spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 17-21 aprilie 2017


Revista presei 17-21 aprilie 2017

FMI si-a imbunatatit estimarile privind avansul economiei romanesti in 2017 si 2018

logo-agerpres

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere, de la 3,8% pana la 4,2%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marti de institutia financiara internationala in avanpremiera reuniunii de primavara. De asemenea, FMI si-a imbunatatit usor si estimarile privind ritmul de crestere inregistrat de economia Romaniei in 2018, pana la 3,4%, fata de avansul de 3,3% preconizat in toamna anului trecut. Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, Romania va inregistra in acest an a doua cea mai mare crestere economica din Europa, fiind devansata doar de Islanda (5,7%). Pe ansamblu, Europa va inregistra o crestere economica de 2%, iar Europa Emergenta, regiune unde este inclusa si Romania, va inregistra un avans al PIB de 3%.

Sursa: Agerpres

Romania a inregistrat in martie cea mai scazuta inflatie anuala din UE, de 0,4%

logo-profit

Romania a inregistrat in martie cea mai scazuta inflatie anuala din Uniunea Europeana, de 0,4%, in timp ce la nivelul Uniunii Europene a fost de 1,6%, iar in zona euro de 1,5%, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistica, Eurostat. Niveluri scazute ale inflatiei au mai consemnat Irlanda si Olanda, ambele de 0,6%, scrie News.ro. In schimb, cele mai ridicate rate ale inflatiei anuale au fost consemnate luna trecuta in Letonia, 3,3%, Lituania, 3,2%, si Estonia, de 3%. Datele Eurostat reflecta evolutia indicelui armonizat al preturilor de consum din martie fata de aceeasi luna a anului precedent.

Sursa: Profit.ro

BRD estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 4,1% in 2017

logo-bursa

Analistii BRD-Groupe Societe Generale estimeaza ca economia Romaniei va incetini in acest an si va inregistra un avans de 4,1%, in timp ce deficitul bugetar va depasi plafonul impus prin tratatele europene si va ajunge la 3,4% din produsul intern brut (PIB), dupa standardul european ESA 2010, arata un raport de cercetare, citat de News.ro. Estimarea BRD este apropiata de cea a Fondului Monetar International (FMI), care a revizuit in urcare, marti, estimarea pentru cresterea economica a Romaniei din 2017, de la 3,9% la 4,2%.

Sursa: Bursa

INS: Numarul persoanelor apte de munca a ajuns la 8,979 milioane, in 2016; rata somajului a scazut la 5,9% de la 6,8%

logo-agerpres

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca a crescut, in 2016, cu 0,2 puncte procentuale fata de anul precedent, pana la 61,6%, iar numarul persoanelor apte de munca s-a situat la 8,979 milioane, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti. In acest context, din cele aproape 9 milioane de persoane active in campul muncii, circa 8,5 milioane aveau un loc de munca, iar 530.000 erau someri. La nivel general, rata somajului a fost de 5,9%, in scadere fata de anul 2015, cand s-a consemnat un procentaj de 6,8%. Cea mai ridicata rata a somajului (20,6%) s-a inregistrat in randul tinerilor, cu varste intre 15 si 24 de ani.

Sursa: Agerpres

Impactul bugetar al impozitului „pe gospodarie“: Finantele vor pierde in 2018 cel putin 10 mld. lei

logo-zf

Impozitarea veniturilor („pe gospodarie“) cu 10% din 2018 va insemna un gol in vistieria statului de cel putin 10 miliarde de lei anual (daca nu va fi nimic in compensare si fara a lua in calcul cheltuiala cu „consultantii fiscali“), in conditiile in care veniturile in Romania sunt preponderent salariale, iar in 2016, la un impozit de 16%, bugetul general consolidat a adunat din „impozitul pe salarii si venit“ 27,7 miliarde de lei (1,7 mld. lei la un punct de impozit). „Finantele nu au cum sa compenseze o astfel de cadere de venituri decat daca merg pe trepte de impozitare. De fapt, PSD a avut mereu in minte trecerea la o impozitare progresiva si, foarte probabil, va incerca sa o aplice in viitor“, comenteaza economistul Aurelian Dochia.

Sursa: ZF

Energia regenerabila a asigurat anul trecut 42% din productia nationala de electricitate a Romaniei

logo-agerpres

Energia din surse regenerabile a asigurat anul trecut 42,29% din productia nationala de electricitate, cea mai mare pondere fiind a energiei hidro, se arata intr-un raport al ANRE privind piata de energie electrica in 2016. Astfel, energia hidro a insemnat 29,88% din productia totala a tarii de energie electrica, energia eoliana a fost 11,07%, energia fotovoltaica — 1,18%, iar din biomasa s-a produs 0,16% din total. Energia hidro a reprezentat, de altfel, principala sursa de producere a energiei electrice la nivel national, detronand carbunele, care a asigurat 24,37% din total.

Sursa: Agerpres

EXCLUSIV! Viorel Ştefan: De anul viitor rămân doar două contribuţii: CAS şi CASS. Le trecem în sarcina angajatului. PLUS creşte POVARA la activităţile INDEPENDENTE cu 25%

logo-capital

Începând cu anul viitor vor exista doar două contribuţii, respectiv CAS şi CASS, care vor fi trecute în sarcina exclusivă a angajatului, a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, confirmând informaţiile publicate de Capital, săptămâna trecută. De la 1 ianuarie 2018 contribuţiile sociale vor fi de 35%, reduse de la 39,25% şi vor fi datorate exclusiv de angajat. „Modificăm sarcina fiscală a obligaţiilor privind contribuţiile sociale datorate de angajat şi angajator, în sensul preluării în totalitate de către angajat. De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS şi CASS în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente. Respectiv CAS-ul se va plăti fie la bugetul asigurărilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel puţin egală salariului minim pe economie.

Sursa: Capital

CNP menține la 5,2% estimarea privind creșterea economică pentru acest an

logo-agerpres

Comisia Națională de Prognoză (CNP) a păstrat estimarea de creștere economică pentru acest an la 5,2%, dar cu o creștere nominală de 0,15%, față de prognoza anterioară, la 816,5 miliarde lei, reiese din ‘Prognoza pe termen mediu 2017 – 2020 – varianta de primavară 2017’. Pentru 2018 este prevăzută o creștere economică reală de 5,5%.

Sursa: Agerpres

Românii au obosit să mai ia credite? finanţările noi au scăzut cu 7% în primele două luni din 2017

logo-zf

Băncile au acordat în primele două luni ale acestui an credite noi în lei şi euro pentru populaţie în valoare de 3,7 miliarde de lei (822 mil. euro), în scădere cu aproximativ 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele centralizate de Banca Naţională. Creditele noi în lei şi euro contractate de persoanele fizice pentru achiziţia de locuinţe au scăzut cu circa 14% în perioada ianuarie-februarie a acestui an şi au atins un volum total de 1,3 mld. lei (290 mil. euro), în timp ce credi­te­le noi pentru consum au cumulat aproximativ 2,3 mld. lei (513 mil. euro) în primele două luni, adică un recul de 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Peste 90% din împru­mu­tu­rile noi sunt acordate în lei, atât în cazul creditelor de con­sum, cât şi al celor imobiliare, creditarea de retail în valută fiind practic inexistentă în ultimii 2-3 ani.

Sursa: ZF

Dupa 10 ani de pierderi, piata asigurarilor din Romania a intrat pe profit. Topul celor mai mari castiguri din 2016

logo-economia

Primii zece asiguratori din Romania au incheiat 2016 cu un profit de circa 310 de milioane de lei, potrivit datelor financiare ale companiilor si estimarilor ECONOMICA.NET. Alti doi mari asiguratori (cota de piata intre 8% si 10%) sunt Carpatica Asig care a intrat in faliment la mijlocul anului trecut si City Insurance, societate cu o situatie incerta. Practic, pentru prima data in ultimii 11 ani, piata de asigurari din Romania ar putea raporta profit global in asigurari pentru 2016. Piata asigurarilor din Romania a incheiat anul 2015 cu o pierdere totala neta de 267,6 milioane de lei, din cauza falimentului celui mai mare asigurator de la acea vreme, Astra Asigurari. In 2016 a intrat in faliment Carpatica Asig, un alt asigurator important, chiar daca nu de calibrul lui Astra. O situatie incerta care s-ar putea transforma in falimentul anului 2017 o reprezinta societatea City Insurance, care sigur va raporta pierdere pentru anul financiar 2016.

Sursa: Economica.net

BCR vrea sa aloce si profitul din 2016, de 886 mil. lei, pentru acoperirea pierderii din 2014. Actionarii raman fara dividende pentru inca un an

logo-zf

BCR, cel mai mare jucator din sistemul bancar romanesc, va utiliza si profitul contabil obtinut anul trecut pentru acoperirea pierderii reportate din anul 2014, insa va mai ramane o diferenta neacoperita de circa 121 mil. lei, care va fi compensata din castigurile anilor viitori. Aceasta alocare a profitului urmeaza sa fie supusa aprobarii actionarilor BCR, care se intalnesc la inceputul saptamanii viitoare. BCR, controlata de grupul austriac Erste, a reusit sa revina pe profit in 2015 dupa pierderea imensa din 2014, de 2,6 mld. lei, cauzata de provizioanele ridicate si vanzarea de credite neperformante. Iar anul trecut banca s-a mentinut pe profit.

Sursa: ZF

Belgienii de la Atenor au cumparat fosta ambasada a Germaniei pentru un proiect de birouri in Bucuresti

logo-economia

Dezvoltatorul imobiliar belgian Atenor Group, care a finalizat anul trecut a treia cladire de birouri din proiectul Hermes Business Camp din Pipera, a cumparat Casa Cesianu, fosta Legatie germana, dar si teren adiacent pentru constructia unui nou proiect de birouri. Acesta este al doilea proiect de acest gen, dupa reabilitarea vilei Oromolu si constructia cladirii de birouri Aviatorilor 8 de catre sud-africanii de la NEPI.

Sursa: Economica.net

Consultant imobiliar: Preturile locuintelor din Romania ar putea creste anul acesta cu 5-7%

logo adevarul

Cererea ridicata in contextul alocarii fondurilor pentru programul “Prima Casa” ar putea sa duca la o noua majorare a preturilor locuintelor, a declarat, pentru News.ro, directorul diviziei New Homes din cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, Gabriel Voicu, care estimeaza pentru anul acesta o crestere medie de 5-7%. Un alt motiv pentru cresterea preturilor este majorarea costurilor de dezvoltare, de la preturile terenurilor la cele ale materialelor de constructii si ale fortei de munca, estimeaza consultantul.

Sursa: Adevarul

Dan Odobescu, City Insurance, ramane fara aprobarea ASF pentru executarea functiei si este amendat

logo-economia

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat cu amenda si a retras aprobarea acordata lui Dan Odobescu pentru executarea functiei de director general al Societatii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial de marti. Amenda este in cuantum de 20.000 de lei. Decizia ASF a fost luata deoarece s-a constatat ca director general al Societatii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA nu a efectuat demersurile necesare in vederea asigurarii stabilitatii financiare a societatii.

Sursa: Economica.net

Apare un nou tip de mall in Romania, special pentru orasele mici

logo-capital

Conceptul de strip mall il va depasi numeric pe cel al mallurilor clasice in urmatorii cinci ani. Mai mult, fiecare oras din Romania, cu o populatie de peste 30.000 de locuitori, va avea cel putin o galerie comerciala in urmatorii 3-4 ani, prognozeaza consultantii imobiliari. Strip mallul este un centru comercial de mici dimensiuni, compus din magazine individuale pe un singur nivel, insiruite, cu intrare directa din zona de parcare. Baza de clienti a acestor unitati de retail este formata din cumparatorii hipermarketurilor.

Sursa: Capital

CEC Bank lanseaza un nou instrument de finantare de tip ”revolving” pentru companiile care fac exporturi

logo-profit

Banca de stat CEC Bank a anuntat miercuri ca lanseaza un nou instrument de finantare de tip ”revolving”, in euro sau dolari, pentru companiile care realizeaza operatiuni de export. Creditul de tip „revolving” este o linie de finantare pusa la dispozitia clientilor de catre banci, pe care acestia o pot folosi oricand, dar pentru care platesc un comision chiar si daca nu o utilizeaza. In unele cazuri, clientii pot alege sa nu plateasca creditul efectiv, ci doar dobanzile si comisioanele, scrie News.ro. Prin noul instrument lansat de CEC Bank, denumit ”Plafonul pentru mobilizarea creantelor de export”, firmele pot avea acces la un credit de tip ”revolving”, in euro sau dolari, prin care isi pot finanta operatiuni de export prin intermediul acreditivelor de export cu plata la termen.

Sursa: Profit.ro 

Continental a extins fabrica de componente electronice de la Timisoara, datorita cresterii comenzilor

logo-economia

Fabrica de componente electronice Continental din Timisoara si-a extins aria de productie si depozitul cu 5.000 de metri patrati si a inaugurat o noua cladire de birouri de peste 2.200 de metri patrati, potrivit unui comunicat al companiei. Zona de productie a fost extinsa cu 30%. Investitia in extinderea zonei de productie si constructia noii cladiri de birouri se ridica la peste 12 milioane de euro si a fost necesara datorita cresterii capacitatii de productie in urmatorii ani, spune compania. „Extinderea productiei a fost necesara datorita numarului tot mai mare de produse pe care trebuie sa le livram clientilor nostri. Fabrica a cunoscut o evolutie impresionanta in cei zece ani de existenta. Am inceput cu 200 de angajati in anul 2006 si am ajuns la peste 1.300”, a declarat Ralf Luchs, directorul fabricii de componente electronice Continental, in comunicat.

Sursa: Economica.net

Ministerul Energiei, inainte cu tupeu catre o noua conducere provizorie la Hidroelectrica

logo-bursa

Ministerul Energiei nu a dat inapoi si a aprobat, in Adunarea Generala de ieri, cele sase propuneri controversate pe care le-a inaintat pentru un nou Consiliu de Supraveghere (CS) provizoriu la Hidroelectrica, in ciuda criticilor din piata de energie si ale actionarului minoritar Fondul Proprietatea. Astfel, in noul CS al producatorului de energie au intrat Ioana Andreea Lambru, secretar general al Guvernului Grindeanu, Horia Marian Gambuteanu, consilier la Secretariatul General al Guvernului, Andreea Negru- Ciobanu, purtator de cuvant al ministrului Dezvoltarii Sevil Shhaideh, Gheorghe Gabriel Gheorghe, fost vicepresedinte al Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, Dorin Liviu Nistoran, director general al Televoice Group SRL, Dan Laurentiu Tudor, Director General Adjunct in cadrul ELCEN Bucuresti.

Sursa: Bursa

Mai mulți oameni de afaceri, printre care Dragoș Anastasiu și Wargha Enayati, vor să facă un fond de investiții cu care să finanțeze start-up-uri

logo-profit

Fostul ministru pentru IMM și Mediu de Afaceri, Florin Jianu, le-a propus de ceva vreme mai multor oameni de afaceri să înființeze un fond privat de investiții prin care să finanțeze start-up-uri din diverse domenii. Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines, și Wargha Enayati, fondatorul rețelei de sănătate Regina Maria au declarat că discută deja cu alți oameni de afaceri despre un astfel de proiect, care ar putea fi pus în practică anul viitor. La o conferință pe teme de turism, Florin Jianu a spus că investitori importanți din domeniu, gen Mohammad Murad, Dragoș Anastasiu și alți câțiva, au ajuns la o potență financiară care le permite să creeze împreună un fond de investiții privat prin care să susțină start-up-uri, noi firme în domeniul turismului, cu accent pe ceea ce înseamnă IT, mici servicii în turism etc. Aceste mici business-uri ar fi colaterale afacerilor celor care dezvoltă fondul, și nu le-ar concura.

Sursa: Profit.ro

 

 

 

 

 













RELATED ARTICLES