Muzeul Universității din București, redeschis publicului

0
73
Muzeul Universității din București, redeschis publicului
Redeschis după lucrări de renovare, modernizare și reorganizare, Muzeul Universității din București „arată o față luminoasă, strălucitoare, un dinamism pe care Universitatea din București îl cunoaște, mai ales în ultimii 20-25 de ani” – caracterizarea, formulată în cadru festiv de prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, este definitorie pentru modul în care un secol și jumătate de istorie academică de cel mai înalt nivel este adus în fața publicului, în viața orașului.

În sens larg momentul se sincronizează cu un fenomen general, remarcat de rectorul Mircea Dumitru: „Atracția deosebită pe care o exercită astăzi muzeul în toată lumea. Astfel se dovedește că, dincolo de curiozitatea general umană, este activă nevoia noastră de a ne întoarce la surse și la origini”.

Prezent la ceremonie, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a subliniat că muzeul Universității din București constituie o dovadă că „învățământul românesc are valoare”, iar „existența acestui muzeu reprezintă un moment de bucurie și reușită pentru întregul învățământ superior românesc, care se găsește între tradiție și modernitate”.

La rândul său, prof. univ. dr. Emil Constantinescu, rector al Universității din București în perioada 1992-1996, a reiterat adevărul potrivit căruia „numai apreciind cum se cuvine trecutul putem construi un viitor mai bun”.

Proiectul de refacere a muzeului (deschis inițial în 1967) a fost realizat de conf. univ. dr. Florentina Nițu, prodecan al Facultății de Istorie. Succint, obiectivele pe care le-a vizat prin această lucrare de refacere au fost modernizarea, selecția riguroasă a obiectelor ținând seama de limitările spațiale, restructurarea tematică pentru punctarea mai convingătoare a evoluției Universității bucureștene. Au fost reconsiderate rolul studentului în dezvoltarea instituției de-a lungul timpului, imagini și documente în acest sens ocupând un loc central în ansamblul expoziției.

Dintre piesele oferite spre cunoaștere publicului se remarcă decretul dat de Alexandru Ioan Cuza cu privire la înființarea Universității din București,  piatra fundamentală încorporată în construcție la 10 octombrie 1857 și descoperită în timpul lucrărilor de reconstrucție din 1967, primul drapel al Universității, o replică (la scară redusă) a acvilei de pe frontonul vechii clădiri, operă de artă de Karl Storck, distrusă în timpul bombardamentelor aeriene anglo-americane din aprilie 1944.

Muzeul Universității din București se află în clădirea Facultății de Drept și poate fi vizitat de publicul larg, cu acces gratuit, după programul: luni-joi, orele 08.00-14.00; vineri, orele 08.00-12.00.

“Astăzi, 16 iulie, acum 151 de ani, principele Alexandru Ioan I Cuza, primul domnitor al Principatelor Române, semna decretul prin care se înființa Universitatea din București. Aceasta a luat naștere prin unirea facultăților care i-au preexistat, facultatea de științe, o facultate de drept și facultățile pe care astăzi le-am numi de științe umaniste”, a spus Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, care i-a invitat apoi pe cei prezenți la eveniment să vadă “noua față, noua ținută, noile straie ale Muzeului Universității din București”.

“Este un proiect interesant pe care a trebuit să-l adaptăm continuu unui spațiu expozițional destul de restrâns, dar care credem noi că arată o față frumoasă, luminoasă, strălucitoare, un dinamism pe care Universitatea din București o cunoaște, mai ales în ultimii 20-25 de ani”, a mai spus rectorul Mircea Dumitru.

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a început mesajul de la logoul campaniei aniversare a Universității din București, respectiv “De 150 de ani, valorile predau valoare”.

“De 150 de ani, valorile predau valoare și creează o valoare care este recunoscută nu numai la nivel național. Dincolo de diversitatea opiniilor, învățământul românesc are valoare. Această valoare trebuie păstrată cu grijă (…) Existența acestui muzeu este un moment de bucurie și de reușită pentru întregul învățământ superior românesc, care se găsește între tradiție și modernitate”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

La rândul său, fostul președinte al României Emil Constantinescu, care a fost în trecut și rector al Universității din București, a spus că, în prezent, foarte multe persoane se plâng de faptul că lipsesc valorile din societatea românească și de faptul că valorile sunt uitate.

“Valorile nu călătoresc singure, în timp. Ele rezistă dacă-și pot găsi întruchiparea în oameni care devin personalități reprezentative pentru timpul lor. Un muzeu este acea casă primitoare în care valorile și cei care le-au întruchipat pot să trăiască, într-un spațiu evocator, astfel încât în momentul în care vizităm un muzeu nu numai ne reamintim trecutul, dar putem să pregătim un viitor mai bun”, a spus Emil Constantinescu.

El a mai spus că își dorește ca Muzeul Universității din București să nu devină unul “trist”. “Sper cât mai mulți să viziteze acest muzeu, pentru că un muzeu care nu este vizitat devine trist”, a concluzionat Emil Constantinescu.LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here