Cele patru propuneri ale Marii Britanii pentru rămânerea în Uniunea Europeană

0
44
Cele patru propuneri ale Marii Britanii pentru rămânerea în Uniunea Europeană
Cameron lansează renegocierea relaţiei dintre UE şi Marea Britanie. Premierul britanic e încrezător că Londra va reuşi să-şi atingă cele patru obiective vizate în acest proces de renegociere, de care depinde rămânerea sau nu a Marii Britanii în UE.

Într-o scrisoare trimisă marţi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, premierul britanic, David Cameron, a prezentat patru propuneri pentru reforma UE, propuneri care sunt, totodată, condiţii pentru rămânerea Marii Britanii în spaţiul comunitar.
Propunerile se referă la:
1. Guvernanţa economică
2. Competitivitate
3. Suveranitate
4. Imigraţie

1. Guvernanţa economică
David Cameron precizează în scrisoare că Marea Britanie şi celelalte opt state membre care nu sunt în euro sunt interesate de succesul zonei şi nu se opun măsurilor decise în interiorul acestui spaţiu, dar doresc să fie sigure că acestea “vor respecta integritatea Pieţei Unice şi interesele legitime ale statelor non-membre”.
“Sunt încrezător că vom ajunge la un acord în acest sens care să convină tuturor”, a scris Cameron, explicând că Londra nu vrea un drept de veto asupra deciziilor din zona euro, ci un mecanism care să garanteze respectarea unui set de principii, printre care faptul că în UE nu este doar o monedă şi să nu existe discriminări sau dezavantaje în funcţie de moneda unui stat.
Totodată, el cere ca deciziile luate pentru zona euro să nu fie obligatorii şi pentru statele non-membre, ci doar opţionale, şi ca orice măsură care afectează toate statele să fie discutată şi decisă de către toate statele.

2. Competitivitate
Marea Britanie salută accentul pus de Comisia Europeană pe sprijinirea creşterii economice, dar – spune David Cameron – trebuie să facă mult mai mult.
“UE trebuie să facă mai mult pentru a-şi îndeplini angajamentul privind fluxul liber de capital, de bunuri şi de servicii”, susţine liderul britanic.

3. Suveranitate
La capitolul suveranitate, David Cameron are trei propuneri:
a. “Vreau să punem capăt obligaţiei Marii Britanii de a coopera în vederea unei Uniuni şi mai unite, aşa cum scrie în Tratat. Este foarte important să stabilim clar că acest angajament nu va mai fi valabil pentru Marea Britanie”.
b. “Vreau să fie întărit rolul parlamentelor naţionale, prin crearea unui nou cadru în care grupuri din cadrul parlamentelor naţionale să lucreze împreună şi să respingă propunerile legislative nedorite” ale PE.
c. “Vreau ca angajamentul UE privind subsidiaritatea să fie implementat pe deplin, prin înaintarea unor propuneri clare în scopul atingerii acestui obiectiv”.

4. Imigraţie
Premierul David Cameron susţine că ţara sa doreşte să poată face faţă presiunilor aduse de fenomenul imigraţiei asupra serviciilor publice, sistemului şcolar şi medical.
El mai susţine că, spre deosebire de alte state membre, populaţia Marii Britanii creşte, existând estimări că va deveni cea mai populată ţară UE până în 2050.
Totodată, Marea Britanie înregistrează o migraţie netă anuală de 300.000 de persoane, fapt ce nu este sustenabil. În aceste condiţii, premierul britanic solicită dreptul de a avea un control mai mare asupra migraţiei din interiorul UE, dat fiind că în prezent numărul de europeni care ajung în Marea Britanie este mai ridicat decât cel prognozat.
“Trebuie să ne asigurăm că, atunci când noi state vor fi admise în UE, libera circulaţie să nu se aplice acelor noi state membre până când economiile lor vor fi convergente cu cele ale celorlalte ţări membre”, scrie Cameron.
De asemenea, premierul abordează şi chestiunea abuzurilor la libera circulaţie, precizând că doreşte puteri mai mari pentru a deporta infractori şi pentru a nu-i mai primi înapoi. El dă ca exemplu faptul că pentru un cetăţean european este mai uşor decât pentru un britanic să aducă în Marea Britanie o soţie care nu e din UE.
Oficialul britanic consideră că reducerea numărului europenilor care vin în Marea Britanie se poate face prin îngrădirea accesului la beneficiile sistemului social.
Concret, el propune ca un european să aibă acces abia după patru ani de contribuţie la sistemul social britanic şi ca Londra să nu mai acorde alocaţii pentru copiii celor care muncesc în Marea Britanie, dacă minorii trăiesc în altă ţară europeană.
Copii ale scrisorii au fost trimise şi preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintelui PE, Martin Schulz, şi tuturor şefilor de stat şi de guvern din Consiliul European.

Uneori răspunsul e mai puţină Europă

David Cameron a prezentat, marţi, într-un discurs, aceste planuri de reformă a blocului comunitar înainte de organizarea unui referendum asupra apartenenței Marii Britanii la UE până la sfârșitul lui 2017.
“Diversitatea este cea mai mare putere a Europei. Marea Britanie spune: Haideți să celebrăm acest lucru, haideți să recunoaștem că răspunsul la probleme nu este întotdeauna mai multă Europă. Uneori (răspunsul) este mai puțină Europă”, a declarat el în discurs.
Potrivit Reuters, Cameron a explicat că în centrul procesului de renegociere se află “o întrebare extrem de simplă”: “Este UE suficient de flexibilă pentru a se ocupa de îngrijorările diverselor state membre? Răspunsul la această întrebare trebuie să fie «da», dacă Uniunea vrea să supraviețuiască și să prospere pe viitor”.
Referitor la referendum, premierul a avertizat că Marea Britanie va ieşi din UE, dacă asta vor vota britanicii.

CE: Anumite cereri ale Londrei, foarte problematice

Comisia Europeană a calificat, marți, anumite cereri formulate de Marea Britanie privind reforma blocului comunitar ca “foarte problematice”, cu referire în primul rând la ”discriminarea directă între cetățenii UE” implicată de limitarea accesului la ajutoare sociale al imigranților europeni, transmit Reuters și AFP, preluate de Agerpres.
“La prima vedere, există un număr de elemente care par fezabile, cum ar fi găsirea unor căi de a întări rolul parlamentelor naționale, unele subiecte care sunt dificile, precum relațiile dintre țările din zona euro și cele din afara ei, și unele lucruri care sunt foarte problematice pentru că ating libertățile fundamentale ale pieței interne”, a declarat purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas într-o conferință de presă.
“Discriminarea directă între cetățenii UE se încadrează în mod evident în această ultimă categorie”, a menționat purtătorul de cuvânt.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat, marți, pe Twitter, primirea scrisorii, anunţând că va lansa săptămâna viitoare o rundă de consultări bilaterale cu celelalte 27 de state membre și cu PE.

Sursa – Euractiv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here