spot_img
AcasăPoliticăKlaus Iohannis a promulgat Legea Split TVA


Klaus Iohannis a promulgat Legea Split TVA

Ordonanța Guvernului nr. 23/2017, cunoscută și sub numele de Split TVA a primit aprobarea de la Cotroceni pentru a fi publicată în Monitorul Ofical, a anunțat Administrația Prezidențială.

Forma în care a ajuns la președinte diferă de Ordonanța Guvernului, Parlamentul adăugând modificări importante printre care se decide ca plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru firmele aflate în insolvență sau au datorii, peste un plafon dat, la plata TVA la finele lui 2017 și apoi din ianurie 2018, fiind exceptate firmele neplătitoare de TVA și instituțiile publice.

De asemenea, față de forma inițială, perioada de achitare a datoriilor a fost majorată cu 30 de zile, datoriile de la care este obligatoriu split TVA au fost crescute de 10 ori.

Senatul a mai adăugat că firmele ce vor fi introduse automat la plata TVA în sistemul split, vor avea dreptul să revină la vechiul sistem după minimum șase luni de la data la care nu mai înregsitrează restanțe la plată. Cele care au optat benevol pentru split TVA vor putea să renunțe doar la sfârșitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de zile.

La rândul lor, deputaţii au amendat ordonanţa, majorând de zece ori pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în split TVA. Astfel, pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei, în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei, în loc de 1.000 lei. În cazul celorlalţi contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei.

Deputaţii au majorat şi cu câte 30 zile termenele de achitare a obligaţiilor restante la TVA.  Totodată, în forma finală a noului sistem, firmele care nu sunt înregistrate în scop de TVA şi instituţiile publice sunt exceptate de la a efectua plăţi într-un cont distinct de TVA chiar dacă intră în relaţii comerciale cu firmele aflate în sistemul split TVA.

Potrivit datelor oficiale, de această modificare ar putea beneficia 1,2 milioane de persoane impozabile care nu sunt plătitoare de TVA, în timp ce obligaţia de a plăti într-un cont distinct, în relaţia cu firmele din sistemul split TVA, va reveni în cazul a aproximativ 350.000 de firme înregistrate în acest scop.

Deputaţii au exceptat totodată de la aplicarea split TVA următoarele cazuri: a) în situaţia în care plata nu este efectuată direct de beneficiar către furnizor/ prestator; b) în situaţia în care plata este efectuată în natură; c) în situaţia în care plata este efectuată prin compensare; d) în situaţia plăţilor efectuate cu card bancar sau sumelor puse la dispoziţie prin cont escrow; e) prin finanţarea acordată de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare prin preluarea creanţelor, respectiv prin operaţiuni de factoring. Deputaţii stabiliseră iniţial, la propunerea Camerei Consultanţilor Fiscali, că vor putea fi debitate conturile de TVA nu doar cu taxa achitată în contul de TVA al furnizorului/ prestatorului, aferentă achiziţiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, respectiv cu TVA achitată la bugetul de stat, ci şi cu plata altor obligaţii bugetare. Camera Deputaţilor a adoptat un nou amendament – conturile de TVA vor putea fi debitate exclusiv cu taxa achitată în contul furnizorului/prestatorului, aferentă achiziţiilor de bunuri/servicii, incluzând avansul, respectiv cu TVA achitată la buget, dar fără alte obligaţii bugetare.

Ordonanţa Guvernului stabilea că persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA dupa 1 ianuarie 2018 beneficiază de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/ pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemul. Deputaţii au stabilit că de această facilitate vor beneficia şi după 1 ianuarie 2018, întreg anul, şi persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului plăţilor defalcate a TVA în anul 2017.















RELATED ARTICLES