spot_img
AcasăInternaționalSIRIA: Acordul de încetare a focului, în vigoare de astăzi


SIRIA: Acordul de încetare a focului, în vigoare de astăzi

Acordul Washington – Moscova de încetare a focului în Siria, încheiat vineri seară la Geneva, intră în vigoare astăzi, după ce în weekend 100 de oameni au pierit în timpul loviturilor aeriene în zone controlate de rebeli, informează BBCNews. Dacă înțelegerea va fi respectată, după 10 zile de armistițiu ar urma atacuri aeriene ruso-americane coordonate, împotriva militanților jihadiști. 

Potrivit televiziunii naționale din Siria, președintele Bashar al-Assad a salutat acordul încheiat vineri seara, la Geneva, după luni de negocieri între Rusia și Statele Unite. Potrivit aceleiași surse, nu este clar încă dacă facțiunile rebele vor respecta întelegerea, deși Gruparea Armată Siriană Liberă a anunțat că „va coopera în mod pozitiv” la incetarea focului. Însă alt grup rebel influent, Ahrar al-Sham, a respins acordul, pe motiv că acesta nu va face decât să „întăreasăa” regimul de la Damasc și să „sporească suferințele” poporului.

Vestea acordului SUA-Rusia a venit după săptămâni de discuții între cele două state care sustin opozitia si, respectiv, regimul de la Damasc, a fost făcut într-un moment în care insurgenții se află în dificultate pe teren după ce au pierdut ultima bătălie de la Alep. Regimul lui Bashar al-Assad și aliații săi au afirmat că vor respecta acordul de încetare a focului. Inaintea intrării în vigoare a acestuia, guvernul sirian a făcut în week-end raiduri aeriane în mai multe zone controlate de rebeli în timpul cărora au murit 100 de oameni.













RELATED ARTICLES