spot_img
AcasăInternaționalBărbaţi deghizaţi în medici au ucis zeci de persoane într-un spital militar...


Bărbaţi deghizaţi în medici au ucis zeci de persoane într-un spital militar din Afganistan

Atac armat surprinzător în Kabul! Mai mulţi bărbaţi s-au deghizat în medici şi au pătruns într-un spital militar situat în apropierea Ambasadei Statelor Unite din capitala Afganistanului şi au luptat timp de mai multe ore cu forţele de securitate înăuntrul clădirii. Potrivit agenţiei de presă Reuters, peste 30 de oameni au fost ucişi, iar alţi zeci sunt răniţi.

Atacul a început după ce un kamikaze s-a detonat în partea din spate a Spitalului Sardar Mohammad Daud Khan, cu 400 de paturi, iar trei atactori înarmaţi cu puşi automate şi grenade au intrat în complex, a declarat un oficial în domeniul securităţii, citat de agenţia de presă News.ro. Atacatorii, îmbrăcaţi la fel ca personalul medical, au ocupat poziţii la etajele superioare ale spitalului şi au deschis focul împotriva forţelor speciale trimise la faţa locului, potrivit unor oficiali.

Forţele de securitate au izolat zona din jurul spitalului, situat în apropierea unei intersecţii aglomerate, iar membri ai forţelor speciale au coborât pe acoperişul imobilului principal din elicoptere. În timp ce luptele continuau, o a doua explozie s-a auzit înăuntru. ”Forţele noastre sunt acolo şi se poartă lupte grele”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Dawlat Waziri. El a adăugat că un atacator a fost ucis, iar alţi doi opuneau rezistenţă, iar un militar a fost ucis şi alţi trei răniţi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Publice a declarat că cel puţin trei morţi şi peste 60 de răniţi au fost trimişi la alte spitale. Un purtător de cuvânt taliban a dezminţit că mişcarea ar fi autoarea atacului. El a spus că aceasta nu are ”vreo legătură” cu atacul.

Atacul asupra spitalului, situat peste drum de Ambasada Statelor Unite, puternic fortificată, relevă avertismentele Guvernului, potrivit căruia atacuri vizând ţinte foarte vizibile la Kabul urmează să înregistreze o escaladare anul acesta, în contextul în care talibanii îşi intensifică insurecţia.

Preşedintele Ashraf Ghani a declarat că atacul ”calcă în piocioare toate valorile umane”. ”În toate religiile, un spital este considerat un loc imun, iar atacarea lui înseamnă atacarea întregului Afganistan”, a spus şeful statului într-un discurs pe care-l susţinea la Kabul cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.

Misiunea NATO ”Susţinere Hotărâtă” (Resolute Support) a anunţat că este pregătită să ajute forţele afgane de securitate. Abdul Qadir, un lucrător de la spital, a declarat pentru Reuters că a văzut un atacator scoţând o puşcă de asalt Kalşnikov din halatul alb de medic pe care-l purta şi deschizând focul. El a ucis cel puţin un pacient şi un lucrător de la spital.

În timp ce luptele continuau, unii pacienţi s-au strecurat afară din clădire şi s-au ascuns sub pervazurile spitalului, care tratează victime militare de pe teren. Atacul are loc la doar o săptămână după ce zeci de persoane au fost ucise şi rănite în atacuri coordonate împotriva unui post de poliţie şi unui birou al serviciilor de informaţii din Kabul.

Acel atac a fost revendicat de talibani care, de când au fost înlăturaţi de la putere în 2001, vor ca trupele străine să plece din ţară, să înfrângă Guvernul susţinut de Statele Unite şi să reimpună sharia, mai notează News.ro. În afară de talibani, gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat, în ultimul an, mai multe atacuri vizând civili la Kabul.

În afara Kabulului, zeci de persoane au fost ucise în ultimele zile în lupte, în întreaga ţară, de la Kunduz şi Baghlan, în nord, şi până la Farah, în sud-vest, şi Helmand şi Kandahar, în sud, la frontiera cu Pakistanul.





















RELATED ARTICLES