spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 12-16 iunie 2017


Revista presei 12-16 iunie 2017

România a înregistrat un deficit comercial în creștere cu peste 20%, în primele patru luni, la 3,35 miliarde euro

logo-agerpres

România a înregistrat un deficit comercial de peste 3,36 miliarde euro, în primele patru luni din acest an, în creștere cu 20,3% comparativ cu perioada similară din 2016, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS) remis, vineri, Agerpres. ”În perioada 1 ianuarie — 30 aprilie 2017 exporturile FOB au însumat 20,234 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 23,602 miliarde euro. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie — 30 aprilie 2017 a fost de 3,367 miliarde euro, mai mare cu 568,2 milioane euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie — 30 aprilie 2016”, se arată în document.

Sursa: Agerpres

Creşterea exporturilor României a încetinit în aprilie la 1,5%, faţă de 10% în primele trei luni

logo-zf

Creșterea exporturilor a încetinit brusc în luna aprilie 2017 faţă de aceeaşi peri­oadă a anului trecut, acestea majo­rându-se cu doar 1,5%, faţă de o creş­tere de 10% pe primele trei luni ale anului 2017. În primele 4 luni ale acestui an exporturile României au fost de 20,2 miliarde de euro, înregistrând o creştere de 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 10%, conform raportului publicat vineri de INS. În luna aprilie 2017 exporturile au fost de 4.474 de milioane de euro, în timp ce importurile CIF au fost de 5.823 de milioane de euro, astfel că România a înre­gistrat un deficit comercial de 1.049 de milioane de euro. În luna aprilie 2016 exporturile au fost de 4.703 de milioane de euro, în timp ce importurile CIF au fost de 5.540 de milioane de euro, astfel că România a înre­gistrat un deficit comercial de 836 de milioane de euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Lazea: 80% dintre cei mai săraci cetăţeni au dificultăţi în rambursarea creditelor; la fel, 40%dintre cei mai bogaţi

logo-capital

Cei mai săraci 10% dintre cetăţeni au dificultate în procent de 80% în rambursarea creditelor, în timp ce 10% dintre cei mai bogaţi au un procent de 40%, a declarat, joi, Valentin Lazea, economist şef la Banca Naţională a României (BNR), într-o conferinţă de profil. ‘Vorbim de sărăcia pe decile a populaţiei, adică pe câte 10% din populaţie. De exemplu, decila cea mai săracă, cei 10% cei mai săraci din populaţie au o dificultate de a rambursa creditele în măsură de 80% (80% din cei 10% cei mai săraci au dificultate în rambursarea creditelor n.r.). Chiar şi prima decilă, adică cei mai bogaţi 10% au dificultate cam de 40%.

Sursa: Capital

BNR vede în creşterea preţului imobiliarelor un început de risc: Calculaţi din timp cum aţi rezista dacă dobânzile la lei şi la euro cresc, dacă creşte cursul chiar şi cu 5%, dacă vă pierdeţi jobul şi nu găsiţi altul la fel pentru că aţi îmbătrânit, dacă scade preţul apartamentelor sub valoarea soldului

logo-zf

BNR a introdus în raportul oficial de stabilitate financiară a României din mai 2017 “riscul unei accelerări a preţurilor imobiliare”, căruia i-a dat culoarea galbenă, adică un risc sistemic redus. Raportul oficial a fost trimis la toate instituţiile statului începând de la Preşedinţie, Guvern până la DNA, DIICOT, SRI, SIE, după cum a spus guvernatorul Mugur Isărescu. Nimeni nu prea a înţeles de ce a vrut guvernatorul să precizeze public acest lucru. Creşterea preţului imobiliarelor din ultimii doi ani este un risc, un început de risc? Cum poţi să judeci acest lucru? Pentru cine este un risc? Pentru cumpărător, pentru bancă, pentru dezvoltator, pentru BNR? Cine ar trebui să spună dacă preţul unui apartament este prea mare sau nu?

Sursa: Ziarul Financiar

Erste a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României în 2017, la 5,1%

logo-profit

Erste Group vede o creștere economică de 5,1% în 2017, foarte apropiată de estimările Guvernului, și 3,9% în 2018, față de 4,3%, respectiv 2,8% anterior. Reevaluarea vine după rezultatele statistice bune ale economiei din primul trimestru. Consumul va fi principalul motor de creștere, însă vor fi contribuții și din alte zone, inclusiv din producția industrială, arată analiștii Erste. Statistica a confirmat datele semnal privind creșterea economică de 5,7% în primul trimestru din acest an, cel mai ridicat ritm din Uniunea Europeană. Industria, vânzările retail și sectorul IT au avut cea mai mare contribuție la avansul economic.

Sursa: Profit.ro

BNR: Deficitul de cont curent a urcat cu 56%, la 1,42 miliarde euro, în primele patru luni

logo-agerpres

Deficitul de cont curent a urcat la 1,416 miliarde euro, în primele patru luni din acest an, cu 56,3% peste nivelul consemnat în perioada similară din 2016, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a României (BNR), remis, marți, Agerpres. „În structură, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 488 milioane euro, balanța veniturilor secundare și balanța serviciilor s-au încheiat cu excedente mai mici cu 428 milioane euro, respectiv cu 38 milioane euro, iar balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai redus cu 444 milioane euro”, se arată în document.

Sursa: Agerpres

Datoria externă a României a crescut cu 1,71 miliarde euro în primele patru luni, la 94,09 miliarde euro, nivel maxim din decembrie 2014

news.ro logo

Datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât şi datoriile entităţilor private, a crescut în primele patru luni din acest an cu 1,71 miliarde euro faţă de finalul anului trecut, la 94,086 miliarde euro, nivel maxim din decembrie 2014, în special ca urmare a majorării datoriei publice, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). La finalul anului 2014, datoria externă totală a României a fost de 94,744 miliarde euro, din care datoria publică era 32,833 miliarde euro. La finalul anului 2016, datoria externă totală a României a fost de 92,377 miliarde euro, la sfârşitul lunii februarie, nivelul era de 92,753 miliarde euro, iar la finalul lunii martie, nivelul era de 93,192 miliarde euro, arată datele BNR.

Sursa: News.ro

Eurostat: Romania, printre statele UE in care productia industriala a crescut in aprilie    

logo-agerpres

Producția industrială a crescut în aprilie cu 1,4% în Uniunea Europeană (UE28) și în zona euro (EA19), comparativ cu perioada similară din 2016, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cele mai mari creșteri ale producției industriale au fost raportate în Letonia (9,6%), Estonia (9,5%) și Slovacia (7,8%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Luxemburg (minus 3,3%) și Slovacia (minus 3,2%).

Sursa: Agerpres

ANGELA CRISTEA, COMISIA EUROPEANĂ: „Avem o creştere economică mare pe termen scurt, dar să vedem cum terminăm anul”

logo-bursa

Oficialii de la Bruxelles vor ca toate statele membre ale Uniunii Europene să aibă o creştere economică sustenabilă, să se dezvolte pe termen scurt, mediu şi lung, potrivit doamnei Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, care a prezentat, ieri, cele mai importante recomandări de ţară ale Executivului comunitar pentru România, în 2017. Doamna Cristea a amintit că apare întrebarea dacă „creşterea spectaculoasă” pe care o înregistrează în prezent România este sustenabilă, subliniind: „Aş vrea să combat un mit care începe să prindă rădăcini, şi anume că ar exista o oarecare «gelozie» pe creşterea din România şi că poate de asta unii sunt critici vizavi de ratele acestea de creştere. Nu, asta este tot ce ne dorim de la fiecare stat membru în parte – să crească economic, să aibă o dezvoltare sustenabilă şi să crească pe termen scurt, mediu şi lung.

Sursa: Bursa

Hidroelectrica va acorda dividende de 1,03 miliarde lei, adică 90% din profitul realizat anul trecut, aşa cum a decis Guvernul

news.ro logo

Acţionarii Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, au decis acordarea de dividende în valoare totală de 1,035 miliarde lei, reprezentând 90% din profitul net distribuibil înregistrat anul trecut, care s-a ridicat la 1,22 miliarde lei, arată un raport publicat pe site-ul companiei. ondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar al Hidroelectrica, ceruse ca producătorul de energie să repartizeze acţionarilor tot profitul net realizat de anul trecut sub forma dividendelor, care s-a ridicat la 1,22 miliarde de lei, dar şi încă 1 miliard de lei din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare. Sursa: News.ro

Topul retailerilor: Kaufland rămâne lider în comerțul românesc, cu afaceri de 2,1 miliarde euro în 2016

logo-profit

Cele mai mari 10 rețele de comerț modern au reușit să obțină anul treut în România profituri cumulate de 321 milioane euro, în creștere cu 15% față de anul anterior, la o cifră de afaceri cumulată de peste 10 miliarde de euro, în creștere cu 10% comparativ cu 2015, potrivit datelor din bilanțurile financiare depuse la Ministerul Finanțelor, consultate de News.ro. Kaufland România, care a ajuns la o rețea de 115 hipermarketuri, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 9,69 miliarde lei (2,13 miliarde euro), în creștere cu 5,6% față de 2015, potrivit datelor transmise de companie.

Sursa: Profit.ro

E.ON a programat pentru acest an investiții de 450 milioane lei, cele mai mari de la intrarea pe piața din România

Grupul energetic german E.ON pregăteşte investiţii de peste 450 milioane lei în acest an în România, cele mai mari de la intrarea pe piaţă, şi urmează să instaleze 370.000 de contoare inteligente până în 2020, a anunţat marţi grupul. “Îmbunătăţirea performanţei reţelelor continuă să fie prioritatea noastră. Pentru 2017 am bugetat investiţii de peste 450 milioane de lei, cele mai mari de la intrarea pe piaţa din România”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON România, într-un comunicat. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit 5,6 miliarde lei (1,4 miliarde euro).

Sursa: News.ro

Reindustrializarea României. Cei mai mari zece jucători din industrie au afaceri de 53 de miliarde de lei, în creştere cu 4%. Cinci din zece sunt companii din sectorul auto

logo-zf

Doar trei companii din industrie se află între cele mai mari 20 de companii din România în 2016. Spre comparaţie, comerţul are şase companii în top 20 ♦ În cele mai mari zece companii din industria prelucrătoare lucrează 47.000 de oameni ♦ Nouă din zece fabrici au raportat profit. Automobile Dacia, cea mai mare companie din România şi liderul in­dustriei prelucră­toa­re, generează 40% din cifra de afaceri a top zece jucători din industrie în 2016, după ce construc­torul auto a raportat vânzări de 20,7 mld. lei, în creştere cu 8% anul trecut.

Sursa: Ziarul Financiar

Afacerile Sanador au crescut cu circa 10 mil. euro anul trecut, dar profitul a fost mai mic decat in 2014

logo-wall-street

Afacerile furnizorului de servicii medicale private Sanador au inregistrat o crestere de circa 10 milioane euro anul trecut fata de 2015. Si numarul angajatilor companiei a crescut puternic in ultimii ani, de la 476 in 2011 pana la peste 1.100 in 2016. Vezi in continuare ce profit a inregistrat compania in ultimii ani. Prima clinica Sanador a fost deschisa in februarie 2001 si era dotata cu laborator propriu de analize medicale. Astazi, furnizorul de servicii medicale private opereaza in patru clinici si un spital, toate aceste unitati medicale fiind in Bucuresti.

Sursa: Wall Street.ro

Zece giganţi din modă, printre care Louis Vuitton şi Moncler, produc haine şi pantofi de 1 mld. lei în România

logo-zf

Zece jucători gigant din industria modei, printre care Louis Vuitton, Moncler sau Calzedonia, au investit direct în producţie pe piaţa din România, ajungând la finalul lui 2016 la afaceri de 1,35 mld. lei şi la aproape 6.300 de salariaţi. Numărul companiilor care au venit pe piaţa locală cu investiţii directe este relativ mic, prin comparaţie cu numărul brandurilor gigant care produc pe piaţa locală prin parteneri. Producţia proprie înseamnă costuri mai mari pentru producători – investiţii, costuri cu angajaţii şi cu administrarea businessului -, însă înseamnă şi un control mai bun al businessului şi al producţiei, un segment-cheie pentru un brand de modă.

Sursa: Ziarul Financiar

Topul latifundiarilor din România. Libanezii care controlează grupul Maria sunt singurii care au depăşit un miliard de lei cifră de afaceri

logo-economia

Grupul agricol Maria, deţinut de mai mulţi oameni de afaceri libanezi, este singurul business din topul celor mai mari exploataţii din România, care a depăşit anul trecut pragul de un miliard de lei cifră de afaceri.  2016 a fost un an bun pentru afacerile celor mai mari exploatatori de terenuri arabile din România, fie ei investitori autohtoni sau străini, arată o analiză realizată de Economica.net pe baza topului celor mai mari latifundiari în funcţie de mărimea suprafeţei solicitate la plată, realizat de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Sursa: Economica.net

Reindustrializarea României. Trei dintre cei mai mari zece jucători din industria chimică din urmă cu un deceniu sunt acum în insolvenţă sau faliment

logo-zf

Cei mai mari zece jucători din industria chimică adunau 12.000 de angajaţi în 2007, însă anul trecut aceste firme mai aveau doar 5.800 de salariaţi, dat fiind că sectorul a fost zguduit de intrarea în faliment a producătorului de sodă calcinată GHCL Upsom România (UPS), dar şi de două mari insolvenţe, a producătorului Oltchim şi a combinatului Amonil Slobozia. Doar patru din cei zece cei mai  mari jucători din topul companiilor din chimie din 2007 au reuşit să îşi crească afacerile, arată o analiză a ZF, pe baza datelor din anuarul Cei mai mari jucători din economie, ediţiile din 2007 şi 2017.

Sursa: Ziarul Financiar

Proprietarul magazinului Kika din România a cumpărat 50% din mallurile lui Iulian Dascălu şi investeşte în imobiliarele româneşti

logo-economia

Compania Atterbury Europe, specializată în dezvoltarea de centre comerciale şi deţinută de Steinhoff International Holdings, proprietarul magazinului Kika, a cumpărat 50% din părţile sociale ale firmelor prin care antreprenorul român Iulian Dascălu a dezvoltat patru malluri. Iulian Dascălu investeşte 220 de milioane de euro în proeictul Openville Atterbury Europe, deţinută în comun de compania de investiții cu capital privat Atterbury Property Holdings din Africa de Sud și de către Steinhoff International Holdings, prin filiala sa, Hemisphere International Properties, a cumpărat 50% din mallurile dezvoltate de Iulian Dascălu la Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava. Steinhoff International deţine pe piaţa locală magazinul Kika din Bucureşti.

Sursa: Economica.net

Blue Air poartă discuţii pentru achiziţia a 20 de avioane Boeing 737 Max, în valoare de 1,8 miliarde de dolari

logo-economia

Compania românească Blue Air poartă discuţii pentru achiziţia a 20 de avioane 737 MAX, iar anunţul ar putea fi făcut chiar săptămâna viioare la Paris Air Show, informează Bloomberg. Blue Air zboară de la Bucureşti la Iasi din 25 octombrie. În timp ce oficiali ai Guvernului au marcat cu fast închirierea a două avioane de către Tarom, operatorul român Blue Air ia în calcul achiziția a cel puţin 20 de avioane cu o valoare de 1,84 miliarde de dolari la preţul de listă, şi a ales modelul Boeing în locul competitorului A320 neo de la Airbus. Comanda ar putea fi chiar şi pentru 50 de avioane.

Sursa: Economica.net 













RELATED ARTICLES