spot_img
AcasăInternaționalPreședintele Azerbaidjanului și-a numit soția în funcția de prim-vicepreședinte al republicii


Președintele Azerbaidjanului și-a numit soția în funcția de prim-vicepreședinte al republicii

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev și-a numit soția, Mehriban Alieva, prim-vicepreședinte al republicii, familia acaparând și mai mult puterea în mica țară producătoare de petrol din spațiul ex-sovietic, informează publicația britanică Financial Times.

Mehriban Alieva devine prim-vicepreședinte al Azerbaidjanului, conform decretului emis marți, în care nu au fost detaliate responsabilitățile ei, dar care i-a asigurat într-un mod eficient primei doamne poziția de a doua cea mai puternică persoană în stat și i-a consolidat acesteia dreptul de succesiune la președinție.

Azerbaidjan, țară bogată în resurse petrolifere, este controlată de familia Aliev de aproape cinci decenii. Ilham Aliev (56 de ani), conduce cu o mână de fier Azerbaidjanul de la decesul tatălui său, Gheidar Aliev, în 2003. Acesta din urmă s-a aflat la putere timp de zece ani, începând cu 1993.

Soția președintelui, care se trage dintr-una dintre cele mai puternice familii ale Azerbaidjanului, este foarte cunoscută în țara majoritar musulmană pentru stilul ei occidental de a se îmbrăca.

Președintele Aliev, precum mulți alți conducători longevivi din Asia Centrală, și-a asumat poziția de garant pentru stabilitatea, securitatea și perspectivele energetice pe termen lung ale Azerbaidjanului. De asemenea, acesta s-a orientat spre aliații occidentali în încercarea de a ridica un zid de apărare împotriva influenței rusești în regiunea caspică, ce se învecinează cu Iran și Turcia.

În septembrie anul trecut, în Azerbaidjan a avut loc un referendum privind modificarea Constituției, care a fost contestat de opoziție și diferite organizații pentru apărarea drepturilor omului.

Printre modificările votate figurează extinderea mandatului președintelui de la cinci la șapte ani, instituirea funcției de prim-vicepreședinte al republicii și scăderea la 35 de ani a vârstei de la care o persoană poate candida la funcția de președinte al țării.













RELATED ARTICLES