spot_img
AcasăEconomieBRIEF 7-12 mai 2018


BRIEF 7-12 mai 2018

MACROECONOMIE

BANCA MONDIALĂ: PIB în creștere pentru 2018,

Economia țării noastre va înregistra un avans de 5,1% în 2018, de 4,5% în 2019 și de 4,1% în 2020, în timp ce deficitul de cont curent se va adânci la 4,3% din PIB anul acesta, la 4,7% din PIB anul viitor și la 4,9% din PIB în 2020, se arată în raportul intitulat „Macro Poverty Outlook for Europe and Central Asia”, publicat ieri de Banca Mondială (BM) și citat de Agerpres.

De asemenea, instituția financiară internațională se așteaptă ca deficitul bugetar să ajungă la 3,3% din PIB în 2018, urmând să se reducă la 3% din PIB în 2019 și în 2020. „Creșterea va rămâne solidă în 2018, dar riscurile pe termen mediu la adresa perspectivei au sporit. Presiunile asupra deficitului bugetar, în urma majorării cheltuielilor, vor continua în acest an. Pentru a îmbunătăți calitatea creșterii, ar trebui acordată o atenție reînnoită investițiilor publice”, se arată în raport.

Totodată, deficitul de cont curent este în creștere, iar presiunile inflaționiste persistă. Aceste evoluții lasă economia românească vulnerabilă la șocurile exogene, potrivit Bursa. Banca Mondială mai susține că reformele în administrația publică și în companiile de stat, sporirea predictibiliății autorităților de reglementare, precum și politici de rezolvare a discrepanțelor majore sociale ar trebui să fie pe agenda priorităților Guvernului.

SURSA: Bursa

INS: Deficitul balanței comerciale a urcat la 2,715 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an

Deficitul balanței comerciale a fost de 2,715 miliarde de euro în primul trimestru din 2018, mai mare cu 416,2 milioane de euro față de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate joi. „În primele trei luni din 2018, exporturile au crescut cu 9,8%, iar importurile cu 10,8%, comparativ cu primele trei luni din 2017. În primul trimestru din 2018, exporturile FOB au Însumat 16.986,5 milioane de euro, iar importurile CIF au însumat 19.702,1 milioane de euro”, precizează INS într-un comunicat remis AGERPRES.

De asemenea, în primul trimestru din acest an, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (48,4% la export și 37,0% la import) și alte produse manufacturate) (32,2% la export și respectiv 30,6% la import), potrivit sursei citate.

În același timp, în luna martie 2018, exporturile FOB au însumat 6,105 miliarde de euro, iar importurile CIF au depășit 7,162 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,056 miliarde de euro. Față de luna martie 2017, exporturile din luna martie 2018 au crescut cu 6,6%, iar importurile au crescut cu 5,8%.

SURSA: Agerpres

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

UniCredit a evoluat pe plan financiar

UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, a înregistrat în primul trimestru cele mai bune rezultate după 2007, depășind așteptările analiștilor, și a anunțat că va reduce creditele neperformante mai repede decât a anticipat, transmite Reuters.

Banca a obținut un profit net de 1,1 miliarde de euro în perioada ianuarie-martie, peste estimarea medie a analiștilor, de 766 de milioane de euro, scrie News.ro. Veniturile au urcat cu 4% față de trimestrul precedent, la 5,1 miliarde de euro, susținute de comisioane, în timp ce venitul net din dobânzi a scăzut ușor, conform Profit.ro.

Totodată,  banca a atras anul trecut 13 miliarde de euro, într-una dintre cele mai mari majorări de capital din Europa, pentru finanțarea restructurării. Banca intenționează să vândă în acest an împrumuturi neperformante în valoare de 4 miliarde de euro, după un acord major de vânzare a unui portofoliu de credite de 16 miliarde de euro în 2017.

SURSA: Profit.ro

Ministerul Finanțelor a atras, joi, 185,2 milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 185,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de stat pe 12 de luni, la un randament mediu de 2,89% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

De asemenea, valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, însă băncile au subscris oferta până la 810,9 milioane lei, potrivit Economica.net. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat în mai 2018 împrumuturi de la băncile comerciale de 3,835 miliarde de lei, din care 3,4 miliarde de lei prin licitații de obligațiuni de stat și certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 435 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat

SURSA: Economica.net

BNR a mărit dobânda cheie la 2,5% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât, luni, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2,25% pe an, începând cu data de 8 mai, se arată într-un comunicat de presă al instituției, remis AGERPRES.

Dobânda cheie era nemodificată din luna februarie a acestui an, când a fost majorată la 2,25% pe an. De asemenea, Consiliul a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, de la 1,25% pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,5% pe an de la 3,25% pe an.

Totodată, reprezentanții băncii centrale au decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit, potrivit sursei citate.

De asemenea, cele mai recente date statistice relevă deteriorarea balanței bunurilor și serviciilor și, în consecință, adâncirea deficitului de cont curent în primele două luni ale anului 2018 față de perioada similară a anului anterior. Consiliul de Administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse.

SURSA: Agerpres

UE finanțează UniCredit în vederea creditării companiilor inovatoare

Grupul bancar italian UniCredit va primi, de la Fondul European de Investiții (FEI), fonduri suplimentare de 340 de milioane de euro pentru creditarea companiilor inovatoare din România, Ungaria și alte șase state din Europa Centrală și de Est, finanțarea totală disponibilă pentru companiile din regiune ajungând la jumătate de miliard de euro, conform Profit.ro.

Potrivit unui acord încheiat astăzi, UniCredit va avea la dispoziție încă 340 de milioane de euro pentru finanțarea intreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și a micro-companiilor inovatoare din România, Bulgaria, Ungaria, Croația, Cehia, Slovacia, Serbia și Bosnia-Herțegovina, pe lângă tranșa inițială de 160 milioane de euro aprobată în acest scop la începutul anului trecut, potrivit sursei amintite.

Diviziile UniCredit din Bosnia și Herțegovina vor beneficia de o garanție acordată de FEI în baza programului Orizont 2020, program-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare, în timp ce creditele acordate de banca italiană pentru companiile din România, Bulgaria, Croația, Cehia, Slovacia și Ungaria vor fi garantate de FEI prin intermediul Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS).

SURSA: Profit.ro

UTILITĂȚI, ENERGIE

Investitiile în sectorul petrolier din Marea Neagră măresc bugetul de stat

Investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 de miliarde de dolari și un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul României, până în anul 2040, se arată într-un studiu realizat de Deloitte, la solicitarea Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN).

Cea mai mare sumă, respectiv 9,5 miliarde de dolari, va fi reprezentată de impozitul pe profitul companiilor, potrivit Agerpres. Din TVA și accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contribuțiile la asigurările sociale – 6,5 miliarde de dolari, iar din redevențe – 5,5 miliarde de dolari. Tot în aceeași perioadă, aceste investiții vor susține anual, în medie, peste 30.000 de locuri de muncă. Analiștii estimează că producția de gaze offshore se va ridica la 170 de miliarde de metri cubi, din care 35% va fi exportată. „Există premise ca 65% din acest gaz să fie consumat în România”, a declarat Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, luni, în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia lansării raportului.

SURSA: Agerpres

Hidroelectrica, E.ON și Tinmar doresc să încheie un contract cu RATB

Hidroelectrica, E.ON Energie România și Tinmar Energy au depus oferte pentru furnizarea de energie electrică pentru alimentarea mijloacelor de transport în comun cu tracțiune electrică și a sediilor Regiei Autonome de Transport București (RATB), conform Profit.ro.

Cu o durată de 12 luni, contractul a fost estimat la 33,34 milioane de lei, fără TVA. RATB a estimat că are nevoie de 101.678 MWh. În prezent, furnizorul de energie electrică al RATB este Hidroelectrica, care a câștigat în prima parte a anului 2017 licitația organizată de transportatorul public. Contractul a fost încheiat pentru 33,93 milioane de lei, fără TVA, potrivit sursei citate.

RATB operează un parc format din 1.927 de vehicule, din care 1.147 de autobuze, 483 de tramvaie și 297 de troleibuze, care asigură transportul în comun pe un număr total de 148 de linii.

SURSA: Profit.ro

 





















RELATED ARTICLES