spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 08-12 mai 2017


Revista presei 08-12 mai 2017

 

Programul de convergență 2017-2020 – Guvernul vede, în principal, riscuri externe pentru țara noastră

Riscurile care pot afecta economia reală şi implicit obiectivul de creştere economică sunt în principal de natură externă, se arată în Programul de convergenţă 2017-2020. Documentul precizează: „Economia românească, ca parte a economiei europene, depinde de contextul economic internaţional şi în special de creşterea economică din principalele ţări partenere din punct de vedere comercial. În Europa, riscurile principale privesc modalitatea în care se va realiza ieşirea Marii Britanii din UE, precum şi de rezultatele alegerilor care vor avea loc în anul 2017 în unele state membre. Dacă pentru unele state membre există o incertitudine pre-electorală ridicată cu privire la liniile politice viitoare şi la menţinerea angajamentului pro-european, au apărut îngrijorări cu privire la posibilitatea unui hard exit pentru Marea Britanie, însoţit de costuri ridicate de ambele părţi. Din perspectiva României, impactul Brexit va avea o amplitudine moderată, relaţiile comerciale dintre cele două ţări având o intensitate redusă. Exporturile României către Marea Britanie însumează aproape 2,5 miliarde euro (4,3% din total) şi importurile doar 1,5 miliarde euro (2,3% din importurile totale). În acest context, se poate considera că Brexit nu va constitui un impediment semnificativ în derularea activităţii de comerţ internaţional al României. Deşi procedura de declanşare a procesului formal de părăsire a UE a avut deja loc, Brexit va fi efectiv finalizat în anul 2019. Acest interval de timp acordă spaţiul necesar României de a se adapta din punct de vedere instituţional, dar şi al mediului de afaceri la noile aranjamente care vor fi stabilite în urma negocierilor cu UE”.

Sursa: Bursa

BNR menține la 1,75% pe an rata dobânzii de politică monetară, dar reduce rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la 8%

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, vineri, menținerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 8% de la 10%, începând cu perioada de aplicare 24 mai – 23 iunie 2017, se arată într-un comunicat al băncii centrale. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menține la nivelul de 8%. De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar. Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului 2015. Reprezentanții BNR precizează că rata anuală a inflației a rămas relativ constantă în luna martie 2017, la 0,18%, comparativ cu luna anterioară (0,2%), în concordanță cu prognoza BNR. „Această evoluție s-a datorat temperării dinamicii anuale a prețului combustibililor, ce a compensat efectele accelerării creșterii prețurilor volatile alimentare și a inflației CORE2 ajustat, a cărei rată anuală a urcat la 1,04 la sută, de la 0,91 la sută în februarie”, se precizează în comunicatul BNR.

Sursa: Agerpres

Comisia Europeană: Estimările privind creșterea economiei românești în 2017, revizuite în scădere la 4,3%; proiectul legii salarizării, un risc semnificativ

Comisia Europeană (CE) și-a revizuit în scădere estimările pentru acest an referitoare la creșterea economiei românești și deficitul public și avertizează, totodată, că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale. Conform previziunilor economice de primăvară publicate joi de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.

Sursa: Agerpres

Rata de investiţii din PIB a României, peste nivelul UE, dar sunt la nivelul celor de acum 12 ani

Rata de investiţii a României din Produsul Intern Brut (PIB) a fost anul trecut de 22,7%, arată datele Eurostat. Deşi ţara nostră se află peste ţări precum Germania, Spania sau Polonia, şi chiar peste media europeană, nivelul înregistrat în 2016 este cel mai mic din ultimii 12 ani încoace. Valoarea totală a investiţiilor în Uniunea Europeană a fost anul trecut de 3.000 de miliarde de euro, arată cele mai recente date de la Eurostat. Cea mai mare parte a investiţiilor, 49%, au fost direcţionate către sectorul construcţiilor, urmat de echipamente şi sisteme de armament cu 30% şi produse de proprietate intelectuală, cu 20% din totalul investiţiilor.

Sursa: Economica.net

Rata anuală a inflației a urcat în aprilie la 0,6%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani

Rata inflaţiei a crescut în aprilie, la 0,6%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, aceasta fiind a patra lună la rând cu valori pozitive. Estimările economiştilor sunt că în viitor vom ajunge la o inflaţie şi mai mare, fiind de aşteptat ca majorările de salarii să se transmită şi în nivelul preţurilor. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în aprilie la nivelul de 0,6%, în condiţiile în care preţurile alimentelor au avut o evoluţie mixtă în perioada Paştelui, iar gazele s-au scumpit cu 2,5% după liberalizarea preţurilor pentru populaţie de la 1 aprilie, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Sursa: Adevărul

Producția industrială, cu 7% mai mare

Producţia industrială a fost mai mare cu 7,3% ca serie brută, respectiv cu 6,7%, ca serie ajustată în primul trimestru din 2017, comparativ cu trimestrul similar de anul trecut, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În primele trei luni din 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,3%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+7,9%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,9%). Industria extractivă a scăzut cu 3,5%, precizează INS. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primul trimestru din 2017, comparativ cu primul trimestru din 2016, a crescut cu 6,7%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (+6,7%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+6,4%). Industria extractivă a scăzut cu 5,1%.

Sursa: Ziarul Financiar

EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut un profit net record de 1,2 miliarde de lei în primul trimestru

Băncile din România au adunat profituri nete de 1,23 de miliarde de lei în primele trei luni ale anului, nivel record pentru anii de după criză și în creștere cu 5,3% față de suma raportată în primul trimestru din anul trecut, în condițiile în care afacerile sunt în creștere. Băncile continuă să-și îmbunătățească profitabilitatea, cu un avans de 62 de milioane de lei la rezultatul din perioada ianuarie-martie 2017 față de aceeași perioadă din 2016 și cu 413 milioane de lei față de trimestrul I din 2015, potrivit datelor preliminare raportate la BNR de cele 36 de bănci din piața românească. Rezultatul net din 2015 a fost cel mai ridicat de după criză, la 4,4 miliarde de lei, umflat de tranzacția Banca Transilvania – Volksbank. În 2016 instituțiile de credit au făcut profit de 4,25 de miliarde de lei. În 2010, 2011, 2012 și 2014 băncile au fost pe o pierdere netă cumulată de 8,3 miliarde de lei.

Sursa: Profit

Ministrul Energiei: Zăcământul de gaze de la Caragele ne-ar ajunge probabil 3 ani; valoarea depozitului, evaluată la 4 miliarde de dolari

Romgaz a făcut la Caragele cea mai mare descoperire a unui zăcământ de gaze naturale, care însumează 30 miliarde de metri cubi, conform primelor estimări, și ar putea acoperi consumul pe trei ani, a declarat vineri ministrul Energiei, Toma Petcu, precizând că depozitul a fost evaluat la patru miliarde de dolari. „Romgaz aici ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească a făcut-o pe rezerve de gaze din România, o rezerva ce înmagazinează pe primele estimări 30 miliarde metri cubi și posibilitatea de exploatare undeva la 27 de miliarde metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge probabil 3 ani, dacă am exploata doar de aici. Un depozit evaluat ca și preț minim undeva la 4 miliarde de dolari”.

Sursa: Economica.net

BCR a obţinut profit operaţional de 70 mil. euro în T1, în creştere. Însă, profitul net a scăzut cu 40%

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, şi-a îmbunătăţit câştigul operaţional, obţinând în primul trimestru din acest an un profit operaţional de 70 mil. euro, conform informaţiilor anunţate de banca-mamă, Erste Bank. Creşterea rezultatului operaţional cu peste 2,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a venit pe fondul scăderii semnificative a cheltuielilor. Însă, profitul net al Erste în România (BCR), atribuibil acţionarilor, s-a redus cu circa 40%, de la 62 mil. euro în ianuarie-martie 2016 până la 37 mil. euro în primul tri­mestru al acestui an, potrivit unui raport publicat de grupul bancar austriac, care nu include însă toate operaţiunile de pe plan local. Veniturile operaţionale ale Erste în România s-au diminuat cu 6,7%, la 148,2 mil. euro, în timp ce cheltuielile operaţionale au coborât cu 13,5%, la 78 mil. euro, faţă de 90,3 mil. euro în primul trimestru din 2016. La nivelul întregului grup austriac Erste profitul net a fost de 262,2 mil. euro în primul trimestru din acest an, în contextul în care volumul creditelor a crescut într-un ritm stabil, în special în segmentul de retail, costurile de risc sunt la minime istorice, iar calitatea activelor a rămas foarte bună, cu o rată a creditelor neperformante de sub cinci procente, se arată în raportul financiar al grupului austriac.

Sursa: Ziarul Financiar

Care au fost cele mai mari zece tranzacţii care au avut loc în România anul trecut

Achiziţia activelor SAB Miller, în valoare de 700 milioane de dolari, a fost cea mai mare tranzacţie care a avut loc în România anul trecut, pe locul doi se situează achiziţia KMG International, în valoare de 680 milioane de dolari, iar pe trei –  achiziţia lanţului de magazine Profi (564 milioane de dolari), conform EY Romania M&A Barometer. Achiziţia Profi a reprezentat cea mai mare tranzacţie făcută de un fond de private equity în România. Anul acesta, e posibil ca sectorul financiar să facă primele tranzacţii semnificative cu băncile greceşti. În rest, activitatea de M&A va fi similară cu cea de anul trecut – sectorul bunurilor de consum îşi va continua dezvoltarea şi va exista o consolidare a sectorului serviciilor medicale”, declară Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Sursa: Adevărul

Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut istoric, de 482 milioane lei. Compania are lichidităţi de 2,7 miliarde lei în bănci

Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câştig trimestrial obţinut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, directorul general al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, care a precizat că societatea dispune de lichidităţi de peste 2,7 miliarde lei (circa 600 milioane euro) în bănci. Pentru primele patru luni din acest an, compania estimează un profit brut de 600 milioane lei. ”Suntem într-o perioadă de debite mici, secetoasă. La sfârșitul primelor trei luni am încheiat cu o producție de 3,5 TWh, la care se vor adăuga 1,3 TWh din luna aprilie”, a afirmat Agliceru. Pentru întregul an 2017, Hidroelectria și-a propus să obțină un profit brut de 1,2 miliarde de lei, la venituri de 3,1 miliarde lei.

Sursa: News.ro

Judeţele unde magazinele româneşti sunt încă o forţă. Cine sunt românii care se luptă cu multinaţionalele

Pe o piaţă în care numărul retailerilor internaţionali este mai mare decât în alte state mult mai dezvoltate, şi lanţurile de magazine deţinute de antreprenori români au început în ultimii ani să se dezvolte. Există încă zone unde acestea mai au încă un cuvânt de spus.  Nu multe sunt judeţele unde antreprenorii români sunt încă o forţă în retailul alimentar, iar cei care au reuşit acest lucru au modele de business diferite de marii retaileri internaţionali, au în general afaceri vechi şi activează în zonele semi-urbane. Spre exemplu, în Vâlcea, judeţul de origine al lanţului Annabella, deţinut de familia Mutu, retailerii autohtoni deţin, potrivit unei analize termene.ro consultate de Economica.net, o cotă de piaţă de peste 20%. Cei mai importanţi jucători sunt Annabella, care a raportat în 2015 o cifră de afaceri de 197,1 milioane de lei, Diana, controlată de familia Crăciu­nescu, care a ajuns anul acesta să opereze 45 de magazine în judeţele din sudul ţării şi rulează 166 de milioane de lei şi Danemar Company, care operează magazinele Euromarket, care a  avut în 2015 rulanje de 85,3 milioane de lei. Cei trei retaileri au o cotă de piaţă, potrivit calculelor termene.ro, de 13,7%, 6,5% şi respectiv 5,9%.

Sursa: Economica.net

Mariana Gheorghe (OMV Petrom): Lichiditatea pe bursa de gaze a crescut. Piața a fost mișcată în sus de un producător de îngrășăminte chimice

Tranzacționarea pe piețele centralizate de gaze naturale s-a intensificat anul acesta, după ce a fost introdusă în legislație și obligativitatea furnizorilor de a cumpăra gaze de pe bursă, iar cererea de gaze și prețurile de vânzare au fost influențate în primul trimestru din 2017 și de faptul că un mare producător de îngrășăminte chimice s-a aflat în activitate, a declarat, într-un interviu acordat Profit.ro, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Sursa: Profit.ro

Producătorul de mobilă Ecolor, al treilea exportator de mobilă din România, investește 5,3 milioane euro în creșterea producției și ajunge la 670 de angajați

Ecolor, care are o fabrică în comuna Jucu din judeţul Cluj,  este al treilea cel mai mare exportator de mobilă din România, după Aramis Invest şi Taparo. Producătorul de mobilă Ecolor, o companie cu acţionariat suedez, care a produs şi vândut mobilă de aproape 69 mil. euro anul trecut, şi-a propus să investească anul acesta 24 mil. lei (5,3 mil. euro) în creşterea capacităţii de producţie a fabricii din comuna Jucu, judeţul Culj, potrivit reprezentanţilor companiei. Fabrica de mobilă se întinde în prezent pe o suprafaţă de 53.000 de metri pătraţi, iar pe porţile fabricii ies zilnic 15-20 de camioane de mobilă, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. „Intenţionăm să creştem capacitatea de producţie, care pentru noi înseamnă echipamente tehnologice şi extinderea clădirii actuale“, a declarat pentru ZF Carl Widell, directorul general al Ecolor şi asociat minoritar al companiei.

Sursa: Ziarul Financiar

eMAG a obţinut în România o cifră de afaceri de 2,02 miliarde de lei anul trecut, în creştere cu 45% faţă de 2015

Cel mai mare retailer online din România, eMAG, a obţinut în România anul trecut o cifră de afaceri de 2,02 miliarde de lei, în creştere cu 45% faţă de 2015, a anunţat miercuri directorul general al retailerului online, Iulian Stanciu, care a mai spus că numărul de produse vândute de companie a fost dublu în 2016 faţă de 2015. Stanciu a spus că în Bulgaria, Ungaria şi România compania a obţinut o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei, în creştere cu 46% faţă de 2015, în timp ce tot grupul eMAG a obţinut o cifră de afaceri de 3,12 miliarde de lei.

Sursa: Adevărul

Proprietarul farmaciilor Dona injectează peste 4 milioane euro în afacere

Omul de afaceri Eugen Banciu, proprietarul farmaciilor Dona, a efectuat o injecție de capital în Calihory Company, de peste 4,3 milioane euro, ridicând astfel capitalul social de la 56 la 76 de milioane de lei. Calihory controlează Siepcofar, compania care operează lanțul celor 300 de farmacii Dona. La finele anului 2015, Banciu vărsa 3,3 milioane de euro pentru majorarea capitalului Siepcofar, prin intermediul Calihory. Anul trecut, grupul de firme Dona a înregistrat o cifră de afaceri de 960 milioane lei, în creștere cu 13,3% față de anul anterior, și un profit de 6,2 milioane lei. Grupul a investit aproximativ 24 milioane lei în achiziții de licențe, construirea și amenajarea noului depozit ce urmează să fie inaugurat anul acesta, reamenajarea farmaciilor respectând noua identitate vizuală Dona și programele de pregătire profesională personalizate pe categorii de angajați.

Sursa: Profit.ro

Oferta Digi a fost suplimentată cu 10%. Valoarea operațiunii de piață se ridică la 944 milioane lei (207 milioane euro)

În condițiile cererii ridicate, ofertantul Digi Communications și intermediarii operațiunii de piață au suplimentat numărul de acțiuni oferite cu echivalentul a 85,80 milioane lei. Oferta Digi Communications (DIGI), a doua cea mai mare operațiune de piață după IPO-ul de la Electrica (EL) de acum aproape 3 ani de zile, se ridică la 944,59 milioane lei (207,46 milioane euro), conform parametrilor finali comunicați astăzi Bursei de Valori București de Raiffeisen Bank, membru în sindicatul de intermediere. Ofertantul a decis să suplimenteze, conform posibilității din prospectul ofertei, cu 10% numărul de acțiuni oferite, la 23,92 milioane acțiuni, de la pachetul anunțat inițial de 21,74 milioane titluri. Un număr de 19,57 milioane de acțiuni a fost alocată pe tranșa investitorilor individuali a cărei valoare s-a ridicat la 782,80 milioane lei (172,26 milioane euro), având în vedere prețul tranzacției de 40 lei/acțiune.

Sursa: Profit.ro

Record pentru tranzacţiile cu terenuri în Capitală

Piaţa terenurilor din Bucureşti a atins anul trecut un nou record, în volum, fiind tranzacţionate loturi cu o suprafaţă cumulată de 110 hectare, în creştere cu 144% faţă de 2015 şi cu 3,5% mai mult faţă de cele 106 hectare tranzacţionate în 2007, precedentul an record pentru piaţa terenurilor din Capitală. Ca valoare, piaţa terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creştere cu 41% faţă de 2015, arată o analiză a Cushman & Wakefield Echinox. Potrivit acesteia, anul trecut, piaţa a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidenţial, care a atras investitori în zona de nord a oraşului, dar şi de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada Bucureşti – Piteşti. De altfel, aproape 90% din suprafaţa terenurilor tranzacţionate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidenţiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

Sursa: Adevărul

Energy Holding, unul dintre cei mai importanti traderi din energie, notoriu prin scandalul Basescu-Tariceanu-Buzaianu, si-a cerut insolventa

Energy Holding, unul dintre cei mai importanti traderi din energie, intrat in atentia opiniei publice in 2007, cand presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca sustine afacerile „baiatului destept” Bogdan Buzaianu, si-a cerut insolventa. Cererea a fost depusa dupa ce, in luna ianuarie, compania a pierdut, la Curtea de Apel Bucuresti, procesul in care solicita companiei de stat Hidroelectrica despagubiri de 250 milioane euro pentru denuntarea contractului de vanzare de energie. Contactati de Profit.ro, reprezentantii companiei Energy Holding nu au comentat pana in prezent informatia. Pe site-ul companiei se arata ca Energy Holding este unul dintre cei mai importanti furnizori de energie electrica din Romania si un trader de renume in regiunea Europei de Sud-Est si ca urmareste sa isi consolideze pozitia de lider pe piata interna si, totodata, sa se extinda pe plan international.

Sursa: Profit.ro 




















RELATED ARTICLES