spot_img
AcasăEconomiePreţul gazelor din România a depăşit 101 lei pe MWh în luna...


Preţul gazelor din România a depăşit 101 lei pe MWh în luna mai – BRM

Preţul gazelor de producţie internă a avut o medie de 101,24 lei pe MWh pe bursă în luna mai, ceea ce reprezintă un record istoric pentru gazele româneşti, potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri, analizate de Agerpres.

OUG 114/2018 – aprobată în decembrie 2018 – a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019 – aprobată în martie 2019 – a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.

Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă care se tranzacţionează pe bursă şi care este destinat agenţilor economici,c scrie Economica.net.

Totodată, începând cu luna aprilie, preţul gazelor de producţie internă a devenit mai mare decât cel de import, deşi până acum era mai mic.

Astfel, la bursa de gaze de la Viena, indicele CEGH Front Month Index pentru luna mai 2019 a fost echivalentul a 81,56 de lei pe MWh, cu 20% mai mic decât cel al gazelor româneşti.

Tot spre comparaţie, anul trecut, în luna mai, preţul la Viena era 93 de lei pe MWh, cu 20% mai mare, faţă de 74 de lei la Bucureşti. În 2017, la Viena gazele se tranzacţionau cu 76 de lei pe MWh în luna mai, cu 8% mai mult decât cotaţia de 70 de lei pe MWh a gazului românesc.

De la 1 iulie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a decis ieftinirea cu 5% în medie a gazelor pentru consumatorii casnici.RELATED ARTICLES