spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 15-19 mai 2017


Revista presei 15-19 mai 2017

 

Economia României a crescut în primul trimestru cu 5,7%, peste estimări

news.ro logo

Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele estimări publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), care depăşesc sensibil prognozele analiştilor. În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%. Pentru întregul an 2017, guvernul mizează pe o creştere economică de 5,2%, în timp ce instituţiile internaţionale şi cei mai mulţi analişti financiari estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%. Datele publicate marţi arată o accelerare a creşterii economice în primul trimestru din 2017 faţă de ultimul trimestru din 2016, când produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 4,8%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Sursa: News.ro

Legea prevenţiei, adoptată de Guvern. Numărul contravenţiilor a fost diminuat la 267

logo adevarulProiectul Legii prevenţiei a fost adoptat astăzi de Guvern, urmând să fie transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului. Cele 267 de contravenţii ce vor fi supuse mecanismului prevenţiei sunt fapte care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Operatorii economici vor avea posibilitatea să remedieze o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni. „Aceste contravenţii sunt din domeniile fiscal, legislaţia muncii, agricultură, turism, ape şi păduri,  protecţia mediului, comunicaţii, educaţie, protecţia consumatorului, administraţiei locale, afacerilor interne.”, a informat Executivul într-in comunicat.

Sursa: Adevărul

BNR a revizuit în scădere, la 1,6%, prognoza de inflație pentru finalul lui 2017

logo-agerpres

Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,6%, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,7%. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,1%, de la 3,4% anterior, iar pentru primul trimestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,4%. Potrivit BNR, reintrarea inflației anuale IPC în intervalul țintei este anticipată a avea loc în trimestrul IV din 2017.

Sursa: Agerpres 

Euro depăşeşte 4,57 lei, atingând un nivel maxim din octombrie 2012

logo adevarul

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,5729 lei/euro, în creştere cu 0,4% faţă de nivelul precedent şi nivel maxim din 24 octombrie 2012, pe fondul unei deprecieri accelerate a monedei româneşti, afectată de o conjunctură externă nefavorabilă. Miercuri, BNR a afişat un curs de 4,5539 lei/euro.   Creşterea rapidă a cursului euro/leu din ultimele două zile i-a surprins pe analişti, chiar dacă a venit în primul rând pe o conjunctură externă, de apreciere a euro şi de depreciere a monedelor emergente.

Sursa: Adevărul

România a trecut pe deficit de cont curent în martie, cu un dezechilibru de 690 milioane euro, de 2,2 ori mai mare faţă de primul trimestru din 2016

news.ro logo

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat după primele trei luni din acest an un deficit de 690 milioane euro, de 2,2 ori mai mare decât nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale şi a serviciilor turistice, la care se adaugă şi dividendenle repatriate de către firmele străine cu afaceri în România, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). După primele trei luni din 2016, contul curent a înregistrat un deficit de 314 milioane euro, arată datele revizuite ale BNR.

Sursa: News.ro

Olanda, Cipru, Lituania, România și Irlanda, cele mai semnificative scăderi ale prețurilor energiei electrice

logo-agerpres

Cele mai semnificative scăderi ale prețurilor în monedă locală la energia electrică destinată populației s-au înregistrat în Olanda, Cipru, Lituania, România și Irlanda, în perioada cuprinsă în a doua jumătate a lui 2015 și a doua jumătate a lui 2016, arată un studiu publicat luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În perioada menționată, prețurile energiei electrice destinate consumatorilor casnici din UE au scăzut cu 2,3% (la 20,5 euro per 100 kWh), în timp ce prețurile gazelor naturale destinate populației au scăzut cu 10,5% (la 6,4 euro per 100 kWh).

Sursa: Agerpres

Datoria externă a României a crescut cu 815 milioane euro în primul trimestru, la 93,19 miliarde euro

logo-bursa

Datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât şi datoriile entităţilor private, a crescut în primele trei luni din acest an cu 815 milioane euro faţă de finalul anului trecut, la 93,192 miliarde euro, nivel maxim din februarie 2015, ca urmare a majorării împrumuturilor pe termen scurt, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). La finalul anului 2016, datoria externă totală a României a fost de 92,377 miliarde euro, iar la sfârşitul lunii februarie, nivelul era de 92,753 miliarde euro, arată datele BNR.

Sursa: Bursa

Programul carne de porc în fermele româneşti, aprobat de deputaţi. Producătorii vor primi ajutoare de 86 milioane euro

news.ro logo

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 235 voturi „pentru”, 26 voturi „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de Lege pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti, prin care se acordă ajutoare de stat destinate depăşirii dificultăţilor înregistrate de către producătorii din acest sector în valoare de 86 milioane de euro, fondurile fiind alocate de la bugetul de stat. Acest ajutor de stat urmează să se acorde de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, producătorilor de carne de porc, persoanelor juridice sau persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, şi se va implementa după primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat. Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme româneşti, producătorii trebuie să livreze către abatoare autorizate, în care se face clasificarea carcaselor de către clasificatori autorizaţi, minimum 600 şi maximum 100.000 de capete de porci graşi anual/beneficiar, indiferent de numărul exploataţiilor acestuia.

Sursa: News.ro

NOILE TARIFE de referinţă pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA)/ Vicepreşedinte ASF: Nu cred că nu există coerenţă în piaţa de asigurări

logo-mediafax

Pentru şoferii în vârstă de 31-40 de ani care au o maşină cu capacitatea cilindrică de 1.201-1.400 cmc, tariful de referinţă asigurării de răspundere civilă auto (RCA) este de 506 lei, a declarat miercuri Cornel Coca-Constantinescu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). „Tariful de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei”, a menţionat oficialul. El a precizat că tarifele de referinţă, care sunt calculate de ASF pe baza statisticilor pieţei de asigurări, „au caracter orientativ”. „Dacă o companie de asigurări ofertează tarife mult peste acest
e repere, clientul poate solicita explicaţii, dar asigurătorul respectiv va trebui să dea explicaţii şi la ASF. Îi aşteptăm cu plăcere pentru astfel de explicaţii, dar cred că nu va fi cazul”, a spus vicepreşedintele ASF.

Sursa: Mediafax

Companiile străine şi-au redus în primul trimestru cu 22% investiţiile directe în România, la 1,07 miliarde euro

news.ro logo

Companiile străine au făcut investiţii directe în România în valoare de 1,075 miliarde euro în primele trei luni ale acestui an, în scădere cu circa 22% faţă de perioada ianuarie-martie 2016, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). În primul trimestru din 2016, investiţiile străine directe în România au însumat 1,375 miliarde euro, arată calculele News.ro, pe baza datelor revizuite publicate de către BNR. „Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 1.075 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1.258 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 183 milioane euro”, a precizat banca centrală.

Sursa: News.ro

Fosta Banca Comercială Carpatica, devenită Patria Bank, a avut pierderi de aproape 10 milioane lei în primul trimestru

news.ro logo

Fosta Banca Comercială Carpatica, devenită de la 1 mai Patria Bank în urma unei fuziuni, a înregistrat în primul trimestru din acest an un rezultat negativ de 9,7 milioane lei, o pierdere cu 27% mai mare decât în trimestul IV 2016, pe fondul încetinirii activităţii cauzată de pregătirea fuziunii, a anunţat luni banca. Venitul total din exploatare s-a ridicat în perioada ianuarie-martie la 14,5 milioane lei, în creştere cu 16% faţă trimestrul anterior. Cheltuielile operaţionale au fost în primele trei luni de 24,6 milioane lei, în creştere cu 2% faţă de trimestrul anterior, arată raportul băncii transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Activele totale au scăzut în trimestrul 1 cu 4% faţă de 31 decembrie 2016, la 2,49 miliarde lei,  pe fondul reducerii bazei de depozite atrase de la clienţi şi închiderii a 18 agenţii în decembrie 2016.

Sursa: News.ro

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată s-a majorat în T1 cu aproape 6%, cele mai mari creşteri fiind la electronice şi electroscanice mici

logo-zf

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată s-a majorat în primul trimestru al anului cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la un total de 557 milioane euro, cele mai mari creşteri fiind în sectorul de electronice (12,7%) şi cel de electrocasnice mici (17,7%), potrivit studiului GfK TEMAX. Ca valoare, vânzările de electronice au generat 92 milioane euro, cele de electrocasnice mici de 45 milioane euro, electroscanicele mari de 110 milioane euro, aparatele foto de 5 milioane euro, echipamentele IT de 93 milioane euro, iar zona de telecom a avut o valoare de 204 milioane euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Romcarton deschide o nouă fabrică lângă Bucureşti

logo adevarul

Aceasta va fi construită în Popeşti – Leordeni în baza unei investiţii de 27,5 milioane de euro, din care 23,4 milioane de euro provin dintr-un credit contractat de la BCR. Romcarton S.A., companie membră a Grupului Rossmann, unul dintre liderii europeni în producerea ambalajelor din carton ondulat, a contractat de la Banca Comercială Română un credit de investiţii în valoare de 23,4 milioane de euro, pentru a putea construi o fabrică lângă Bucureşti, în localitatea Popeşti – Leordeni.  Facilitatea de credit a fost aprobată la începutul lunii martie, fabrica de carton ondulat urmând să se întindă pe o suprafaţă de peste 3,4 hectare. Proiectul va fi finalizat până la sfârşitul anului 2017, investiţia totală ridicându-se la 27,5 milioane de euro.   Romcarton S.A. este primul producător de ambalaje de carton ondulat din Romania, având o experienţă de aproape 30 de ani în industria de profil, iar clienţii companiei provin din industria alimentară şi a bunurilor de larg consum. Compania face parte din grupul european Rossmann, care mai deţine în România şi fabrica Ambro Suceava. La nivel mondial, Rossmann operează 25 de fabrici, dintre care 22 în Europa şi 3
în Africa, cu o capacitate de producţie de 500.000 de tone de carton ondulat şi 300.000 tone hârtie.

Sursa: Adevărul

Unifarm, distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătăţii, are afaceri de doar 18 milioane de euro. Cele mai mari trei companii private din distribuţia de medicamente rulează peste 2 miliarde de euro anual

logo-zf

Compania Naţională Unifarm, dis­tri­buitorul de medicamente al Ministe­ru­lui Sănătăţii, controlat cu pachet inte­gral de stat, a finalizat anul trecut cu afaceri de 82 mil. lei (18 mil. euro), dublu faţă de anul anterior, potrivit şefului companiei. „Contractele cu Ministerul Sănătăţii ne-au asigurat 40 de milioane de lei din cei 82 de milioane de lei anul trecut. Restul sunt contracte cu lanţuri private precum Catena, Sensiblu, Help Net, dar şi cu spitale şi maternităţi“, a declarat pentru ZF Adrian Ionel, CEO-ul privat al companiei, numit în 2012. Unifarm, cu 35 de angajaţi, are în flo­ta proprie 10 autoutilitare de trans­port mar­fă, dar lucrează şi cu alte 140 de ma­şini ale partenerilor privaţi, potrivit lui. „În total lucrăm cu 89 de produ­că­tori de me­dicamente. Avem un depozit de 6.000 de metri pătraţi în nordul Bucu­reştiului, lângă sediul Agenţiei Naţio­nale a Medi­ca­mentului şi Dispozi­ti­velor Me­di­cale. Dis­tri­buim anual peste 30 de mi­lioa­ne de cutii de me­di­ca­men­te şi vac­ci­nuri“, a spus Adrian Ionel pen­tru ZF.

Sursa: Ziarul Financiar

BEI a semnat acorduri cu trei bănci din România pentru a genera finanţări de 256 milioane de euro pentru IMM-uri

news.ro logo

Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) a semnat miercuri, la Bruxelles, primele trei acorduri ale programului Iniţiativa pentru pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) cu trei bănci comerciale, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română (BCR) şi ProCredit Bank, care ar putea genera o finanţare totală de 246 milioane de euro, a anunţat Comisia Europeană (CE). Suma care ar putea fi generată reprezintă aproape jumătate din bugetul total de 540 de milioane de euro al programului Iniţiativa pentru IMM-uri. Peste 4.300 de IMM-uri, microîntreprinderi şi start-up-uri din România ar putea avea un acces mai bun la finanţare în cadrul celor trei acorduri.

Sursa: News.ro

ZF Cei mai mari jucători din economie – 2016. Top zece companii din farma au ajuns la vânzări de 6,2 mld. lei. „Piaţa va creşte în continuare. Nevoile sunt mari“

logo-zf

Primele zece corporaţii din piaţa farma au înregistrat creşteri ale vânzărilor cuprinse între 15% şi 325% în ultimul deceniu, cu cea mai mare rată de creştere pentru israelienii de la Teva Pharmaceuticals, care au au ajuns de la circa 80 de milioane de lei în 2007 la 340 de milioane de lei anul trecut, conform calculelor ZF pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă Cegedim. „Cu siguranţă că în zece ani piaţa a crescut enorm în Ro­mâ­nia. Noi estimăm că va creşte în continuare pentru că statul nu poate să lase taxa claw­back la infinit. Nevoile sunt mari şi cu cât se învârt bani mai mulţi, cu atât problemele de eficienţă devin mai mari. E dificil ca cineva să pună ordine pe piaţa farma când zece ani nu s-a făcut ordine“, a spus pentru ZF Loren­zovici Laszlo, consultant farma, director general la Hospital Consulting. Consultantul a mai precizat că populaţia Ro­mâniei de circa 20 de milioane de locuitori face ca piaţa de medicamente românească să nu poată fi ignorată de companiile farma care activează în această zonă.

Sursa: Ziarul Financiar

Bursa de la București încheie cea mai bună săptămână din acest an, cu transferuri de peste 500 milioane lei și listarea Digi

logo-profit

Într-o etapă de turbulențe în piețele financiare internaționale, la Bursa de Valori București am avut o săptămână cu închidere pozitivă și transferuri cu acțiuni de peste 113 milioane euro, activitatea de tranzacționare fiind catalizată de noul emitent Digi. Activitate de tranzacționare consistentă pe titlurile noului emitent Digi Communications (DIGI) și tranzacții de tip deal de peste 10 milioane lei au marcat cea mai bună săptămână de tranzacționare de pe piața de capital românească ce a sfidat un val de aversiune față de activele de risc. „Bursa a rezistat foarte bine. Neașteptat de bine”, a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, observator de peste 20 de ani a pieței locale de capital. Este o performanță cu atât mai notabilă, în contextul turbulențelor legate de decizia președintelui american Donald Trump de a-l demite pe șeful FBI. Moldovan remarcă o „decorelare pozitivă”, în sensul că scăderile din piețele internaționale nu au fost acompaniate de vânzări pe măsură la BVB.

Sursa: Profit.ro

Schimbare la vârful unei pieţe de peste 10 mld. lei anual. Aquila din Ploieşti, noul lider al sectorului de distribuţie FMCG. Compania este controlată de Alin Dociu şi Cătălin Vasile, care au pus bazele grupului cu peste 2.000 de angajaţi

logo-zf

Aquila Part Prod Com, cea mai mare companie din grupul Aquila din Ploieşti (judeţul Pra­hova), a devenit noul lider al sectorului de distribuţie a bunurilor de larg consum (FMCG – fast mo­ving consumer goods – engl) după ce au de­tronat Interbrands Marketing & Distri­bution, businessul care a dominat mai bine de un deceniu piaţa evaluată la peste 10 mld. lei. Aquila Part Prod Com a avut anul trecut afaceri de aproape 798 mil. lei (177 mil. euro), în creştere cu 18% faţă de anul precedent, arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Comparativ, businessul Interbrands a avansat cu 6% anul trecut. Interbrands Marketing & Distribution, cu afaceri de 173 mil. euro anul trecut,  este controlat indirect de familia libaneză Sarkis.

Sursa: Ziarul Financiar

Blue Air are cea mai mare rată de creştere a capacităţii din 30 de companii aeriene din Europa

logo-economia

Compania low-cost Blue Air înregistrează o creştere anuală de 64% a capacităţii în programul de vară, cea mai mare creştere dintr-un total de 30 de operatori aerieni, arată o analiză CAPA pe baza datelor OAG. Lansată în 2004, Blue Air a depăşit compania naţională Tarom, nu doar ca număr de pasageri, ci şi la numărul de aeronave în flotă. Blue Air a adoptat modelul pan-european de companie low-cost, cu o strategie mai expansivă din punct de vedere geografic. Este singura companie românească care şi-a stabilit baze în afara ţări. După deschiderea bazelor de la Torino (Italia) şi Larnaca (Cipru), a urmat anul acesta stabilirea bazei la Liverpool (Marea Britanie), acolo unde Blue Air a dus la creşterea traficului de pasageri cu 7% în luna aprilie. Chiar dacă la nivel european Blue Air nu are o cotă semnificativă, de doar 0,4%, intarea pe piaţa internă din Marea Britanie, compania românească întră în competiţie cu giganţii Ryanair şi easyJet, pe cele mai bune rute. Cea mai mare companie aeriană din România este Wizz Air, cu o cotă de 35% din capacitatea totală disponibilă pe întreaga piaţă, în săptămâna 8-14 mai, arată datele OAG. Blue Air este a doua companie, cu o cotă de 18%, după ce depăşit Tarom, care are o cotă de doar 13%.

Sursa: Economica.net

Ce fac companiile de la bursă: 28 de firme şi-au publicat rezultatele pe T1, din care şase companii incluse în indicele BET

logo-zf

Un număr de 28 de emitenţi de la Bursa de Valori şi-au publicat săptămâna trecută rezultatele financiare aferente pri­mului trimestru, din care şase – Conpet, Electrica, Nu­cle­ar­electrica, OMV Petrom, Romgaz, BVB – fac parte din indicele de referinţă BET. Săptămâna aceasta se anunţă una şi mai încărcată pentru raportările primelor trei luni, azi fiind rândul MedLife, Antibiotice Iaşi, Transelectrica, Transgaz, Oil Terminal, iar mâine este aşteptată la tran­zacţionare Digi, a cărei vânzare de acţiuni a fost cea mai mare a unei companii private din istoria BVB. Nuclearelectrica, profit de 84 mil. lei în T1. Nuclearelectrica (SNN), producător de energie nucleară şi combustibil nuclear, a obţinut în primele trei luni un profit net de 84 mil. lei, mai mare cu 26% faţă de T1/2016, în timp ce afacerile s-au majorat cu 6%, la 488 mil. lei. Vineri acţiunile companiei au închis la 7 lei, în urcare cu 1,45% faţă de şedinţa precedentă.

Sursa: Ziarul Financiar















RELATED ARTICLES