spot_img
AcasăComunicateCopiii supradotați din Capitală pot fi susținuți cu burse de antreprenori prin...


Copiii supradotați din Capitală pot fi susținuți cu burse de antreprenori prin Asociația de Tineret pentru Prietenie și Educație

1 din 6 copii este supradotat, ceea ce înseamnă că aproape 500.000 de elevi români, școlari și preșcolari, intră în categoria copiilor cu abilități înalte, arată o analiză a Asociației de Tineret pentru Prietenie și Educație. Tot în România, 42% dintre tinerii de 15 ani sunt analfabeți funcțional. În această situație, țara noastră nu îşi poate permite să-şi irosească talentele, iar dacă potenţialul intelectual sau de alt tip nu este identificat la timp, avem o uriașă pierdere de resurse umane. Cum școala românească nu oferă cadrul potrivit, există foarte puține instituții private dedicate, ce nu pot fi accesate de către copiii proveniți din medii defavorizate.

„Copiii cu potențial, de multe ori, sunt prinși în această capcană a sistemului care uniformizează și-și pierd speranța pentru măreție. Sunt neglijați, marginalizați, puși la punct. Prețul îl plătesc ei, apoi părinții, dar și întreaga națiune. Creativitatea lor nu este încurajată, nu este exploatată. Graba acestei societăți de a oferi șanse egale pentru toți a promovat neintenționat discriminarea împotriva copiilor cu capacități extraordinare”, declară Lajos Kristof, antrenorul copiilor geniali și fondatorul Asociației de Tineret pentru Prietenie și Educație și al AMIAS Small School.

Importanța educaţiei de calitate la vârstă preșcolară și școlară este definitorie, constatare susţinută și de concluziile „Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării”. Educaţia timpurie este declarată „bun public” și „cea mai importantă perioadă a educaţiei”. Asociația de Tineret pentru Prietenie și Educație își propune să salveze mințile strălucite, oferindu-le un mediu plin de iubire și înțelegere, precum și sprijin academic și emoțional prin programe de îmbogățire a cunoștințelor, artă și cultură, mentorat individualizat. Astfel, copiii proveniți din medii defavorizate sunt susținuți cu burse pentru a studia cu bucurie la AMIAS Small School, unde părinții cred că învățarea are o abordare diferită în comparație cu alte școli, prin felul în care profesorii îi îndrumă pe cei care au pasiuni și aptitudini înalte.

„Nu e o școală altfel, ci o comunitate a copiilor fericiți, împreună cu tineri profesori pasionați de educație. Ca să ne putem continua misiunea, apelăm la antreprenori care să susțină cu burse viitorul copiilor”, completează Lajos Kristof, antrenorul copiilor geniali și fondatorul AMIAS Small School.

Pentru a asigura accesul copiilor cu abilități înalte la această formă de educație, începând cu anul școlar 2021-2022, școala poate acorda din nou burse de studii, de această dată unui număr de 20 de  copii. Pentru a le obține, ONG-ul a organizat o campanie de fundraising, prin organizarea de spectacole de teatru.

 „Misterul din Neverland”, o comedie fantastică jucată de 19 copii susținuți de Amias Small School și Amias Art Academy, va avea loc la data de 7 iulie, ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat din Capitală. Primele trei rânduri sunt dedicate antreprenorilor, companiilor mici și mari, care vor să susțină școlarizarea copiilor și să devină #investitoripentruviitor, prin acordarea de burse individuale cu valori situate între 500 și 1000 de euro. La spectacol sunt invitați toți copiii și părinții ce cred în cauză și vor să achiziționeze bilete în valoare de 53 de lei. 

Sistemul AMIAS este o formă de  educație experiențială, de tip micro schooling, unde micuții (5-12 ani), alături  de părinți și profesori, participă la  decizia privind traseul educațional. Cursurile atractive de dezvoltare personală, matematică și educație financiară, muzică, gimnastică, dans contemporan, mentorat individualizat, arte plastice, educație pentru multiculturalitate, teatru și expresie corporală sunt susținute de profesori tineri cu experiență în educație, psihologie și artă.

 













RELATED ARTICLES