spot_img
AcasăOpiniiBursa de Valori București – ofensivă în educația financiară Cei 5 Fantastici


Bursa de Valori București – ofensivă în educația financiară Cei 5 Fantastici

Bursa de Valori București va lansa în această toamnă cel mai amplu program de educație financiară derulat până în prezent în România, declinat în mai multe proiecte specifice, dedicate în special atragerii de noi investitori în piața de capital. Sub denumirea generică de “Cei 5 Fantastici”, Bursa de Valori București își propune să aducă, prin cinci proiecte ample, piața de capital mai aproape de oameni, prin seminarii, cursuri, evenimente de mare amploare și chiar un concurs de tranzacționare în mediul real – o premieră pentru țara noastră.

La nivel național, gradul de educație financiară este unul foarte scăzut, plasând România pe ultimul loc în Uniunea Europeană și pe ultimele locuri în Europa. Un raport din 2015 arată că trei din patru români nu au cunoștințe financiare și doar 15% dintre ei economisesc pe termen lung. Cu toate acestea, potențialul de investiții în România este unul ridicat. Peste 23.000 de români au depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare totală de 6 miliarde de euro, iar 13,7 milioane de români au depozite sub 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 24 de miliarde de euro. Astfel, cele 30 de miliarde de euro din depozite pot migra spre investiții în piața de capital, pentru a finanța companiile și pentru a aduce randamente superioare celor din dobânzile bancare.

Unul din cele cinci proiecte pe care Bursa de Valori București le va derula în această toamnă este “Fluent în Finanțe” și își propune să susțină demersurile pentru creșterea gradului de educație financiară în România. Lansat în iulie 2015, conceptul ințial a presupus organizarea de seminarii pentru angajații corporațiilor din România. Rolul proiectului constă în abordarea profesioniștilor români activi în mediul zilnic al acestora – locul de muncă – și de a le îndrepta atenția către importanța gestionării în mod activ a resurselor proprii. Seminariile sunt gratuite, disponibile în toată țara și desfășurate în colaborare cu departamentul de resurse umane și conducerile companiilor interesate. Seminariile sunt predate de experții Bursei de Valori Bucuresti și brokerii unuia dintre parteneri. Ulterior, Bursa de Valori București a decis să extindă acest proiect și să organizeze seminarii inclusiv pentru persoanele fizice, indiferent de angajatorul lor, iar din martie 2016 și pentru universități. Până în prezent, proiectul a ajuns la peste 3.500 de persoane aflate în opt orașe din România, devenind astfel cel mai mare și de succes efort educațional al BVB. Proiectul „Fluent în Finanțe” oferă ajutor pentru dezvoltarea personală și profesională a românilor, și contribuie la creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește administrarea propriilor finanțe. Din toamna acestui an, programul se va extinde cu al patrulea pilon, dedicat angajaților din companiile listate la bursă. Astfel, alte câteva mii de persoane vor lua parte la cursurile și seminariile gratuite oferite de Bursa de Valori București. Mai multe informații despre “Fluent în Finanțe” sunt disponibile pe site-ul dedicat al proiectului: http://fluentinfinante.bvb.ro.

În septembrie, va fi lansat primul concurs de tranzacționare în mediul real din România, organizat de Bursa de Valori București. Concursul poartă numele „Condus de Randament“ și își propune să atragă atenția asupra oportunităților de investiții de pe piața de capital din România. La concurs se poate înscrie orice persoană cu vârsta de peste 18 ani, indiferent dacă are sau nu experiență în investiții pe piața de capital. Pe parcursul concursului, Busa de Valori București va pune la dispoziție materiale educaționale, tutoriale, cursuri suport și seminarii. Astfel, fiecare dintre cei înscriși va avea posibilitatea să câștige premiul cel mare – o mașina Dacia Duster (asigurată CASCO și cu RCA pentru un an) sau unul dintre celelalte premii oferite de parteneri (cumpărături de mii de euro, vacante, telefoane). Pentru a intra în competiție, participanții trebuie să își deschidă un cont de tranzacționare la un broker autorizat la Bursa de Valori Bucuresti, să realizeze tranzacții cu o valoare cumulată a rulajului de 30.000 de lei și să respecte regulile competiției. Concursul se va desfășura pe parcusul a patru luni, până în martie 2017, când va fi anunțat câștigătorul, în cadrul unei gale de premiere. Mai multe informații despre concursul “Condus de Randament” sunt disponibile pe pagina oficială https://condusderandament.bvb.ro.

Pe 29 octombrie, Bursa de Valori București va organiza în Capitală a cincea ediție a Forumului Investitorilor, un eveniment dedicat în special celor care deja activează în piața de capital. Cu toate acestea, va exista și o sesiune dedicată începătorilor, unde cei prezenți se pot familiariza cu noțiunile de bază și pot învăța care sunt primii pași în lumea investițiilor. Pe parcursul zilei, specialiști, analiști, brokeri, traderi, investitori și alți lectori, vor dezbate ultimele noutăți de pe piețele bursiere și vor analiza perspectivele. La eveniment sunt așteptați peste 300 de participanți, atât din București, cât și din țară. Forumul Investitorilor este cel mai bun prilej pentru a intra în contact cu profesioniștii din piața de capital și pentru a afla informații utile în vederea luării celor mai bune decizii de investire.

În toamna acestui an, Bursa de Valori București va lansa un portal informațional intitulat InvestingRomania. Acesta vine in continuarea proiectelor și acțiunilor prin care Bursa de Valori București și-a propus să îmbunătățească nivelul de transparență al companiilor listate, precum și să stimuleze interesul tuturor investitorilor, indiferent de tipul și rezidența lor. Platforma va fi un nou instrument al Bursei de Valori București prin care investitorii vor selecta și urmări mai ușor companiile în care vor să investească sau în care investesc deja.  Astfel, BVB va include și va promova chiar de la început pe acest portal 15 companii de referință pentru piața de capital din Romania. Au fost impuse standarde înalte pentru selectarea companiilor – raportare prin noul sistem IRIS, atât în limba română, cât și în limba engleză, o bună guvernanță corporativă și acoperire de către minimum doi analiști financiari. Portalul InvestingRomania va fi disponibil la adresa www.investingromania.com și va avea ca prim scop conectarea celor mai bune companii listate cu analiștii financiari și cu investitorii. BVB își dorește ca portalul să devină punctul central de informare în privința investiției în companii de top din România. Acesta va cumula informații provenit din multiple surse referitoare la fiecare companie, toate cu scopul de a oferi o imagine de 360 de grade actualilor și potențialilor investitori. În calitate de emitent, fiecare companie își va putea gestiona propriul conținut, va putea introduce evenimente în calendar, comunicate de presă sau chiar să discute în timp real cu analiștii sau investitorii. O altă noutate a acestui portal va fi faptul că analiștii financiari vor furniza propriile rapoarte, precum și estimările rezultatelor trimestriale pentru toate companiile pe care le acoperă, care vor fi disponibile gratuit pentru toți utilizatorii platformei.

Un alt proiect al Bursei de Valori București va consta în extrageri lunare în urma cărora vor fi desemnați câștigători investitorii activi care au făcut tranzacții în perioada respectivă. La această loterie nu există criteri de randament sau de valoare a tranzacțiilor realizate de participanți, singura condiție fiind înscrierea prealabilă, pe pagina de Internat a Bursei de Valori București, a investitorilor care doresc sa participe. Prima extragere a “Tranzacționezi și câștigi” va avea loc în octombrie, urmând să fie luate în calcul tranzacțiile din luna anterioară.

“Fluent în IPOs” este un proiect orientat către cei mai buni investitori români și oameni de afaceri. Proiectul are în structura sa un grup de seminarii gratuite și sesiuni de predare care vor transmite către cei mai buni factori de decizie și angajați din companiile românești oportunitatea de a învăța de la cei mai buni specialiști din industrie care îi vor ajuta să afle cum să-și finanțeze propria companie și cum sa-si imbuntateasca profilul de business. Bursa de Valori Bucuresti, alături de  experții de pe piețele financiare și de capital, va susține cele mai ambițioase companii din România și din regiune în acumularea cunoștințelor referitoare la oportunitățile alternativelor de finanțare și dezvoltare disponibile momentan pe piață. Scopul principal al proiectului este de a transmite cunoștințe și un sprijin în activitatea practică, mentorat, dar și interrelaționare și acces facil către cei mai buni brokeri, auditori și firme de avocatura care pot stimula evoluția celor mai bune afaceri. Rolul proiectului este de a educa și de a atrage atenția asupra metodelor alternative pentru finanțarea poveștilor de creștere, precum și explicarea în amănunt a procesului de listare a unei companii la Bursa de Valori București. Nu există obligație pentru nicio companie participantă în ceea ce privește atragerea de fonduri prin piața de capital pe parcursul desfășurării sau după încheierea programului. Proiectul se va lansa în trimestrul al patrulea al anului 2016.

Bursa de Valori București va lansa în toamnă și o platformă educațională online, unde investitorii vor putea să afle detalii sau să acceseze toate programele și proiectele lansate de BVB în ultimii doi ani. Platforma va include informații despre brokeri, administratori de fonduri de pensii si administratori de fonduri mutuale. Platforma se va numi “Fluent în Finanțe” și va conține clipuri și materiale educaționale dedicate noilor investitori sau celor aflați în căutarea unor informații mai detaliate despre piața de capital si va putea fi accesata la următorul link www.fluentinfinante.ro.

Toate aceste proiecte, cu accent pe educația financiară, vor avea rolul de a îmbunătăți nivelul de cunoștințe pentru cât mai mulți români, fie ei investitori sau antreprenori. Piața de capital din România are un mare potențial de a trece de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă, iar eforturile trebuie susținute te toți actorii pieței: bursă, brokeri, emitenți și reglementatori.





















RELATED ARTICLES