste 13% mai mari fata de anul precedent. In 2014, compania a raportat un profit net de peste 500.000 de lei si afaceri de peste 96 milioane de lei. Anul trecut, compania avea 20 de angajati.

Sursa: Profit.ro

 

STUDIU 5,6% din companiile româneşti generează aproape 90% din profitul obţinut

Companiile puternice, stabile financiar, care îşi plătesc datoriile la timp şi generează profit, reprezintă 5,6% din firmele din România. Aceste firme au generat peste 86% din profitul obţinut de toate companiile româneşti şi peste 40 % din cifra de afaceri obţinută de acestea, arată un studiu Credintinfo Romania. Aproximativ 75% dintre aceste instituţii sunt microîntreprinderi. Acest procent este în creştere cu peste 2% anul acesta, comparativ cu anul trecut. O companie care s-a dovedit capabilă să-şi plătească datoriile la timp, are o profitabilitate de 9,36%, în condiţiile în care media naţională este de 4,5% iar o companie care nu se află în grupul companiilor puternice au o profitabilitate de doar 1,13%.. „Analizele realizate scot în evidenţă faptul că este mult mai profitabil pentru o companie să aibă un comportament de plată corect. Mai mult, cea mai mare pondere de companii puternice sunt microîntreprinderile, companii cu mai puţin de 9 angajaţi. Astfel, microîntreprinderile nu sunt companii slabe ci dimpotrivă, reprezintă motorul economiei româneşti”, a declarat Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo România.

Sursa: Adevarul

 

 

UE finanţează cu 251,8 milioane de euro extinderea liniei 5 de metrou din Bucureşti

Banii, proveniţi din Fondul de coeziune, sunt destinaţi noii secţiuni care va lega vestul oraşului de centru, de la Râul Doamnei la staţia Eroilor, unde se face conexiunea cu liniile 1 şi 3. Ea va avea o lungime de 7 km, cu 10 noi staţii şi un depouComisarul european Corina Creţu a aprobat marţi finanţarea necesară extinderii reţelei de metrou din Bucureşti. „Datorită Uniunii Europene, Bucureştiul va dispune de o reţea de metrou modernă. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra calităţii aerului din oraş, companiilor locale, turismului şi, bineînţeles, asupra locuitorilor din cartierele ce vor fi astfel deservite”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Sursa: News.ro

 

20 de miliarde euro, cifra de afaceri a sectorului auto. Industria a generat jumătate din exporturile României în 2016

Industria auto este unul dintre principalii piloni ai economiei româneşti, angajând în total peste 150.000 de persoane şi contribuind la 47% din exporturi în 2016, conform unui studiu de specialitate realizat de Euler Hermes. Cifra de afaceri totală a sectorului auto în 2016 a depăşit 20 de miliarde de euro, determinată de exporturi, pe măsură ce piaţa locală este relativ mică şi se concentrează pe vehiculele second-hand, consideră specialiştii.   Principalele companii auto care activează în Romania sunt: Dacia (>cifră de afaceri de 4,2 miliarde euro în 2015), Ford (0,8 miliarde euro), iar din urmă vine grupul Volskwagen în calitate doar de comerciant şi distribuitor, cu o cifră de 0,4 miliare euro.  În ce priveşte principalii producători de componente şi consumabile, aceştia sunt: Continental (5 diviziuni), cu cifra de afaceri totală de 2,3 miliarde euro, Autoliv (sisteme de securitate) cu 0,7 miliarde euro, Takata (volane) – 0,5 miliarde euro, Michelin – 0,5 miliarde euro şi Delphi cu o cifra de 0,4 miliarde euro.  Potrivit aceluiaşi studiu, piaţa auto este dominată de grupurile Dacia (Renault), Continental şi alte grupuri cu prezenţă globală (TRW, Bosch, Delphi, Ford şi alţii).

Sursa: Adevarul





















RELATED ARTICLES