spot_img
AcasăEuropaPe cine deranjează vizita lui Emmanuel Macron la Bucureşti


Pe cine deranjează vizita lui Emmanuel Macron la Bucureşti

„O ofensivă de şarm pentru a câştiga sprijin”. Aşa prezintă Reuters vizita preşedintelui francez, Emmanuel Macron, în România. Agenţia internaţională de presă citează surse din Palatul Elysee, potrivit cărora liderul din Hexagon vizitează state care sunt „cele mai ataşate ancorării lor europene”, în care Macron va pleda pentru înăsprirea directivei europene ce permite muncitorilor din ţările central şi est-europene să se angajeze în cele din Vest.

Deşi nu admit că Emmanuel Macron ar încerca astfel o strategie de „a diviza pentru a stăpâni mai bine” sau să creeze o separaţie între ţările central şi est-europene care se împotrivesc reformelor în interiorul blocului comunitar şi cele care ar fi dispuse la un compromis pentru astfel de reforme ce ar merge în direcţia unei Europe „cu mai multe viteze”, sursele de la Elysee susţin că insistenţa pentru revizuirea directivei aduce totuşi în atenţie şi o posibilă diviziune Est-Vest. În Austria, Macron se aşteaptă să primească sprijin din partea guvernului de la Viena, în condiţiile în care social-democraţii austrieci, aflaţi la guvernare, se plâng că afluxul de lucrători est-europeni pune presiune în jos pe salariile localnicilor.

Şeful statului francez consideră insuficientă propunerea Comisiei Europene de revizuire a acelei directive astfel încât pachetul salarial pentru lucrătorii detaşaţi să fie stabilit conform reglementărilor ţării unde se angajează şi contractele lor să fie limitate la doi ani. În schimb, ţările Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) apreciază că această propunere a executivului comunitar merge deja prea departe. Estonia, care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, va veni în septembrie cu o nouă propunere.

Agenţia de presă Reuters notează că Emmanuel Macron pare să fie într-o ofensivă de şarm pentru a reafirma leadership-ul Franţei în Europa şi, totodată, speră să obţină sprijin pentru o reformă extinsă a Uniunii Europene, care să includă sporirea cooperării în sectorul militar, armonizarea fiscală şi un buget comun al zonei euro. Asta în contextul în care, după ce va încheia acest turneu, Macron ii va primi pe liderii Germaniei, Spaniei si Italiei la un summit ce va avea pe agendă reformele zonei euro, cooperarea în sectorul apărării şi imigraţia.





















RELATED ARTICLES