Scriitorul Günter Grass s-a stins din viață

0
112
Scriitorul Günter Grass s-a stins din viață


Scriitorul, sculptorul şi graficianul german Gunter Grass a murit, luni, la vârsta de 87 de ani, într-un spital din oraşul Lubeck. Acesta fusese spitalizat cu o zi înainte, după ce i s-a făcut rău brusc. Nu se cunoaşte cauza exactă a morţii.

S-a născut la data de 16 octombrie 1927 în oraşul-liber Danzig. A luptat ca voluntar în al Doilea Război Mondial. Mult mai târziu, în memoriile sale – Decojind ceapa – recunoaşte că a fost membru al Waffen-SS. Intrarea sa în acest corp de elită al SS s-a petrecut în noiembrie 1944. A fost rănit şi luat prizonier de către americani în aprilie 1945. Un an mai târziu a fost eliberat. Şi-a câştigat existenţa practicând sculptura şi fiind cioplitor în piatră, urmând şi studii la Berlin şi Dusseldorf. Între 1983 şi 1986 a deţinut preşedinţia Academiei de Arte din Berlin. A fost căsătorit de două ori – în 1954, divorţat în 1978, s-a recăsătorit în anul următor. De asemenea, a fost un membru alGrupului 47, fondat în anul 1947 şi care urmărea să-i încurajeze pe tinerii scriitori. S-a poziţionat împotriva idealizării poetice şi punea accent pe istoria curentă, prezentă. Grupul s-a destrămat în anii ’70 din cauza opiniilor politice contradictorii ale membrilor. Gunter Grass a mai fost şi un fervent critic al trecutului naţional-socialist, un antimilitarist şi un opozant al reunificării din 1990. Considera că o Germanie reunificată poate reprezenta un pericol pentru pacea mondială.

Cariera sa de scriitor a fost prolifică. Cea mai cunoscută operă este Toba de Tinichea, parte a Trilogiei Danzig-ului, alături de Pisica şi şoarecele şi Ani de câine. Romanul a apărut în anul 1959 şi reprezintă o autobiografie a lui Oskar Matzerath, personaj cu o voce ascuţită care poate sparge geamuri şi care se decide la vârsta de 3 ani să nu mai crească, în semn de protest faţă de nebunia adulţilor. Este martor la ororile războiului şi la greutăţile întâmpinate de societatea germană după înfrângerea nazistă. În final, Oskar este închis într-un ospiciu pentru o crimă pe care nu a comis-o şi pe care şi-o asumă. De aici îşi scrie memoriile, perorând împotriva stării maladive a lumii moderne. Unele subiecte abordate au fost considerate pornografice, scandaloase. Cu toate acestea, valoarea literară a operei este indiscutabilă. Alte lucrări reprezentative – În mers de crab, Secolul meu sau Calcanul. Pentru scrierile sale a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1999, al 8 – lea german care a primit această înaltă distincţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here