spot_img
AcasăComunicateInstituția supremă de audit a Țărilor de Jos în vizită la Curtea...


Instituția supremă de audit a Țărilor de Jos în vizită la Curtea de Conturi a României

În perioada 26 – 28 iunie 2022, o delegație a Curții de Conturi a Țărilor de Jos condusă de vicepreședintele instituției, domnul Ewout Irrgang, a efectuat o vizită de lucru în România în cadrul cooperării dintre Curtea de Conturi a României și instituția supremă de audit (SAI) a Țărilor de Jos, derulată în baza programului de circumscripție a Ministerului de Finanțe olandez.

În cadrul vizitei, reprezentanții Curții de Conturi a Țărilor de Jos au susținut o prezentare în fața membrilor Plenului Curții de Conturi a României, cu accent pe importanța continuării cooperării dintre cele două SAI-uri.

Curtea de Conturi a Țărilor de Jos încurajează eforturile de reformă demarate de Curtea de Conturi a României în anul 2020 și va contribui cu expertiză în principalele zone abordate în raportul de evaluare inter-pares, urmând ca în perioada următoare să sprijine SAI România în efectuarea a trei misiuni de audit al performanței plecând de la obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite”, a subliniat vicepreședintele Ewout Irrgang în dezbaterile cu membrii Plenului Curții de Conturi.

La rândul său, președintele Mihai Busuioc a apreciat deschiderea Curții de Conturi a Țărilor de Jos în ceea ce privește colaborarea profesională în cadrul proiectelor demarate:

„Lumea auditului este într-o continuă schimbare pentru a se putea adapta la provocările actuale din societate. Prin întărirea schimbului de experiență și realizarea de misiuni de audit în comun, instituțiile supreme de audit pot dezvolta practici adecvate pentru a răspunde mai bine la așteptările cetățenilor. Cooperarea cu omologii noștri din Țările de Jos reprezintă o etapă importantă în procesul demarat de instituția noastră și sunt convins că activitatea Curții de Conturi a României va fi îmbunătățită prin acest schimb de experiență.

Curtea de Audit a Țărilor de Jos a făcut parte din echipa de evaluare inter-pares a activității Curții de Conturi a României, alături de instituțiile omoloage din Austria și Polonia. Ulterior publicării raportului de evaluare, la inițiativa SAI România a fost inițiată o colaborare finanțată prin programul de circumscripție care vizează cooperarea și schimbul de expertiză în ceea ce privește controlul și asigurarea calității, comunicarea cu părțile interesate, auditul performanței și evaluarea riscurilor în activitatea de audit.

În cadrul vizitei, delegația olandeză a avut o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, în care s-a discutat despre importanța dezbaterii rapoartelor de audit și a consolidării relației dintre instituțiile supreme de audit și Parlament.

Delegația s-a întâlnit, de asemenea, și cu doamna Cosette Chichirău, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci.

Cooperarea în baza programului de circumscripție

Programul de circumscripție al Ministerului de Finanțe din Țările de Jos își propune să asiste instituțiile financiare din Armenia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Georgia, Macedonia, Moldova, Mongolia, Muntenegru, România și Ucraina în consolidarea activității prin promovarea standardelor europene și internaționale în domeniul finanțelor publice. Colaborarea dintre instituțiile supreme de audit din Țările de Jos și România în baza programului de circumscripție se concentrează pe schimbul de expertiză în ceea ce privește controlul și asigurarea calității, comunicarea cu părțile interesate, auditul performanței și evaluarea riscurilor în activitatea de audit.

 













RELATED ARTICLES