spot_img
AcasăPoliticăLegea „51 produse naționale la raft”, respinsă de Bruxelles


Legea „51 produse naționale la raft”, respinsă de Bruxelles

Comisia Europeană a declanșat procedura de infrigement împotriva României pentru legea ce obligă comercianții să achiziționeze cel puțin 51% din produsele alimentare și agricole de la producătorii locali.

Legea românească impune marilor retaileri să comercializeze minim 51% din produsele proaspete de la producătorii autohtoni, ceea ce contravine principiului libere circulații a bunurilor în Uniunea Europeană, transmite News.ro.

De asemenea, promovarea produselor românești în dauna celor importate restricționează politica comercială a agenților comerciali, cărora li se cere să le nominalizeze în ofertele lor, acest lucru fiind la rândul lui interzis prin articolul 49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Încălcarea acestor libertăți, precum cea de stabilire a ofertei de către comercianți, este permisă doar dacă sunt justificate pentru a proteja un interes public major, ca în cazul sănătății publice.

O procedură de infrigement a fost declanșată și împotriva Ungariei într-o speță asemănătoare pentru o lege care îi obligă pe comercianții cu amănuntul să aibă aceeași marjă de profit atât pentru produsele agricole și alimentare din producția internă, cât și pentru cele de import. Importurile sunt afectate de fluctuațiile cursului de schimb, ceea ce poate să le producă pierderi retailerilor. În plus, importurile sunt descurajate în acest mod.

Nici Ungaria, nici România nu au furnizat dovada faptului că măsurile naţionale sunt justificate şi proporţionale.

Autorităţile ungare şi române au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), Horaţiu Radu, spune că procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană împotriva României în privinţa legii care obligă supermarket-urile să comercializeze minimum 51% produse româneşti, stabilind lanţul scurt în aprovizionare, trebuie privită în acest context al dezbaterii ca pe o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător tuturor exigenţelor CE, se mai arată în știrea difuzată de News.ro.





















RELATED ARTICLES