spot_img
AcasăPoliticăMinistrul Agriculturii: Ținem cont de observațiile CE la modificarea legii alimentelor românești...


Ministrul Agriculturii: Ținem cont de observațiile CE la modificarea legii alimentelor românești din supermarketuri

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat joi că Guvernul nu a emis norme de aplicare pentru legea referitoare la obligația retailerilor de a comercializa minim 51% produse românești. Totodată, acesta a menționat Parlamentul lucrează în prezent la modificarea acestei legi, după observațiile primite de la Comisia Europeană.

În Parlamentul României, cele două comisii de specialitate care au primit aceste informații vizavi de observațiile UE, deja procedează la modificarea legii, unele modificări în lege, care se impun”, a precizat ministrul Agriculturii, citat de Hotnews.

„Evident că nu are norme, tocmai din acest motiv, pentru că am știut de aceste observații și legea nu poate să pornească normele, dacă în rădăcina juridică există observații pe această temă”, a explicat Daea.

De asemenea, ministrul a adăugat referitor la așa-numitul „lanț scurt” de aprovizionare a supermarketurilor că se pune problema definirii acestuia.

„Se pune și problema lanțului scurt, dar aici e vorba de interpretări tehnice pe care le putem face fiecare dintre noi și toți experții de la UE și din România. Lanțul scurt nu este numai într-un singur fel, definirea lanțului scurt presupune și zona și distanța și distanțele de export, de comerț, distanța de la producător până la comerciant, dar și distanțele care se realizează pe circuitul comercial”, a mai spus ministrul.

Asupra legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare s-au adus modificări și completări prin intermediul legii nr.150/2016, care a fost adoptată anul trecut de către Parlament, lege prin care retailerii urmau să fie obligați să comercializeze 51% produse agro-alimentare provenind de la producătorii autohtoni.

Comisia Europeană a declanșat miercuri procedura de infringement împotriva României referitor la legea produselor românești din supermarketuri. Această lege contravine legislației Uniunii Europene, punând în pericol libera circulație a mărfurilor și libertatea comercianților de stabilire a produselor pe care le oferă. Aceste libertăți pot fi restricționate numai dacă acest lucru se justifică pentru a proteja interesul public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puțin restrictive.





















RELATED ARTICLES