Alegerile generale din Spania: Sfârşitul “rotativei guvernamentale”

0
97
Alegerile generale din Spania: Sfârşitul
Alegerile generale din Spania au fost câştigate de Partidul Popular, condus de actualul premier, d. Mariano Rajoy, cu 28.72% din voturi, urmat de socialişti, cu 22.01%. Pe locurile 3 şi 4 s-au plasat noile partide de stânga, care se poziţionează împotriva sistemului tradiţional, Podemos – 20.66% şi  Ciudadanos – 13.93%. Prezenţa la vot a fost de 73.2%. Pentru prima dată în ultimele decenii, niciunul din partidele mari – conservator sau socialist – nu a reuşit să obţină majoritatea absolută în Legislativ, semn al schimbărilor pe care le reclamă societatea, al urmelor pe care le-a lăsat criza economică şi măsurile de austeritate dure impuse în ultimii ani de guvernele de la Madrid.

Dificultatea formării unei coaliţii guvernamentale a fost observată imediat după aflarea rezultatelor, socialiştii declarând că nu vor face alianţă cu popularii, iar partidele anti-sistem proclamând sfârşitul regimului bipolar în Spania şi începerea unei noi ere politice. Negocierile vor fi cu atât mai dure cu cât opţiunile sunt raţionalizate de matematica votului de ieri. Astfel că avem trei soluţii posibile – o mare coaliţie între conservatori şi socialişti, o alianţă a stângii, în care să intre alături de PSOE, Podemos şi Ciudadanos sau o înţelegere între PSOE, Podemos şi partidele regionale.

Conform Constituţiei, Regele Filip al VI-lea va începe negocierile pentru desemnarea unui nou premier după ce va avea loc şedinţa inaugurală a Congresului rezultat în urma alegerilor, adică după data de 13 ianuarie. Dacă candidatul desemnat nu va primi aprobarea parlamentară, Regele va veni cu o altă nominalizare. În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere până pe 20 februarie, atunci se va dizolva Parlamentul şi vor urma alegeri generale anticipate.

Spania intră într-o nouă eră, a coexistenţei – performanţa economică, şomajul endemic printre tineri sau ameninţările separatiste fiind doar câteva teme importante care trebuie negociate şi administrate de viitorii guvernanţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here