spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 4 - 8 februarie 2019


Revista presei 4 – 8 februarie 2019

IMOBILIARE

Prețurile imobiliarelor rămân ridicate

Piața imobiliară rezidențială din România va funcționa cu două viteze în acest an, pe fondul accentuării discrepanțelor între mediul urban și cel rural, conform datelor Profit.ro.

În București și în marile orașe, cererea în creștere de spații de locuit va continua să pună presiune pe ofertă, în timp ce, în zonele rurale, mare parte din investiții pot fi înghețate, mai ales în domeniul locuințelor unifamiliale, arată o analiză realizată de firma de consultanță Frames.

De asemenea, prețurile relativ mici ale locuințelor în comparație cu alte țări din regiune și apetitul românilor pentru proprietăți imobiliare vin să accentueze dezechilibrul dintre cerere și ofertă.

Totodată, creșterea euro la un nivel de peste 5 lei ar putea pune presiune pe grila de prețuri, nefiind exclusă varianta să asistăm la o scădere a prețului în euro al imobilelor pentru a se adapta la puterea de cumpărare a cererii, care câștigă preponderent veniturile, economisește și contractează credite în monedă națională, potrivit sursei citate.

Sursa: Profit.ro

 

Prețurile imobiliarelor ridică semne de întrebare

Proprietățile rezidențiale din România (apartamente, dar și case) s-au apreciat cu 1,6% în ultimul trimestru al anului trecut față de cele trei luni anterioare, după ce, pe parcursul întregului an, prețurile solicitate de vânzători s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%, conform datelor Profit.ro.

Această cifră arată că tendința de temperare a scumpirilor de pe piața rezidențială s-a accentuat vizibil anul trecut, în condițiile în care în 2017 și 2016 erau consemnate creșteri de 9,1% și, respectiv, 12,4%, potrivit sursei amintite. S-ar părea, așadar, că cei interesați de achiziția unei locuințe nu au mai fost dispuși să accepte scumpiri similare celor din anii anteriori”, spune Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro.

De asemenea, cele mai recente date publicate de Eurostat și Institutul Național de Statistică (INS) arată, pentru al treilea pătrar din 2018, un plus de 4,3% în Uniunea Europeană (față de perioada similară din 2017), în vreme ce, pe piața locală, avansul anual a fost ceva mai accentuat, anume 5,7%.

SURSA: Profit.ro

 

AUTO

 

Grupul Autoklass estimează o creștere de 10% a vanzarilor de autoturisme

Grupul Autoklass, partener autorizat vanzari si service Mercedes-Benz, smart si Honda, se asteapta anul acesta la o crestere de 10% a business-ului de masini noi si rulate, a declarat intr-un interviu pentru wall-street.ro Traian Craciun, Coordonator vanzari in cadrul companiei.

Potrivit managerului Autoklass, in 2018 business-ul a inregistrat o crestere de aproximativ 35% pe segmentul de autovehicule rulate, pe o piata in scadere cu peste 8%.

„In anul 2018, Autoklass a inregistrat o crestere de aproximativ 35% in vanzarea autovehiculelor rulate. Aceasta performanta este foarte importanta pentru noi intrucat ne raportam la contextul pietei de vehicule rulate la nivel national, unde, conform datelor furnizate de DRPCIV privind inmatricularile de autovehicule second-hand, la finalul primelor 11 luni ale anului trecut tranzactiile totale cu autovehicule rulate au inregistrat o scadere de 8,34%, iar numarul total de inmatriculari autovehiculelor rulate Mercedes-Benz a scazut cu 4,95%. Avand in vedere rezultatele anului precedent si luand in calcul contextul economic actual, estimam o crestere moderata de 10% pentru anul 2019 atat pentru autovehicule noi cat si pentru autovehiculele rulate”, a declarat Traian Craciun.

Grupul Autoklass detine in prezent sapte sucursale in orase importante din Romania, trei dintre ele avand sediul in Bucuresti, iar celelalte patru in Ploiesti, Constanta, Sibiu si Timisoara.

Compania a fost infiintata in anul 1998, iar incepand cu anul 2001 a primit denumirea Autoklass. Grupul Autoklass este unul dintre partenerii autorizati Mercedes-Benz cu cea mai indelungata experienta din Romania. In total, peste 450 de persoane lucreaza in cadrul grupului.

SURSA: WALL-STREET

 

Volkswagen va lansa masina 100% electrică sub 20.000 de euro

Dimensiunile actualului T-Roc, propulsie electrica si autonomie de peste 300 de kilometri. Acestea sunt detaliile unui crossover electric care va porni de la sub 20.000 de euro si va fi lansat de Volkswagen in 2023-2024, potrivit Wall-Street.

Viitorul suna interesant pentru gama de modele electrice pregatita in urmatorii ani de Volkswagen. Daca anul 2020 va aduce un prim model electric care va costa sub 20.000 de euro (versiune a viitoarei generatii e-Up), lansarea gamei electrice I.D. va transforma Volkswagen in urmatorii 5 ani intr-o marca cu o oferta bogata in zona vehiculelor cu emisii zero.

De asemenea, noul crossover va avea un pret de pornire situat sub bariera psihologica de 20.000 de euro si dimensiuni asemanatoare cu actualul T-Roc.

SURSA: Wall-Street

 

 

Rezultatele record ale companiei Google în 2018

​Google (Alphabet) a înregistrat anul trecut afaceri de peste 136 miliarde dolari și profit net de peste 30 de miliarde, numărul angajaților crescând cu aproape 20.000, conform Hotnews. Totuși, investitorii sunt îngrijorați de creșterea cheltuielilor, mai ales la proiectele secundare ale companiei, astfel că acțiunile au scăzut cu 3%. Alphabet are o capitalizare de piață de 791 mld dolari.

În ultimul trimestru veniturile s-au apropiat de 40 miliarde dolari, iar pe tot anul au fost de 136,8 mld, cu peste 20% mai bine decât în 2017. Profitul net a depășit 30 miliarde dolari, față de 12,6 miliarde dolari în 2017, an în care, din cauza modificărilor contabile, holding-ul Alphabet a avut pierderi de 3 mld dolari în Q4.

Totodată, numărul angajaților a crescut puternic într-un an, de la 80.000, la 98.000.

În același timp, cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea au crescut de la 16,6 miliarde în 2017, la 21,4 miliarde dolari în 2018, iar unul dintre factorii care au afectat balanța totală a companiei este amenda de 5 miliarde dolari de la CE.

SURSA: Hotnews

 

 

IT

 

Apple: Vânzările de iPhone s-au diminuat cu 15%

Apple a anunțat că vânzările de iPhone au scăzut cu 15%, spre 52 miliarde dolari, în timp ce vânzările totale ale companiei au scăzut cu 5%, spre 84,3 miliarde dolari, potrivit Hotnews.

De asemenea, Apple a dat de înțeles că ar putea scădea prețul telefoanelor pe unele piețe și în premieră nu a mai anunțat numărul de telefoane vândute. Compania Canalys estimează că Apple a vândut 71,1 milioane de iPhone-uri.

 

Pentru trimestrul octombrie – decembrie vânzările au scăzut de la 88,2 mld dolari, la 84,3 mld dolari. Venitul net a scăzut cu 0,5%, până la 19,96 mld dolari. iPhone a ajuns să reprezinte 62% din totalul vânzărilor companiei.

Totodată, Apple a spus că în lume sunt active 900 de milioane de iPhone-uri, cu 75 de milioane mai multe decât acum un an, conform sursei amintite.

Pentru trimestrul curent Apple estimează vânzări în intervalul 55-59 mld dolari, ceea ce înseamnă o scădere de 3-10% față de primul trimestru din 2018.

SURSA: HOTNEWS

 

Facebook va oferi posibilitatea utilizatorilor să șteargă mesaje trimise pe Messenger

​Facebook a anunțat că utilizatorii vor putea șterge mesaje trimise pe Messenger, iar pentru asta au 10 minute din momentul trmiterii mesajului, potrivit Hotnews.

Opțiunea este utilă pentru cei care trimit din greșeală un mesaj altei persoane sau celor care se răzgândesc și vor să-și retragă textul sau imaginea trmise altcuiva.

De asemenea, aplicația Messenger este folosită zilnic de peste un miliard de oameni și de acum cei care se răzgândesc pot să șteargă mesajele trimise și toți participanții la conversație vor primi o notificare în acest sens.

Funcționalitatea a fost cerută intens după ce anul trecut s-a aflat că Mark Zuckerberg putea să șteargă mesajele trimise, în timp ce utilizatorii obișnuiți nu aveau această opțiune.

În aplicație va apărea butonul Remove care va fi activ 10 minute după trimiterea mesajului.

SURSA: Hotnews

 

Finante, banci

 

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2019

Guvernul a aprobat vineri proiectul de buget pe 2019. Acesta a fost fundamentat pe creștere economică de 5,5% și un deficit bugetar de 2,55% din PIB, conform datelor Curs de guvernare.

De asemenea, veniturile bugetare ar urma să se ridice la 342,7 miliarde de lei (341,4 miliarde de lei în varianta publicată la sfârșitul lunii ianuarie), echivalentul a 33,5% din PIB și cheltuieli totale de 368,8 miliarde de lei (față de 367,5 miliarde de lei în varianta publicată anterior), echivalentul a 37,1% din PIB.

Principalele cheltuieli: asistență socială – 107,6 miliarde de lei, cheltuieli de personal – 102,5 miliarde de lei, investiții – 49,6 miliarde de lei și bunuri și servicii – 46,5 miliarde de lei.

Totodată, Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a precizat, după ședința de Guvern, că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are în buget un target de venituri fiscale colectate de 28%, însă plafonul cerut de Finanțe este de 30%.

”Nivelul pe care ANAF trebuie să îl aducă în acest an este de 30%. Este obligația ANAF pentru acest an, pentru că trebuie să luăm acele măsuri de care tot vorbim an de an, o colectare mai bună a TVA, scăderea evaziunii fiscale, la vamă lucrurile nu stau cum ne-am dori”, a declarat Teodorovici.

SURSA: CURS DE GUVERNARE

 

Dan Suciu: Rămâne o situație care beneficiază de toată atenția Băncii Naționale

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat, marți, la Realitatea TV, că instituția este în continuare atentă la evoluția cursului de schimb, în ciuda temperării din ultimele două zile, potrivit Mediafax.

„Tensiunea s-a mai temperat (în ceea ce privește cursul de schimb – n.red.), dar, în continuare, rămâne o situație care merită toată atenția și beneficiază de toată atenția Băncii Naționale. Asta nu pentru că spune cineva sau altcineva să facem acest lucru, ci pentru că aceasta este treaba noastră. Din păcate, nu avem suficiente clarificări – nici legate de buget, nici legate de Ordonanța 114, ca să mai risipim din tensiunea aceasta. Ulterior (după ce vor veni clarificările – n.red.), depinde ce clarificări vin”, a spus Dan Suciu, într-o emisiune la Realitatea TV.

Cursul de schimb al monedei naționale a scăzut marți la 4,7601, cu 0,06% față de luni, când s-a oprit din perioada de creștere din ultimele trei săptămâni, după ce a atins, vineri, un maxim istoric de 4,7648 lei/euro, conform datelor oferite de Hotnews.

Situația tensionată din economie a redus din încrederea investitorilor pe termen lung și a atras investitorii oportuniști.

SURSA: HOTNEWS

 

Isărescu despre Robor

Rata anuală a inflației IPC a continuat să scadă în luna decembrie 2018 până la 3,27 la sută, de la 3,43 la sută în noiembrie, consolidându-se în interiorul intervalului de variație al țintei staționare, conform Hotnews.

Astfel, BNR şi-a îndeplinit obiectivul de menţinere a stabilităţii preţurilor pe termen mediu, în condiţiile unei conduite atent calibrate a politicii monetare.

”Rata anuală a inflației a continuat să scadă în decembrie până la 3.27% consolidânduse în interiorul țintei de variație a țintei staționare. BNR și-a atins ținta în condițiile unei conduite atent calibrate. Rata medie anuală a inflației s-a menținut în decembrie la 4.6%”, a mai spus Isărescu.

De asemenea, rata medie anuală a inflației IPC în luna decembrie s-a menținut la nivelul lunii anterioare, de 4,6 la sută, în timp ce rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a crescut ușor până la 4,1 la sută, de la 4,0 la sută în luna noiembrie.

Sursa: Hotnews

 

 

 

Finanţele se vor împrumuta de la bănci

Ministerul Finanţelor pare că s-a răzgândit şi se va împrumuta în cele din urmă tot de la bănci: plănuieşte să atragă peste 2,1 miliarde lei de pe piaţa internă în februarie, conform datelor oferite de Adevărul.

Recent, ministrul Eugen Teodorovici a dat ordin ca Finanţele să nu se mai împrumute de la instituţiile de credit, ci să ia bani din Trezorerie.

„Am dat dispoziţie şi am spus: nu ne împrumutăm în piaţă (…) Avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, (…) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile”, spunea ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, săptămâna trecută”, se arată în ordinul aprobat de Ministerul Finanţelor.

Prima emisiune va avea loc joi, când Finanţele plănuiesc să atragă 300 milioane lei, la o dobândă de 4% pe termen scurt, potrivit sursei citate.

În data de 28 ianuarie, Ministerul Finanţelor Publice a respins toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni de stat pe 152 de luni, prin care intenţiona să atragă 400 de milioane de lei.

SURSA: Adevarul

 

Macroeconomie

Asigurarea la sănătate şi la pensie, opțională pentru cei care au doar venituri extra-salariale, sub plafon

Persoanele care estimează că în 2019 nu vor avea venituri din salarii, ci din drepturi de proprietate intelectuală şi/sau din activităţi indepedente, dintr-o sursă sau din mai multe surse, care cumulat se află sub plafonul de 24.960 de lei, nu au obligaţia să se asigure la sistemul public de pensii şi sănătate, potrivit datelor oferite de Economica.net.

De asemenea, cei care vor însă să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sănătate vor opta în declaraţia unică pentru plata contribuţiilor sociale, urmând să achite, în total, 7.488 de lei în contul CAS şi CASS datorate pentru anul 2019.

În același timp, persoanele care în 2019 nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ci din activități independente (venituri din activități de producție, comerț, prestări de servicii, din profesii liberale și contracte de activitate sportivă) și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală şi care estimează că venitul net cumulat în 2019 va fi mai mic decât plafonul de 12 salarii minime pe economie nu au obligaţia să se asigure la sistemul de pensii publice şi la sănătate, potrivit sursei citate.

Dacă oamenii cu venituri sub plafon vor să se asigure la sistemul sanitar public, vor opta în declaraţia unică pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), rezultate din aplicarea cotei de 10% la 12.480 de lei (baza de calcul reprezentată de şase salarii minime pe economie în 2019). Prin urmare, persoanele cu venituri nete sub plafon vor plăti 1.248 de lei ca să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru tot anul 2019.

SURSA: ECONOMICA.NET

 

ENERGIE

ANRE a stabilit prețul energiei pentru trei ani

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, metodologia de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienților finali, conform Hotnews.

Potrivit metodologiei, timp de trei ani, tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță (Enel, CEZ, E.On, Electrica) nu vor crește.

De asemenea, ANRE spune că au fost stabilite trei perioade de aplicare a tarifelor reglementate: prima perioadă de aplicare – 1 martie 2019 – 31 decembrie 2019; a doua perioadă de aplicare – 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2020; a treia perioadă de aplicare – 1 ianuarie 2021 – 28 februarie 2022

„Prin aplicarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienților finali, prețurile la clienții casnici care beneficiază de furnizarea energiei electrice în regim reglementat nu vor crește”, se mai arată în comunicatul ANRE.

SURSA: HOTNEWS

 

 













Articolul precedent
Articolul următor
RELATED ARTICLES