Cerealele și produsele din cereale au asigurat, românilor, 40,5% din numărul de calorii, anul trecut, în scădere cu 0,4 puncte procentuale față de anul 2015, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS).
„Acest aport este mare la gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activități neagricole, agricultori și șomeri, variind între 43% la gospodăriile de șomeri și 39,9% la gospodăriile de salariați. În cadrul acestei grupe de alimente, în medie pe ansamblul gospodăriilor, predomină aportul caloric al pâinii și produselor de franzelărie, în scădere, față de anul anterior (de la 26,5% în 2015 la 26,2% în 2016). La gospodăriile de agricultori, alături de pâine și produse de franzelărie, mălaiul are un aport caloric important, reprezentând 7,3% din total”, se arată în document.
Conform INS, pe ansamblul gospodăriilor, carnea și preparatele din carne au deținut o pondere modestă în numărul de calorii conținut de alimentație, însă în ușoară creștere față de anul anterior, de la 12,2% în 2015 la 12,3% în 2016.
„Atât în anul 2016, cât și anul anterior, caloriile provenite din lapte, produse lactate (brânzeturi și smântână) și ouă, au o pondere de 11,4% în numărul total de calorii din consumul gospodăriilor (11% în 2015). Aceste produse au cel mai mare aport la gospodăriile de agricultori (11,9%), iar cel mai scăzut la gospodăriile de șomeri (9,8%). Exceptând gospodăriile de agricultori, lucrători pe cont propriu în activități neagricole și șomeri, uleiul de porumb, floarea-soarelui, soia deține ponderea cea mai mare, situată la peste 11,4% la toate celelalte categorii de gospodării analizate. În schimb, legumele și conservele din legume, cartofii, fasolea boabe și alte leguminoase pentru boabe dețin împreună doar 7,7% din totalul caloriilor pe ansamblul gospodăriilor”, menționează sursa citată.
Institutul mai spune că atât în anul 2016, cât și în anul anterior, în mediul urban este mai mare aportul caloric la carne și preparate din carne, pește, produse din pește și conserve din pește, brânzeturi și smântână, grăsimi, fructe, legume și conserve din legume, zahăr, dulcețuri, ciocolată și alte produse zaharoase, iar în mediul rural, ponderea caloriilor provenite din cereale și produse din cereale, lapte, fasole boabe și alte leguminoase pentru boabe.