spot_img
AcasăComunicateFondurile de investiții din România au ajuns la active totale de aproape...


Fondurile de investiții din România au ajuns la active totale de aproape 52 mld. lei și un număr record de investitori, în 2021

Industria fondurilor de investiții și-a continuat în 2021 tendința ascendentă, pe fondul maximelor istorice înregistrate de Bursa de Valori București dar și al unei creșteri record a numărului de investitori, nivelul activelor apropiindu-se de 52 de miliarde de lei. Acțiunile au fost vedetele anului trecut iar investițiile pe piața de capital prin intermediul fondurilor de investiții rămân și în 2022 un instrument principal de protejare a economiilor în fața inflației galopante, au concluzionat administratorii de fonduri de investiții prezenți la prima dezbatere despre evoluția pieței de profil, organizată în 2022 de Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF) și Bursa de Valori București (BVB).

”Industria fondurilor de investiții a reușit să performeze în 2021 și să atingă, la nivel de top, randamente între 35 și 40%, în ciuda contextului economic și politic complicat și a unei inflații de 9%, nivel nemaiîntâlnit în România din 2005. Numărul investitorilor a ajuns la 457.000, în zona fondurilor deschise de investiţii, cu peste 100.000 mai mult decât în urmă cu 12 luni. Mă bucur când văd astfel de rezultate pentru că ele indică interes crescut din partea pieței dar și rezultatul eforturilor tuturor celor care activează în industrie. ”, a declarat Horia Gustă, președintele AAF.

Potrivit președintelui AAF, modificările concrete avute în vedere pentru Codul Fiscal (prin trecerea de Senat, până la acest moment a propunerii) – scăderea la 1% și, respectiv 3%, a impozitului pe veniturile din investiții, în funcție de perioada de deținere, și reținerea la sursă a acestuia, vor da un impuls important celor care doresc să devină investitori.

Performanțele fondurilor de investiții cu expunere pe acțiuni au fost influențate direct de Bursa de la București, unde lichiditatea a depășit, în 2021, pentru prima dată în istorie 20 de miliarde de lei iar 23 de companii noi s-au listat la bursa.

Anul 2021 a fost special pentru Bursă din mai multe puncte de vedere. Lichiditatea a depășit pentru prima dată în istorie 20 de miliarde de lei, adică 4 miliarde de euro, cu peste 10% mai mult față de 2020, iar acest lucru s-a tradus și în performanța foarte bună a indicilor. BET total return a avut o creștere cu 40% față de începutul anului, ceea ce aduce investitori în piață. Astfel, numărul de investitori directi a depășit 74.000, maximul ultimilor ani, și tendința continuă. Un alt element pozitiv sunt companiile care vin către Bursă. În 2021 am avut record de listări, respectiv 23 de companii, din care 20 pe piața AeRo și trei pe piața reglementată. Și începutul lui 2022 este unul bun, în care Bursa oferă noi oportunități investitorilor de a-și plasa banii”, a declara Radu Hanga, președintele BVB.

Numărul investitorilor în fondurile de acțiuni a crescut cu  139%

 

Potrivit lui Jan Pricop, director executiv al AAF, anul 2021 a marcat un nou maxim istoric în ceea ce privește numărul de investitori, cu o creștere importantă a participanților în fondurile de acțiuni, respectiv cu 139%.

Activele nete totale din industrie au urcat la 51,6 miliarde lei, un plus de 19% în 2021,  iar dacă privim în urmă vedem că, în ultimii 10 ani, activele fondurilor de investiții au crescut de 3,5 ori. Anul 2021 a marcat un important maxim istoric în ce privește numărul de investitori, respectiv o crestere cu 30% a numărului total. În ceea ce privește activele nete ale fondurilor deschise de investiții, acestea au crescut cu 14,3% în ultimul an, la un total de peste 25,3 mld lei, în principal pe fondurile de acțiuni și cele divesificate. Practic, vedem o dublare a nivelului activelor în fonduri de acțiuni și o creștere cu 64,5% la fondurile diversificate. Totodată, avem o creștere importantă, cu 139% % a numărului de investitori în fondurile de acțiuni, la peste 40.000”, a precizat Jan Pricop.

Reprezentanţii fondurilor de investiţi prezenți la dezbatere au concluzionat că investițiile în acțiuni sunt singura soluție viabilă de protecție a economiilor, pe fondul creșterii inflației. Companiile cele mai atractive sunt cele din industria energetică și, respectiv, bancară, în condițiile în care acestea sunt poziționate cel mai bine într-un context de piață marcat de scumpirea energiei și creșterea dobânzilor.

În condițiile accentuării presiunilor inflaționiste, sunt de părere că acțiunile reprezintă singurul activ financiar care are șanse să depășească inflația în 2022 și, deci, să aducă un randament real pozitiv, iar companiile incluse în principalul indice al BVB, cu expunere în zona de energie și bancară, sunt bine poziționate în acest sens, mai ales că se tranzacționează și la multipli destul de atractivi. Sunt foarte puține cazurile în care bursele au închis anul pe minus fără o scădere economică iar, în opinia mea, nu vom avea o recesiune la nivelul anului 2022, poate nici în 2023, în ciuda încetinirii din ultimele trimestre și acumulării de riscuri în economiile lumii. Trebuie ținut cont și de faptul că, istoric, în perioadele cu inflație ridicată acțiunile au adus randamente ajustate cu inflația mai mici decât în perioadele cu inflația moderată sau scăzută, dar investitorii au puține alternative viabile în această perioadă”, a declarat Adrian Cojocar, CFA, director general adjunct Patria Asset Management.

În opinia lui Alexandru Voicu, CEO Certinvest, Bursa de la București are mai multe avantaje față de piețele internaționale și beneficiază de o evaluare atractivă din mai multe puncte de vedere, se observă un interes ridicat din partea investitorilor internaționali, ceea ce va duce la o creștere sănătoasă a volumelor și la includeri viitoare în indici internaționali, și este o piață care plătește dividende sănătoase pe termen scurt, apreciate într-un regim inflaționist. ”Inflația este ridicată, dar există factori care se vor atenua și factori care vor persista, așadar, este important să îi descompunem. Prețul petrolului va rămâne susținut de tensiunile cauzate de ruși, care vor avea repercusiuni economice prin sancțiuni. Rezultatul va fi simțit în inflație prin prețuri ridicate la energie, care sunt aproximativ 40% din inflația globală, și o înțelegere avansată cu Iranul ar putea atenua acest cost. De cealaltă parte, mașinile second hand și bunurile durabile ar putea reveni în tendințe din cauza scăderii cererii, stimulată puternic anul trecut, și dintr-o deblocare a lanțurilor de aprovizionare în a doua jumătate a anului”, explică Alexandru Voicu.

Creșterea explozivă de pe piața locală de capital, anul trecut, a venit ca urmare a fructificării performanței Bursei și sunt toate șansele ca această tendință să se mențină și în 2022, consideră Robert Burlan, CFA, Head of Investment Management Raiffeisen Asset Management. ”Anul 2021 s-a remarcat nu doar prin performanța spectaculoasă a pieței locale de acțiuni, ci și printr-o creștere semnificativă a plasamentelor investitorilor în fondurile cu expunere pe acțiuni, ce au înregistrat o creștere a activelor de circa 80% în cursul anului trecut. Aceștia au înțeles și au fructificat oportunitățile oferite de piața locală de acțiuni, existând premisele unor rezultate investiționale pozitive și pe viitor, pe fondul contextului favorabil al pieței locale”, spune Robert Burlan, Raiffeisen Asset Management.

Sfaturi pentru 2022: Investiți în acțiuni, pentru a vă proteja de inflație!

Acțiunile vor rămâne atractive și în 2022 iar recomandarea administratorilor de fonduri prezenți la dezbatere a fost aceea de diversificare a portofoliului,  și creștere a expunerii pe acțiuni listate la BVB, în condițiile în care Bursa de la București se află în cel mai bun moment de creștere din istorie. Piața de capital din România atrage tot mai multe companii private interesante, iar listarea unor giganți de stat precum Hidroelectrica și Salrom poate aduce noi oportunități de investiții.

De mai mult de trei ani de când venim la această dezbatere, cu toții facem cam aceeași recomandare: diversificare prin alocarea unei părți din portofoliul individual și către acțiuni. Investițiile în acțiuni le vedeam ca pe o protecție împotriva inflației, într-o țară care se confruntă frecvent cu astfel de puseuri, și în același timp pentru a participa la creșterea economică, noi având în continuare un potențial de creștere ridicat. Pe lângă acestea, am putea menționa și tratamentul fiscal favorabil al capitalului la noi (de exemplu una din cele mai mici taxe pe dividende. Pe termen mediu, suntem în continuare încrezători în prospectele Bursei de la București. Printre factorii pe care ne susținem argumentația ar fi: potențialul de creștere economic, pe care PNRR ar trebuie să-l amplifice, inflația  și factori tehnici (de exemplu listarea Hidroelectrica va crește șansele de a fi incluși în indicii de EM ai MSCI)”, explică Alexandru Combei, CFA, director de investiții BRD Asset Management.

În opinia specialiștilor, conflictul Rusia-Ucraina poate destabiliza piețele pe termen scurt, dar dacă rămâne doar un episod izolat fără ca lucrurile să escaladeze la nivel european sau mondial, investitorii se vor replia.

”Vom avea prețuri mari la energie pentru o perioadă lungă. Șocul inflaționist a fost acum și se va mai resimți în trimestrul al doilea, când plafonarea prețului la gaze va expira. Suntem ca într-un roller coaster, vor mai fi și picaje, dar vom și urca și, indiferent ce se va întâmpla, vor fi corecții și oportunități de a cumpăra. Piața de la București este poziționată bine pe creșterea dobânzilor operate de băncile centrale. Companiile din energie sunt cele mai avantajate de situația actuală, iar noi avem pe bursă Petrom, Romgaz sau Fondul Proprietatea, care performează foarte bine. Așteptăm listarea Hidroelectrica, ce va fi tichetul câștigător pentru promovarea Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă în cadrul indicilor MSCI, cu impact pozitiv pentru invesitori”, consideră Dragoș Manolescu, CFA, director general adjunct OTP Asset Management.Specialiștii în investiții  estimează că, în 2022, piețele vor performa foarte bine, există perspective foarte bune de creștere pentru companiile din sectorul energetic și bancar, există o baza solidă de investitori instituționali – fonduri de pensii și de investiții, care sunt constanți pe piața locală de capital și se așteaptă și la alte listări atât din zona de stat (Hidroelectrica și Salrom), cât și privată. Este cel mai bun moment pentru a investi la bursă, constant și pe termen lung.





















RELATED ARTICLES