spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 04-08 Septembrie 2017  


Revista presei 04-08 Septembrie 2017  

 

Preturile productiei industriale au crescut cu 3%, in iulie

Preturile productiei industriale au crescut cu 3% in iulie 2017, comparativ cu nivelul consemnat in luna similara a anului precedent, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS) remis, luni, AGERPRES. Cel mai mult au crescut in industria prelucratoare, cu 3,6%, iar in cea extractiva cu 3,4%. La productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, preturile au urcat cu 0,2%. In ceea ce priveste distribuirea apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, preturile productiei industriale au urcat cu 0,5%.

Sursa: Agerpres

Mediul de afaceri: Contul separat de TVA, una dintre cele mai nocive masuri fiscale aprobate vreodata

Contul separat de TVA va fi functional de la 1 octombrie. Optional, deocamdata, insa de la 1 ianuarie va deveni obligatoriu, in ciuda opozitiei ferme venita din partea mediului privat. Oamenii de afaceri si consultantii spun ca este una dintre cele mai nocive masuri fiscale aplicate vreodata. Aproximativ 300 de mii de conturi noi la banci pentru tranzactiile cu TVA. Este obligativitatea impusa de un Executiv ostil institutiilor de credit, de la 1 ianuarie 2018. Asta inseamna ca firmele nu vor mai avea acces la banii aferenti acestei taxe. Masura este prevazuta in Ordonanta pentru plata defalcata a taxei pe valoare adaugata (TVA) aprobata saptamana trecuta, de Guvern.

Sursa: Capital.ro

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 8,1%, in primele sapte luni

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut cu 8,1%, in primele sapte luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2016, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS) remis, luni, AGERPRES. ‘Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2017, comparativ cu perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2016, a inregistrat o crestere cu 8,1% datorita cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+10,7%), vanzarilor de produse nealimentare (+10,6%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,8%)’, se arata in document.

Sursa: Agerpres

FMI: Prognozele noastre reflecta datele de la momentul realizarii lor, iar rezultatele finale sunt influentate de decizii ulterioare

Prognozele realizate de Fondul Monetar International (FMI) cu privire la evolutiile economice sunt bazate pe datele anuntate pana la momentul realizarii lor, insa rezultatele finale sunt influentate de decizii care deseori sunt luate ulterior, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentantii FMI. AGERPRES a solicitat punctul de vedere al FMI in legatura cu declaratiile de marti ale premierului Mihai Tudose, care, dupa o intalnire cu oficialii Fondului, a afirmat ca ultimele doua previziuni ale FMI cu privire la economia Romaniei „le-au cam gresit”.

Sursa: Agerpres

Datele detaliate de la INS privind cresterea PIB arata ca industria este motorul cresterii. Cresterea exceptionala a PIB la sase luni este bazata pe industrie, comert si IT&C

Datele detaliate privind contributia la cresterea PIB de 5,8% de pe primul semestru din 2017 arata ca, pe primele trei locuri se afla industria, comertul si informatiile si comunicatiile (IT&C). Astfel, industria a avut o crestere de 7,3% semestru la semestru, ceea ce, avand in vedere ponderea sa de 23% in PIB, a determinat o contributie la cresterea economica de 1,7 puncte procentuale. Comertul, cu o pondere de 20% in PIB, a crescut cu 8% in primul semestru si a contribuit la cresterea economica cu 1,5 puncte procentuale. In sfarsit, informatiile si comunicatiile, desi au o pondere de doar 6% in PIB, cresterea de 13% in S1 le asaza cu o contributie de 0,8 puncte procentuale. Acesta este, de altfel, cel mai rapid ritm de crestere dintre sectoarele economiei.

Sursa: Ziarul Financiar

PSD şi UDMR vor eliminarea criteriului preţului celui mai mic din Legea achiziţiilor: Cetăţenii merită produsele cele mai bune. Achiziţiile sub 10.000 lei, eliminate din SEAP

PSD şi UDMR au depus un proiect de lege privind achiziţiile publice, care elimină criteriul celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii, dorind ca lucrările publice şi cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preţ-calitate, pentru că cetăţenii „merită produsele cele mai bune”, care nu sunt neapărat şi cele mai ieftine. Iniţiatorii propun şi eliminarea obligativităţii introducerii în sistemul electronic privind achiziţiile publice (SEAP) acele achiziţii cu o valoare mai mică de 10.000 lei.

Sursa: News.ro

Romanii au lasat cu 1 mld. lei mai multi bani in farmacii anul trecut, pe o piata din ce in ce mai consolidata

Sectorul de retail farmaceutic s-a dezvoltat de la an la an, iar in 2016 existau 7.802 farmacii, in crestere fata de anul precedent. Numarul companiilor care activeaza in retailul farmaceutic a scazut usor in 2016 comparativ cu anul precedent, urmand trendul descendent din ultimii cinci ani, insa afacerile firmelor din acest sector au inregistrat un avans de 1 mld. de lei, pana la 16,6 mld. lei anul trecut, potrivit datelor oferite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, la solicitarea ZF. Anul trecut au fost inregistrate 5.185 de companii, cu opt firme mai putin decat in 2015, insa numarul de angajati a crescut pana la 40.699 de persoane.

Sursa: Ziarul Financiar 

Prima tranzactie „cu greutate” pe piata mezelurilor: Producatorul Caroli, controlat de familia libaneza El Solh, a fost preluat de un grup mexican cu afaceri de 4 mld. euro

Productia de mezeluri era singura mare piata din industria alimentara unde antreprenorii romani controlau piata: Caroli, Unicarm, CrisTim, Elit Cugir sau Aldis Calarasi sunt afaceri construite de antreprenori. Preluarea Caroli arata noul punct de interes al multinationalelor si marcheaza exit-ul familiei El Solh din productia mezelurilor la 23 de ani de la infiintarea brandului Caroli. Caroli Foods Group, unul dintre cei mai mari producatori de mezeluri din Romania, un business de 96 mil. euro in 2016 detinut de familia libaneza El Solh, a ajuns integral in proprietatea grupului mexican Sigma Alimentos, cu afaceri de 4,2 mld. euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Bancpost a revenit pe profit la jumatatea anului, cu un castig de 3,2 milioane euro

Bancpost a revenit pe profit la jumatatea anului, cu un rezultat inainte de taxe de 3,2 milioane de euro, pe fondul reducerii provizioanelor pentru imprumuturile neperformante si a cheltuielilor operationale, potrivit rezultatelor financiare publicate de banca-mama, grupul elen Eurobank. La finele primului semestru din 2016, banca elena raportase o pierdere de 800.000 in Romania, in conditiile in care pusese deoparte o suma suplimentara de 19 milioane de euro pentru creditele ipotecare potential vizate de Legea darii in plata. Eurobank vrea sa vanda Bancpost pana la finalul anului, in cadrul programului de restructurare a activitatilor internationale. Dupa primele sase luni din acest an, activele Bancpost insumau 2,63 miliarde de euro, in scadere de la aproape 2,97 miliarde de euro in intervalul similar din 2016.

Sursa: Profit.ro 

Au fost de ajuns doua zile din august ca bursa de la Bucuresti sa ajunga pe ultimul loc din Europa, cu o scadere lunara de 2,7%

♦ Scaderea indicelui BET a venit in ultimele doua sedinte de tranzactionare ale lunii august, pana atunci indicele fiind pe plus la nivel lunar (+0,37% pana pe 29 august) ♦ In seara zilei de 29 august premierul compara bancile cu haiducul Terente ♦ Pe 30 august Florin Citu devasta piata cu informatia de taxare cu 0,5% a activelor bancare ♦ Pe 30 si 31 august bursele externe au fost pe plus. Indicele BET, reprezentativ pentru Bursa de Valori de la Bucuresti, a scazut pe parcursul lunii august cu 2,7% si a inregistrat cel mai abrupt declin din randul burselor din regiune ca urmare a declaratiilor politice care au lovit puternic cotatiile bancare de la bursa romaneasca.

Sursa: Ziarul Financiar 

Peste 393.000 de vânzări de terenuri şi imobile înregistrate în toată ţara, de la începutul anului

Peste 393.000 de vânzări de terenuri şi imobile au fost înregistrate în toată ţara, în primele opt luni ale acestui an, iar în luna august au fost tranzacţionate, la nivel naţional, aproape 57.000 de imobile, potrivit datelor transmise, miercuri, de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Astfel, în primele opt luni ale anului au fost înregistrate, în toată ţara, 393.294 de vânzări, cele mai multe vânzări de imobile fiind înregistrate în Bucureşti – 47.764, Cluj – 26.381 şi Ilfov – 23.357. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Sălaj – 2.676, Gorj – 2.961 şi Caraş-Severin – 2.513.

Sursa: News.ro 

Jumatate din spatiile de birouri contractate in S1 au mers catre companiile din IT&C

Companiile din IT&C au generat aproape jumatate din cererea de birouri din prima jumatate a acestui an, iar nordul Capitalei ramane cea mai cautata destinatie, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Knight Frank. „Cand vorbim de zone bune, hub-urile de business cele mai cautate – Calea Floreasca-Barbu Vacarescu, Centru-Vest, CBD, Dimitrie Pompeiu – au, evident, si preturi mai mari, dar totusi raman cele mai cautate datorita mai multor factori – calitatea cladirilor, spatiile mari pe care le au la dispozitie, accesibilitate usoara prin mijloace de transport in comun, facilitati suplimentare (centre comerciale, restaurante, cafenele etc.).

Sursa: Ziarul Financiar 

Hipermarketurile au aproape jumatate din vanzarile din comertul modern cu doar 10% din magazine. Cota de piata scade insa si magazinele mici castiga teren

♦ Consumatorii din Romania au lasat anul trecut la caselor hipermarketurilor de pe piata locala circa 21,4 mld. lei, respectiv aproape jumatate din banii chletuiti in tot comertul modern ♦ Cele patru lanturi de hipermarketuri – Kaufland, Auchan, Carrefour si Cora – au impreuna aproape 190 de magazine, respectiv doar 10% din totalul numarului de magazine moderne din Romania, ce cuprinde, pe langa hipermarketuri si supermarketuri, magazine de tip discount si cash & carry. Ca venituri insa, ele sunt responsabile pentru aproape jumatate din total. Situatia se datoreaza faptului ca hipermarketurile au suprafete mai mari si sortimentatii mai largi decat alte magazine.

Sursa: Ziarul Financiar 

Preturile apartamentelor din Romania raman sub nivelurile dinaintea crizei. Un angajat cu salariul mediu trebuie sa munceasca 10 ani pentru a-si cumpara o casa, fata de 26 ani in 2008

Preturile locuintelor din Romania au crescut in ultima perioada, insa raman cu circa 18% sub nivelurile inregistrate inainte de criza financiara, potrivit unei analize Erste. Un angajat cu salariul mediu pe economie are nevoie in prezent sa munceasca 10 ani pentru a-si cumpara o locuinta, fata de 26 de ani in 2008. Preturile locuintelor din Romania au crescut cu 5,1% in primul trimestru raportat la perioada similara din 2016, avans alimentat in special de cresterea de 6,8% consemnata la nivelul unitatilor locative existente, potrivit bancii austriece, care citeaza datele Institutului National de Statistica (INS). Preturile locuintelor noi au scazut cu 3,1% in aceasi perioada.

Sursa: Profit.ro 

Iulian Stanciu, seful eMAG, arunca manusa: Avem un buget de investitii de 100 milioane de euro in acest an. Retailerul a inceput sa aduca oameni si de la 100 de kilometri

Retailerul online eMAG – cel mai mare jucator de pe piata din Romania, cu operatiuni si in Ungaria, Bulgaria si Polonia – are pentru acest an un buget total de investitii de 100 de milioane de euro, suma fiind alocata pentru mai multe proiecte, printre care se numara si unul care are ca obiectiv cresterea gradului de automatizare in depozitul companiei. „Avem un buget total de investitii de 100 de milioane de euro anul acesta“, a declarat intr-un interviu pentru ZF Iulian Stanciu, CEO al grupului eMAG si actionar minoritar, alaturi de grupul Naspers.

Sursa: Ziarul Financiar 

Proprietarii firmelor cu flote de transport apasa pedala afacerilor, solutiile digitale permit dezvoltarea business-ului

Principalele companii de curierat din Romania si-au majorat afacerile anul trecut, cu impact asupra veniturilor, care au urcat cu marje pornind de la 18% si au ajuns si la cresteri de peste 50%. In acelasi timp, cei mai importanti operatori de taxi din Bucuresti au avut afaceri mai mici, dar au resit sa se mentina la un prag profitabil, releva date centralizate de Profit.ro. Evolutia acestor firme, care au in portofoliu o flota importanta de masini, ramane mult sub potentialul pietei, firmele avand insa la dispozitie solutii pentru atingerea unor tinte mult mai inalte. Liderul pietei romanesti de curierat si-a ridicat anul trecut cu o treime cifra de afaceri neta, evolutii asemanatoare avand si concurentii sai.

Sursa: Profit.ro 

Industria de gaming din România continuă să crească, generând în 2016 o cifră de afaceri de 145,3 milioane de dolari

Industria de gaming din România a înregistrat o cifră de afaceri de 145,3 milioane de dolari în 2016. În urma unui studiu realizat de RGDA (Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri din România) despre industria de gaming de la noi din ţară, cifra a crescut constant din 2014, când s-au atins 114,7 milioane de dolari în timp ce, în 2015, industria a realizat o cifră de afaceri de 137 milioane de dolari. Studiul realizat de RGDA a relevat că în industrie activează peste 80 de studiouri. Peste 50 dintre acestea dezvoltă jocuri în Bucureşti în timp ce peste 16 companii îşi desfăşoară activitatea în Cluj, Timişoara, Braşov şi Iaşi.

Sursa: News.ro 

Aeroportul Otopeni vrea sa construiasca un nou terminal pentru dublarea capacitatii, proiect de 815 mil. euro. Administratorul cauta investitori si bani de la banci straine. „In 2022 vom incepe lucrarile, iar conform studiilor de fezabilitate, fiecare faza va dura trei ani.“

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) vrea sa construiasca un nou terminal pe Aeroportul International Otopeni (Henri Coanda), proiect care va avea o valoare de 818,5 mil. de euro. Acest terminal va dubla capacitatea actuala a aeroportului. „Proiectul de extindere a aeroportului Otopeni va avea doua faze si va necesita o investitie de 818,5 milioane de euro. In 2022 vom incepe lucrarile, iar conform studiilor de fezabilitate fiecare faza va dura trei ani“, au spus reprezentantii CNAB in cadrul unei eveniment organizat de Fondul Proprietatea. Reprezentantii CNAB au mai precizat faptul ca investitia de 818 mil. de euro nu include si taxele de expropriere care vor fi necesare.

Sursa: Ziarul Financiar





















RELATED ARTICLES