spot_img
AcasăInternaționalViolenţe în Coreea de Sud după destituirea preşedintelui, în urma scandalului de...


Violenţe în Coreea de Sud după destituirea preşedintelui, în urma scandalului de corupţie

Părăsirea fotoliului prezidenţial de către Park Geun-hye a dus la revolte sângeroase în Coreea de Sud. Susţănătorii fostei sefe de stat au iscat confruntări violente, în urma cărora doi oameni au murit, iar alţi zeci au fost răniţi.

După anunţarea verdictului, susţinători ai lui Park adunaţi în faţa Curţii Constituţionale au încercat să forţeze barierele instalate de forţele de ordine şi doi dintre ei au murit, a anunţat Poliţia. Un bărbat în vârstă a fost dus la spital cu un traumatism cranian, iar circumstanţele în care a murit cel de-al doilea sunt încă analizate, informează agenţia de presă Mediafax, care citează Reuters.

În timp ce susţinătorii lui Park au avut confruntări cu poliţiştii în faţa instituţiei, în altă parte a oraşului oamenii au salutat destituirea ei din funcţie. Curtea Constituţională din Coreea de Sud a aprobat, vineri, destituirea din funcţie a preşedintei Park Geun-Hye, implicată într-un scandal de corupţie. Acţiunile lui Park „au adus o atingere gravă spiritului (…) democraţiei şi statului de drept”, a declarat preşedintele Curţii Costituţionale din Coreea de Sud, Lee Jung-Mi. „Preşedinta Park Geun-Hye (…) a fost concediată”, a adăugat el. Park Geun-Hye, primul şef de stat sud-coreean destituit în acest fel, îşi pierde de asemenea imunitatea prezidenţială, fiind expusă la evenuale urmăriri în justiţie.

În următoarele 60 de zile vor avea loc alegeri pentru înlocuirea ei. În acest timp ţara va fi condusă de prim-ministrul şi de preşedintele în funcţiune Hwang Kyo-ahn. Park Geun-Hye, în vârstă de 65 de ani, fiica a fostului preşedinte şi general al armatei Park Chung-Hee, a devenit în 2012 prima femeie care a condus statul sud-coreean.

Choi Soon-Sil, o apropiată a preşedintelui Park Peun-Hye, este acuzată că s-ar fi folosit de prietenia cu Park pentru a interveni în politică şi pentru a solicita donaţii de la diverse companii. A fost arestată pe data de 3 noiembrie, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă şi abuz de putere.

Curtea Constituţională a estimat că Park a încălcat legea permiţându-i prietenei sale să se amestece în afacerile statului şi a încălcat normele privind activitatea funcţionarilor.

„Încălcările Constituţiei de către doamna Park au trădat încrederea poporului”, a continuat Lee. Ea a comis „încălcări grave şi inacceptabile”, a mai spus preşedinta Curţii Constituţionale.













RELATED ARTICLES